Concursul national studentesc Best Linux Application 2010
Data: 1-15 octombrie 2010
Au fost desemnati cistigatorii Concursului national studentesc Best Linux Application 2010. Laureatii din acest an (foto jos) sunt studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucuresti: Valentin Gabriel Priescu (locul intii), Sorin Dumitru (locul doi), Ovidiu Marius Bucur (locul trei), Bogdan Mihai Davidoaia (mentiune).
Aflata la cea de-a sasea editie, competitia Best Linux Application, initiata in anul 2005 de IBM Romania si Centrul de Competenta IBM Linux din Bucuresti, are ca scop promovarea utilizarii sistemului de operare Linux in rindul studentilor, precum si rezolvarea unor probleme ale comunitatii Linux. Studentilor li se propune sa aduca imbunatatiri sistemului de operare Linux, sa dezvolte aplicatii inovative, sau chiar sa imbunatateasca performantele si gradul de utilizare al unei aplicatii deja existente, aducindu-si, astfel, contributia la proiectele comunitatii open source.
Pentru a participa la concurs, fiecare student a trebuit sa propuna o aplicatie open source, careia sa ii descrie obiectivele, metodologia utilizata, contributiile originale si rezultatele preconizate, iar in final sa predea codurile sursa ale proiectului spre evaluare. Lucrarea a fost individuala, aprecierea ei vizind aspectele inovative propuse de student, solutiile dezvoltate si aplicabilitatea. Pentru editia 2010, studentii au fost indrumati sa realizeze aplicatii concrete de: utilizare a tehnologiilor open source pentru simularea echipamentelor de retea, implementare de drivere kernel ce protejeaza integritatea hard discurilor si dezvoltare de software open source pentru sistemul de operare GNU/Linux. Aceste aplicatii constituie totodata un suport al partii aplicative (laborator, proiect) a procesului educational. Proiectele cistigatoare de anul acesta sunt: On-demand File System Freezing (locul intii), LKL-net simulator de retea folosind Linux kernel library (locul doi), Pdf viewer for DINGUX (locul trei) si PyLXR (mentiune).