Studiu de fezabilitate GNL
Data: 1-15 octombrie 2008
Statele Unite ale Americii au acordat la 16 septembrie a.c. un grant de 1,6 milioane de dolari pentru demararea proiectului unui terminal portuar la Constanta, prin care Romania sa importe gaz natural lichefiat (GNL) din Orientul Mijlociu si din nordul Africii. Oficialii americani spun ca ajutorul financiar dat Romaniei pentru un terminal de GNL arata, in fapt, ca SUA sunt hotarate sa sprijine independenta energetica a Europei.
Imprumutul nerambursabil a fost acordat de Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) companiei ROMGAZ, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui terminal de gaz natural lichefiat in portul Constanta. „Aceasta suma arata in fapt ca SUA sunt hotarate sa sprijine securitatea energetica a Europei. Grantul este acordat pentru asigurarea energetica a Romaniei si a regiunii, pentru ca terminalul nu este doar un punct de intrare a gazelor naturale in Romania, ci si in tarile din jur“, a precizat Larry Walther, directorul USTDA.
Studiul va fi terminat pana in anul 2010, iar constructia terminalului, de catre ROMGAZ, va dura pana in 2015 – 2016. Potrivit directorului ROMGAZ, Francisc Toth, terminalul va asigura un import de 3 – 4 miliarde metri cubi de gaz anual, cam tot atat cat importa in prezent Romania din Rusia.
„Acest terminal, impreuna cu NABUCO, va crea o piata a gazelor adevarata. Tarile europene nu vor mai fi obligate sa accepte pretul unui singur furnizor. Imi pare bine ca guvernul Romaniei a fost atat de receptiv cand a venit vorba de proiectul terminalului“, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca terminalul va permite Romaniei sa negocieze preturi mai bune. Ministrul a precizat ca importurile se vor realiza, cel mai probabil, din Qatar, nordul si vestul Africii si chiar din zona Marii Caspice. Vosganian a amintit ca un studiu de fezabilitate privind un astfel de terminal la Constanta s-a mai facut acum 10 ani, insa atunci s-a considerat ca Romania nu are nevoie de el.
Alte articole

