Blitz
Data: 1-15 octombrie 2010
Peste 1000 de situri contaminate in Romania. Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a afirmat ca in tara noastra exista peste 1000 de situri contaminate cu substante nocive. El a spus ca va propune Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sa analizeze impreuna ce masuri suplimentare trebuie luate pentru decontaminarea acestora.
Cercetatorii au creat „apa uscata“. Substanta are o textura asemanatoare cu cea a zaharului pudra, iar inventatorii ei se asteapta sa devina un succes comercial. Potrivit descopera.ro, fiecare particula de „apa uscata“ contine o picatura infima de apa inconjurata de o „camasa“ de cuart nisipos. De fapt, 95 la suta din „apa uscata“ este apa „uda“, iar una dintre proprietatile ei cheie este puternica abilitate de a absorbi gazele. Oamenii de stiinta cred ca aceasta substanta ar putea fi folosita mai ales in combaterea incalzirii globale, prin absorbirea si retinerea gazelor cu efect de sera din atmosfera, cum ar fi dioxidul de carbon. Testele au aratat ca noua substanta este de trei ori mai eficienta in acest sens decit apa obisnuita.
Primele televizoare 3D care nu necesita ochelari speciali. Toshiba a prezentat doua televizoare, unul cu ecran de 12” (30,5 cm) si altul de 20“ (50,8 cm), prin care utilizatorii obtin o experienta de vizualizare 3D foarte comoda, fara sa fie nevoie sa foloseasca ochelari speciali 3D. Tehnologia se bazeaza pe un sistem integral de formare a imaginii. Acesta ofera noua perspective diferite (paralaxe) pentru fiecare cadru 2D pe care creierul spectatorului le supraimpune pentru crearea impresiei unei imagini tridimensionale. Inginerii de la Toshiba au dezvoltat un motor puternic si un algoritm pentru extrapolarea acestor perspective dincolo de perceptia 2D si au folosit un strat lenticular perpendicular, o matrice de lentile, care permite creierului spectatorului sa supraimpuna perspectivele. Se ofera, de asemenea, o zona de vizualizare in fata ecranului, care permite miscarea ochilor si a capului fara intreruperea imaginii 3D.
Celule fotovoltaice ultra subtiri. Potrivit inginerilor de la Universitatea Stanford, celulele fotovoltaice ultra subtiri pot absorbi de pina la zece ori mai multa energie solara decit cele actuale, mai groase si mai scumpe. Cercetarea inginerilor se bazeaza pe faptul ca lumina care ricoseaza in interiorul celulei solare se comporta diferit atunci cind aceasta este de dimensiuni mici. Cheia depasirii limitei teoretice de absorbtie a energiei consta in pastrarea razelor solare in aria celulelor fotovoltaice suficient de mult pentru a capta cit mai multa energie.