Industriile care utilizeaza intensiv drepturile de proprietate intelectuala genereaza aproape jumatate din PIB-ul Romaniei
Data: 1 - 15 octombrie 2013
Oficiul European de Brevete (OEB) si Oficiul pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI) au elaborat studiul „Sectoarele in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala: contributia la performanta economica si la ocuparea fortei de munca in Europa“, document care masoara importanta drepturilor de proprietate intelectuala in economia UE. Principalele constatari ale cercetarii sunt acelea ca sectoarele in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala genereaza aproximativ 39% din totalul activitatii economice din UE (aproximativ 4,7 miliarde euro anual), acestea asigurand in mod direct aproximativ 26% din totalul locurilor de munca din UE (56 de milioane de locuri de munca); inca 9% din locurile de munca din UE sunt legate in mod indirect de sectoarele respective. Studiul se concentreaza asupra economiei UE si considera drept sectoare in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala fie cele care inregistreaza mai multe drepturi de proprietate intelectuala pe angajat decat alte sectoare, fie cele in cazul carora utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala este o caracteristica intrinseca a activitatii pe care o desfasoara. Aceste sectoare sunt selectate la nivelul UE pe baza, de exemplu, a unor masuratori ale gradului de utilizare a drepturilor de proprietate intelectuala, efectuate in intreaga UE. Studiul a luat in considerare cele mai importante drepturi de proprietate intelectuala, respectiv brevete, marci, modele (design-uri), drepturi de autor, indicatii geografice. Printre industriile care utilizeaza cel mai intensiv drepturile de proprietate intelectuala se numara productia de autovehicule, sectorul farmaceutic, sectorul IT, industria financiara si cea a asigurarilor, sectorul retail si industria constructiilor.
In ceea ce priveste tara noastra, datele OAPI releva ca industriile care utilizeaza intensiv drepturile de proprietate intelectuala genereaza 44,7% din Produsul Intern Brut al Romaniei, una dintre cele mai ridicate cote din UE, si asigura doua din zece locuri de munca. Studiul releva ca Romania este pe locul al patrulea in UE in functie de productia economica generata de industriile care utilizeaza intensiv drepturi de proprietate intelectuala. La nivelul UE, economia Irlandei depinde in cea mai mare masura de drepturile de proprietate intelectuala. Astfel, afacerile sub drepturi de proprietate intelectuala reprezinta 48,8% din PIB-ul Irlandei, urmata de Germania (45,9%), Ungaria (45,1%) si Romania.
Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat: „Sunt convins ca drepturile de proprietate intelectuala joaca un rol extraordinar de important in stimularea inovarii si a creativitatii si salut publicarea acestui studiu care confirma ca promovarea drepturilor de proprietate intelectuala inseamna crestere economica si locuri de munca. Studiul ne va ajuta sa ne bazam in continuare procesul de elaborare a politicilor pe date concrete. Studiul ne arata ca utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala in economie este omniprezenta: de la industriile de inalta tehnologie, la producatorii de articole sportive, jucarii si jocuri pe calculator, toate aceste sectoare folosesc pe scara larga nu doar un tip, ci, adesea, mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuala“.
„Acest raport arata ca beneficiile brevetelor si ale altor drepturi de proprietate intelectuala nu sunt doar o teorie economica. Pentru societatile inovatoare, imobilizarile necorporale au devenit extrem de importante. In special pentru IMM-uri, dar si pentru centrele de cercetare si pentru universitati, brevetele constituie adesea o oportunitate de a avea acces la fonduri si de a gasi parteneri de afaceri. Pentru a ramane competitiva intr-o economie globala, Europa trebuie sa incurajeze si mai mult dezvoltarea si utilizarea noilor tehnologii si a inovatiilor“, a declarat, la randul sau, presedintele Oficiului European de Brevete (OEB), Benoit Battistelli.
Acest studiu vine pe fondul unui amplu exercitiu similar efectuat in 2012 de Oficiul de Brevete si Marci din SUA impreuna cu Administratia pentru Economie si Statistica, in urma caruia s-a ajuns la concluzii comparabile in ceea ce priveste economia SUA cu cele constatate in studiul efectuat de OAPI si OEB in cazul economiei UE.