Blitz
Data: 1 - 15 octombrie 2013
? Licitatia privind realizarea proiectului strategiei energetice va fi amanata. Licitatia pentru realizarea proiectului de strategie energetica nationala, programata initial pentru aceasta toamna, nu va mai fi organizata in 2013, din lipsa de fonduri, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. El a afirmat ca se lucreaza la caietul de sarcini, dar proiectul nu va fi scos la licitatie pentru ca Departamentul pentru Energie „nu are sursa de finantare“.
? Metroul viitorului. Un tren cu aspect futurist, care in viitor ar putea deveni tipul de metrou folosit pentru transportul in comun, a fost dezvaluit in Marea Britanie. Inspiro, trenul care nu are nevoie de conducator, este cu 20% mai usor decat trenurile actuale si cu 30% mai economic din punct de vedere al consumului de energie. Siemens, compania producatoare a trenului, a sugerat ca astfel de vagoane ar putea inlocui mijloacele actuale de transport subteran. Noile trenuri, al caror pret este de 1 milion de lire fiecare, ar putea fi produse in masa daca se primeste o comanda. Trenurile sunt iluminate cu becuri LED si dotate cu aer conditionat, iar usile se deschid mai larg, pentru a evita inghesuiala la orele de varf.
? Cel mai mare camion din lume. La sfarsitul lunii septembrie a.c., producatorul de camioane BelAZ, din Belarus, a anuntat finalizarea constructiei celui mai mare camion din lume, o basculanta care poate transporta 450 de tone. Compania are deja comenzi ferme pentru noul camion de la una dintre companiile rusesti. Greutatea totala a gigantului este de 810 tone, acesta fiind echipat cu doua motoare diesel. Principalul competitor al producatorului din Belarus este Liebherr: modelul T 282B costa circa 3,5 milioane de dolari si poate transporta 363 de tone de marfa. Plimbarea pe drumurile publice cu un astfel de camion este interzisa, pentru ca, pur si simplu, asfaltul nu rezista sub greutatea unor asemenea giganti.
? Sistem inovator de colectare a energiei solare din spatiu. Japonia este in curs de dezvoltare a unui sistem inovator de colectare a energiei solare din spatiu. Demersurile in acest scop sunt determinate de faptul ca - asa cum se stie - unul dintre marile dezavantajele ale instalatiilor fotovoltaice este acela ca sunt dependente de conditiile meteorologice: daca ploua sau cerul este acoperit de nori, de pilda, energia obtinuta este aproape nula. Statiile spatiale solare imaginate de Agentia Spatiala Nipona (JAXA) sunt niste sateliti geostationari, situati la 36 000 km in spatiu si care transmit pe Terra energia solara captata sub forma de raze laser sau microunde. In momentul de fata, inca se fac cercetari pentru a afla care dintre cele doua variante este cea optima. Potrivit specialistilor japonezi, tehnologia necesara va fi complet functionala in urmatorii 20 de ani.