Ziua Inginerului Roman, marcata si la Timisoara
Data: 1 - 15 octombrie 2013
Sucursala Timis a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR), in colaborare cu Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT) si cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I (USAMVB) din Timisoara au organizat, in Sala Mare a Senatului UPT, un eveniment prin care au marcat Ziua Inginerului Roman.
In deschidere, moderatorul reuniunii, prof. dr. ing. DHC Dan Dubina, vicepresedinte al Sucursalei Timis a AGIR, membru corespondent al Academiei Romane, a adresat un cuvant de salut participantilor, iar apoi prof. dr. ing. EurIng Tiberiu Babeu, presedintele Sucursalei Timis, membru in Consiliul Director al AGIR, membru titular al ASTR, a mentionat, in interventia sa, prezenta in sala a unor membri fideli ai AGIR - Sucursala Timis, intre care ing. dipl. Maria Grapini - ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, prof. dr. ing. Petru Andea - fost deputat in Parlamentul Romaniei, prof. onorific dr. ing. Decebal Anastasescu - fost prefect al judetului Timis, ing. dipl. Dorel Borza - fost primar al Municipiului Timisoara, prof. dr. ing. Dumitru Mnerie, rector al Universitatii Ioan Slavici din Timisoara, vicepresedinte al Sucursalei Timis a AGIR, prof. dr. ing. Coleta De Sabata si prof. dr. ing. Gheorghe Cartis - fosti rectori ai UPT.
In cadrul evenimentului, prof. dr. ing. Dan Daniel, prorector al UPT, a evocat personalitatea inginerului Anghel Saligny, de a carui activitate se leaga instituirea, la 14 septembrie, a Zilei Inginerului Roman (reamintim ca, la 14 septembrie 1895, a avut loc inaugurarea podului peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda - proiectat si construit de Anghel Saligny - care era, la acea vreme, cel mai lung pod din Europa Continentala). Manifestarea a continuat cu expunerea „Prof. Plautius Andronescu - 120 de ani de la nastere“, sustinuta de prof. dr. ing. Dumitru Toader, de la Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica a UPT, expunere care a inclus rememorarea unor momente emotionante din viata si activitatea eminentului profesor al UPT, al carui student a fost si semnatarul acestor randuri. La discutii, inginerul veteran Corneliu Iovita - care, de asemenea, i-a fost student - a adus, la randul sau, un omagiu celui care a pregatit numeroase generatii de viitori ingineri.
Cu deosebit interes a fost urmarita si alocutiunea secretarei de onoare a Sucursalei Timis a AGIR, ing. dipl. Viorica Balan, care a relevat, intre altele, contributia deosebita la activitatea AGIR a profesorilor universitari Dumitru Toader (UPT), Marian Bura (USAMVB) si Ioan Grozav (UPT). Reuniunea a mai inclus prezentarea cartii Cultura central europeana reflectata in evolutia gandirii arhitecturale si urbanistice 1700 - 1945 - studiu de caz Timisoara si Arad (autor arh. dr. Gabriel Szekely).