Un roman a intrat in finala Competitiei Internationale GE de proiectare pentru imprimare 3D
Data: 1 - 15 octombrie 2013
General Electric (GE) l-a selectat pe romanul Fidel Chirtes pentru etapa finala a unei competitii de proiecte pentru imprimare 3D. In cadrul competitiei au fost invitati antreprenori, companii si institutii sa inscrie idei pentru reproiectarea unui suport de motoare de avion, folosind imprimarea 3D. Componenta critica a motoarelor de avion, suporturile sustin greutatea motorului pe durata manipularii si trebuie sa reziste la vibratii puternice in timpul zborului. Romanul a intrat intre cei zece finalisti (din 700 de inscrisi) proiectand doua tipuri de suporturi, care permit reducerea greutatii piesei cu pana la 80%. Ceilalti finalisti provin din Australia, Franta, Ungaria, Indonezia, Italia, Polonia, Suedia si Marea Britanie, iar fiecare proiect va fi fabricat cu ajutorul tehnologiilor aditive si testat de catre Centrul de Cercetare Globala GE.
Tehnologia aditiva permite reducerea greutatii unui singur motor de avion cu 455 de kg si obtinerea de economii de combustibil consistente. Competitia de proiecte imbina avantajele tehnologiei de productie prin aditivare cu cele ale deschiderii inovarii, urmarind sa identifice solutii de design care nu numai sa reduca greutatea suportului ci si sa ii imbunatateasca rezistenta si performantele.
„Intram intr-o noua era a productiei industriale, care exploateaza avantajele demonstrate ale comunitatilor deschise de inovare. Fabricatia aditiva permite GE ca, alaturi de comunitatea producatorilor, sa depaseasca granitele tehnologiei traditionale. Finalistii au demonstrat rezultatele care pot fi obtinute prin insusirea acestui model deschis, bazat pe colaborare“, a declarat Mark Little, vicepresedinte senior si director tehnologic, Centrul de Cercetare Globala GE.
Competitia de proiecte pentru imprimare 3D, lansata in aceasta vara, a atras un numar record de proiecte inscrise, prin platforma GrabCAD. Fiecare finalist al primei etape va intra in Etapa II a competitiei, etapa in care proiectele lor pentru suportul de motor de avion vor fi fabricate folosind tehnici aditive si vor fi supuse testelor de rezistenta de catre GE. Cea de-a doua etapa a competitiei se va desfasura pana la 15 noiembrie, iar primele opt proiecte vor fi recompensate dintr-un fond de premii de 20 000 de dolari. „Competitia GE a fost una dintre cele mai reusite competitii in ceea ce priveste numarul concurentilor, complexitatea tehnica a proiectelor inscrise si calitatea rezultatelor“, a declarat Hardi Meybaum, CEO al GrabCAD.
GrabCAD este principala organizatie de proiectare deschisa care ajuta inginerii sa introduca mai repede produsele pe piata prin conectarea oamenilor, continutului si tehnologiei.