Prof. univ. em. dr. ing. Serban Raicu, la 75 de ani
Data: 1 - 15 octombrie 2015
Prezenta notabila in spatiul public, printr-o laborioasa activitate stiintifica, didactica si civica, prof. univ. em. dr. ing. Serban Raicu este bine cunoscut si cititorilor publicatiei noastre, Univers ingineresc, prin luarile sale de pozitie referitoare nu numai la domeniul in care s-a afirmat, ci si in legatura cu aproape toate temele majore care intereseaza comunitatea noastra profesionala. Astfel, au fost, cu siguranta, remarcate calitatile sale de participant competent, deschis dialogului, exigent in privinta formularilor si preocupat, mai ales, sa ofere solutii - calitati pe care si le-a dezvoltat si aprofundat de-a lungul unei cariere indisolubil legate de evolutia, vreme de peste o jumatate de secol, a Universitatii Politehnica din Bucuresti.
Dupa ce a absolvit (in 1957) cursurile Liceului Ienachita Vacarescu din Targoviste si Politehnica bucuresteana (1962), a devenit cadru didactic, incepand cu functia de preparator la Facultatea de Transporturi din cadrul UPB. A urcat, pas cu pas, treptele ierarhiei didactice, cele de asistent, sef de lucrari, conferentiar, devenind, in 1978, prodecan si, in 1990, decan al Facultatii de Transporturi. Din 1988 este profesor universitar si conducator de doctorat. In perioada 1996 - 2004 a fost prorector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, coordonator al activitatii de cercetare stiintifica, dezvoltare si inovare.
Este de remarcat ca activitatile sale didactico-stiintifice s-au concentrat in formarea specialistilor dedicati procesului continuu de modernizare a transporturilor din tara noastra. In acest scop, a predat, inca de la intrarea in invatamantul tehnic superior, disciplinele Teoria informatiei si coduri, Sisteme de transport, Logistica transporturilor (studii aprofundate), Fluxuri de trafic (master), Logistici integrate (master), Strategia dezvoltarii sistemelor de transport, informatica si cibernetica in transporturi, Analiza economica si sisteme informatice de conducere, Conducerea intreprinderilor de transport, Modelare matematica a proceselor de transport.
In toate aceste domenii si in cele conexe a desfasurat si o intensa activitate de cercetare care si-a gasit reflectarea si in numeroase studii, manuale, monografii, articole aparute in tara si peste hotare, elaborate - unele dintre ele - in colaborare cu alti prestigiosi slujitori ai stiintei romanesti. Performantele sale din domeniu au fost confirmate inca prin teza de doctorat (1973) cu titlul „Cercetari privind stabilirea parametrilor optimi ai statiilor de triaj in vederea mecanizarii si automatizarii statiilor de triaj din Romania“, drumul ales (pentru ca tot vorbim despre transporturi) avand ca tinte cote, mereu mai inalte, de eficienta economica si sociala.
Numai simpla enumerare a unor lucrari, a participarii, de multe ori, in calitate de presedinte, la activitatea unor comisii de specialitate ar completa numeroase pagini ale publicatiei noastre. Ne vom rezuma, deci, la mentionarea faptului ca s-a implicat in proiectele academice referitoare la strategiile din domeniul transporturilor, precum si in elaborarea strategiilor nationale CDI, in formarea a 36 de doctoranzi, in conducerea a circa 350 de proiecte de diploma, a 80 de disertatii la invatamantul de master si studii aprofundate, a peste 200 de lucrari de cercetare stiintifica studenteasca, in initierea si derularea unor actiuni de colaborare stiintifica si didactica cu profesori din Franta, Olanda, Australia.
Este, de asemenea, concludent sa mentionam studiile realizate de profesorul Serban Raicu privind dezvoltarea integrata a modurilor de transport si de amenajare a teritoriului, fiabilitatea retelelor de transport, managementul energiei in transporturi, promovarea mobilitatii urbane durabile in municipiul Bucuresti, solutii interdisciplinare convergente in amenajarea teritoriului si in structurarea sistemului de transport, orientate spre dezvoltarea durabila si imbunatatirea calitatii vietii, incurajarea preluarii intermodale a marfurilor la transportul fluvial si descongestionarea coridoarelor de transport prin sporirea intermodalitatii Dunarii, managementul riscului in cadrul unui sistem de centralizare electronica a statiilor de cale ferata, pentru a ne da seama atat de dimensiunile investigatiilor sale stiintifice, cat si de concentrarea atentiei asupra unor obiective esentiale pentru progresul tehnicii si tehnologiilor, pentru dezvoltarea de ansamblu a tarii, a societatii romanesti pe cele mai fertile cai de afirmare a creativitatii nationale.
Cu un astfel de palmares a fost si este firesc ca profesorul Raicu sa se fi remarcat si ca un exemplu de implicare civica in numele valorilor stiintifico-didactice pe care le-a slujit si le slujeste cu o determinare demna de cele mai sincere aprecieri. Astfel, ii gasim numele in randurile membrilor fondatori si actual vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), este membru al Biroului Executiv al AGIR, membru corespondent al Academiei de Stiinte Romano-Americane, membru in Technical Committee on Transportation Systems of IFAC, membru in Comisia de orientare strategica a cercetarii pentru transporturi, amenajarea teritoriului si constructii a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, membru al Comisiei de Stiinte Ingineresti a CNCSIS, vicepresedinte al Asociatiei pentru Continua Dezvoltare a Transportului Urban (CODATU Romania). De asemenea, a participat si participa, in calitate de membru, de vicepresedinte sau presedinte la activitatea altor numeroase organisme de orientare strategica si in asociatii profesionale din domeniile sale de preocupari.
Trecerea sumara in revista a unei asemenea prodigioase activitati ofera un exemplu de angajare pe care inginerii formati de profesorul Serban Raicu, colaboratorii sai, prietenii si colegii il apreciaza cu deosebita stima si respect. Sunt sentimente exprimate cu caldura, cu bucurie, si cu prilejul implinirii varstei de 75 de ani. Adresandu-i cele mai calde felicitari pentru o viata de munca asidua, de realizari remarcabile, Consiliul Director al AGIR si redactia publicatiei Univers ingineresc ii ureaza sa-si implineasca, in continuare, proiectele, sa obtina noi si tot mai semnificative rezultate in domeniile in care s-a afirmat, atat de pregnant, in viata personala, in familie.
LA MUL?I ANI!