TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 octombrie 2010
A fost lansata Platforma Editoriala Romana
În cadrul Proiectului Strategic Doc-toratul in scoli de excelenta – Evaluarea calitatii cercetarii din universitati si cresterea vizibilitatii prin publicare stiintifica, a fost lansata Platforma Editoriala Romana, un sistem informatic destinat publicatiilor stiintifice care permite automatizarea procesului editorial si propune spre adoptare standardele internationale din domeniu. „Noua platforma, SCIPIO.ro (Scientific Publishing & Information) va fi suportul pentru publicare electronica urmind a fi dezvoltata ca o biblioteca digitala a productiei stiintifice din Romania“, a declarat prof. dr. ing. Ioan Dumitrache, presedintele Consiliului National al Cercetarii ?tiintifice din Învatamintul Superior (CNCSIS) si manager al proiectului. Proiectul se desfasoara pina in 2011, iar unul dintre principalele lui obiective este cresterea capacitatii de publicare stiintifica la nivel institutional si individual, care se va concretiza prin realizarea unui program de training editorial pentru intarirea capacitatii editoriale a circa 30 de publicatii romanesti si realizarea unei platforme web de suport editorial care sa permita unui numar mare de reviste romanesti sa intre in fluxul principal de cunoastere.
Conferinta pentru prezentarea rezultatelor consultarii Delphi
Rezultatele consultarii a peste 1900 de persoane din mediul universitar asupra politicilor in domeniul educatiei pentru orizontul de timp 2025 au fost prezentate si discutate la Conferinta pentru prezentarea rezultatelor consultarii Delphi, desfasurata la Universitatea de ?tiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti ai comisiilor de calitate si cercetare din universitatile romanesti, impreuna cu expertii internationali in studii prospective, Peter Bishop si Roumiana Gotseva. Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului Calitate si Leadership pentru Învatamintul Superior Romanesc. „Cred ca pentru crearea si implementarea unor politici publice performante este necesara o consultare la scara larga a actorilor implicati, cit si consolidarea unei mase critice in favoarea schimbarilor de substanta in sistemul de invatamint superior din Romania. În domeniul invatamintului superior, prin acest proiect, vom consulta peste 10.000 de actori din sistem si vom beneficia si de o importanta expertiza internationala“, a afirmat prof. dr. ing. Adrian Curaj, director al proiectului Calitate si Leadership pentru Învatamintul Superior Romanesc.
O noua formula de clincher pentru reducerea amprentei de CO2 a cimentului
Compania Lafarge a dezvoltat un proiect inovator – Aether – pentru reducerea amprentei de CO2 a cimentului, care va primi sprijin din partea Uniunii Europene, in cadrul programului european „LIFE+“, un instrument de finantare prin care sunt sustinute proiectele de mediu. Aether a fost dezvoltat in colaborare cu Institutul de Materiale de Constructii din Polonia (MBM) si British Building Research Establishment (BRE). Noul produs este un clincher, componenta principala a cimentului. Aether a fost testat in laborator, precum si intr-un cuptor industrial, iar rezultatele arata ca poate fi o alternativa la traditionalul ciment Portland, oferind proprietati tehnice comparabile, putind fi fabricat intr-un cuptor de ciment traditional dupa doar citeva modificari si avind o amprenta totala de mediu mai mica.