La deschiderea anului universitar 2017 - 2018 Cu fata spre cerintele pietei muncii
Data: 1 – 15 octombrie 2017
Demararea cursurilor în învăţământul superior a conferit zilei de 2 octombrie 2017 valenţele unui proces înnoitor de anvergură, fapt atestat şi de poziţiile exprimate de demnitarii prezenţi la festivităţile tradiţionale, de la şeful statului până la miniştri şi parlamentari. Este vorba despre trecerea la aplicarea unor programe menite să orienteze prioritar procesul de formare profesională a studenţilor spre cerinţele pieţei muncii. Astfel, mai ales în învăţământul superior tehnic, s-au revizuit principalele cursuri şi, foarte important, asociaţiile studenţeşti s-au implicat, alături de conducerile facultăţilor, la organizarea practicii încă din anul întâi de studii. Modalităţile de acţiune sunt diverse - în funcţie de particularităţile economiei reale din zona de cuprindere a respectivelor universităţi - de la internship până la angajări part-time.
Universităţile tehnice din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Târgovişte, Reşiţa, Braşov, Piteşti şi din alte localităţi, inclusiv filialele acestor institute de învăţământ superior, au încheiat contracte cu mari întreprinderi, parcuri industriale, centre de cercetare-dezvoltare în vederea organizării şi desfăşurării practicii productive, cu accent pe formarea profesională în domeniile în care există cea mai mare cerere de forţă de muncă înalt calificată, ţinându-se seama de prognozele pe termen mediu şi lung.
Potrivit planurilor de afaceri, inclusiv ale unor companii multinaţionale care activează în special în industriile auto, de componente electronice, de materiale pentru construcţii şi sectorul agroalimentar, s-au stabilit atât numărul studenţilor care vor efectua practica direct în producţie, în laboratoare, cât şi obiectivele instructiv-educative propuse.
În procesul de formare a inginerilor, o atenţie deosebită se acordă modalităţilor de stimulare a spiritului antreprenorial, dat fiind faptul că viitoarele locuri de muncă vor impune, într-o măsură tot mai mare, acţiuni menite să sporească substanţial gradul de competitivitate a produselor şi tehnologiilor pe pieţe concurenţiale puternice.
Sunt premise încurajatoare pentru formarea de specialişti care să corespundă, cu adevărat, cerinţelor de pe piaţa muncii într-o largă perspectivă, asigurând, astfel, noilor generaţii de ingineri un viitor profesional, în pas cu progresele ştiinţelor tehnice, ale întregii omeniri.
Alte articole



