Numarul cererilor de inregistrare a marcilor a scazut considerabil in perioada 2007 - 2011
Data: 1 - 15 octombrie 2012
Compania Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a organizat, la sediul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), cea de-a V-a editie a evenimentului desfasurat sub egida International Trademark Association (INTA). In cadrul evenimentului, Petre Ohan, directorul Directiei Apeluri Strategie si presedinte al Comisiei de Contestatii OSIM, a prezentat propuneri de modificare a legislatiei privind marcile (Legea nr. 84/1998 modificata si republicata), in sensul eliminarii drepturilor provizorii si stabilirii unei taxe de opozitie fixa fara a tine cont de numarul de clase. Totodata, OSIM are in vedere o mai mare implicare in legatura cu identificarea marcilor identice si similare, prin intocmirea unui raport de cercetare-documentare care sa se publice odata cu cererea de marca.
De asemenea, exista si propuneri de majorari de taxe. Astfel, pentru reducerea termenului de examinare de la sase luni la trei luni, cuantumul taxei s-ar putea dubla. Si taxele de contestatie ar putea fi majorate, avand in vedere importanta si prestigiul comisiei de solutionare a contestatiilor si munca efectiva pe care o desfasoara. „Avem cate 30 - 40 - 50 de cazuri la un termen, ori o taxa de 150 de euro in raport cu sumele care se percep pentru celelalte proceduri nu este corecta, in primul rand, si comparativ cu ce se percepe si la alte oficii iarasi lucrurile nu sunt in regula“, a explicat Ohan. Oficialul OSIM considera ca in noua legislatie trebuie sa se prevada obligativitatea partii care pierde opozitia/contestatia de a achita integral cheltuielile facute de cealalta parte implicata.
Potrivit unei statistici prezentate de Petre Ohan, numarul cererilor de inregistrare a marcilor a scazut considerabil in perioada 2007 - 2011. Astfel, in anul 2007 au fost depuse la OSIM 16 685 de cereri, in 2008 - 15 541, in 2009 - 13 030, in 2010 - 12 033, iar in anul 2011 s-au depus numai 11 600 de cereri. Nicolae Muresan, consilier in proprietate intelectuala si jurist in cadrul Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a explicat acest fenomen prin faptul ca societatile nationale si multinationale si-au redus investitiile in dezvoltarea unor produse si marci noi, preferand sa-si consolideze marcile existente. La randul sau, Alexandru Arjoca, procuror-sef din cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat ca 80% din dosarele solutionate de procurori vizeaza drepturile de autor, iar 20% proprietatea industriala.
De asemenea, Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a elaborat, pe baza statisticilor OSIM, un studiu care releva ca Bucurestiul domina autoritar numarul inregistrarilor de inventii si marci. Astfel, in anul 2011, in Bucuresti au fost depuse 4143 de cereri de inregistrare de marca. Urmeaza judetele Ilfov (450 de cereri), Prahova (334), Cluj (320), Iasi (225), Brasov (239), Constanta (228), Timis (183), Mures (138) si Arges (137).
In privinta cererilor de inregistrare a brevetelor de inventie, situatia este asemanatoare. Companiile, institutiile si cercetatorii din Bucuresti au depus, in 2011, un numar de 500 de cereri. Urmeaza judetele Iasi (112 cereri), Suceava (96), Cluj (85), Ilfov (84), Brasov (65), Timis (57), Dolj (48), Dambovita (32), Constanta (31) si Arges (29).
Potrivit lui Nicolae Muresan, numarul ridicat al cererilor de inregistrare a marcilor si inventiilor in Bucuresti se datoreaza existentei companiilor multinationale si faptului ca aici se concentreaza cele mai multe institute de cercetare. „Aceste statistici reflecta, in general, situatia economica a Romaniei. Cu cat o regiune este mai dezvoltata din punct de vedere economic, cu atat acolo se inregistreaza mai multe inventii si marci. In judetele mai sarace, unde au fost realizate putine investitii straine, iar activitatea industriala este redusa, exista foarte putine cereri“, a explicat Nicolae Muresan.
Alte articole


