Barometrul inovatiei, fundament pentru decizii eficiente in Uniunea Europeana
Data: 1-15 octombrie 2010
General Electric (GE) a publicat rezultatele Barometrului inovatiei GE, un studiu independent la care au participat 240 de lideri de opinie din Bruxelles si care a vizat politicile privind inovatia in Uniunea Europeana. Studiul – lansat de comisarul european pentru cercetare, inovatie si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn – a fost comandat de GE si realizat de StrategyOne. Avind in vedere ca inovatia se regaseste in centrul strategiei UE pentru anul 2020 si inaintea publicarii Strategiei privind Inovatia a Comisiei Europene la sfirsitul acestui an, studiul a avut ca scop analizarea modului in care liderii de opinie din Bruxelles percep situatia actuala a politicilor in acest sector in cadrul Uniunii. Participantii la studiu reprezinta o gama larga de factori relevanti si reprezinta institutii, ONG-uri si companii cu sediul in Bruxelles.
Iata citeva constatari cheie: 90 la suta dintre participantii la studiu cred ca inovatia este principalul factor in crearea unei economii mai competitive si ecologice; 86 la suta considera ca investitiile in inovatie reprezinta cea mai buna modalitate de creare a noi locuri de munca in UE; 91 la suta si-ar dori ca UE sa foloseasca fondurile structurale pentru accelerarea procesului de adoptare a produselor si serviciilor inovatoare; 78 la suta cred ca industria energetica ar putea fi sectorul care creeaza cele mai multe locuri de munca daca ar fi sprijinita printr-o politica imbunatatita privind inovatia; sectorul medical s-ar situa pe locul al doilea, conform unui procentaj de 66 la suta, iar telecomunicatiile pe locul al treilea, cu 57 la suta. De asemenea, s-a constatat existenta unui sprijin puternic privind crearea unui brevet UE unic.
Barometrul inovatiei a analizat barierele si mecanismele identificate in legatura cu crearea unei Uniuni Inovatoare prospere. Conform unei majoritati coplesitoare a respondentilor, sunt necesare mai multe parteneriate public-private, precum si o mai mare consecventa la nivelul politicilor si stimulentelor din statele membre. În urma analizarii barierelor aflate in calea absorbtiei fondurilor structurale in vederea dezvoltarii serviciilor si produselor inovatoare la nivel national, studiul a aratat ca 88 la suta dintre participanti au observat ca „procedurile birocratice au dus la incetinirea ratei de absorbtie“, 64 la suta au mentionat „lipsa de experienta sau lipsa de competente la nivel local“, in timp ce 63 la suta au mentionat „incapacitatea statelor membre de a asigura fondurile corespunzatoare“. 49 la suta dintre participanti considera ca motivul este reprezentat de lipsa proiectelor sau incapacitatea de a identifica proiecte.
Pe linga dimensiunea politica si cea legata de politici, participantii s-au axat si pe nevoia de schimbare a mentalitatii pentru a permite dezvoltarea inovatiei, inclusiv prin abordarea culturii de „aversiune la risc“ prezenta in UE cu privire la inovatie, atit la nivel personal, cit si la nivel de finantare. Studiul evidentiaza preocuparea participantilor cu privire la apetitul insuficient pentru capitalul de risc in administrarea fondurilor si faptul ca procedurile birocratice ii impiedica pe jucatori sa aloce si sa foloseasca eficient resursele disponibile astfel incit sa sprijine inovatia. În 2009, Biroul European de Brevete a acordat 52 000 de brevete, adica mai putin cu 13 la suta decit in 2008.