Blitz
Data: 1-15 octombrie 2018
● NASA se va concentra pe indicii tehnologice în căutarea semnelor de viaţă extraterestre. Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat că-şi va schimba strategia pe baza căreia caută semnele de viaţă în spaţiu, concentrându-se pe indiciile tehnologice, respectiv pe aşa-numitele tehnosemnături - semnale ale unor tehnologii avansate. Până acum, NASA şi-a axat eforturile de căutare a vieţii extraterestre pe două direcţii: detectarea exoplanetelor şi găsirea organismelor simple de viaţă, precum bacteriile. Există multe tipuri de tehnosemnături observate până acum, multe dintre ele încă neînţelese şi necercetate suficient de omenire. Dintre acestea, cel mai cunoscut tip este semnalul radio. Concret, NASA va căuta structuri de mari dimensiuni construite pe suprafaţa planetelor din sisteme solare îndepărtate, precum şi semne de poluare în atmosfera acestora - ambele constituind indicatori clari ai unei civilizaţii avansate (prin analogie cu civilizaţia umană).
● IEA: Ponderea energiei regenerabile utilizate pe plan global ar urma să crească cu o cincime în următorii cinci ani. Ponderea energiei regenerabile folosite pe plan global ar urma să crească cu o cincime în următorii cinci ani, la 12,4% în 2023, se arată într-un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). În cadrul sectorului electricităţii, cel mai rapid ritm de creştere îl va înregistra energia regenerabilă (hidrocentrale, fotovoltaice, eoliene, bioenergie şi maree), furnizând aproape 30% din cererea de energie în 2023, de la 24% în 2017. În această perioadă, energiile regenerabile ar urma să reprezinte peste 70% din creşterea generării de electricitate pe plan global, în special datorită tehnologiei fotovoltaice, a energiei hidroelectrice, a parcurilor eoliene şi a bionergiei, se arată în raportul IEA. Cea mai mare sursă de energie regenerabilă rămâne cea generată de hidrocentrale -16% din cererea globală de electricitate până în 2023, urmată de cea eoliană (6%), tehnologia fotovoltaică (4%) şi bioenergie (3%), estimează IEA.
● 2635 autoturisme ecologice cumpărate în România, în primele opt luni. Vânzările de autoturisme ecologice au crescut, în primele opt luni ale anului, cu 73,3% faţă de întervalul similar al anului trecut, la 2635 de unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). Ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor auto din România a ajuns, în intervalul analizat, la 2,6%, în creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când a fost de 1,9%. Potrivit statisticii, din totalul comercializat în perioada ianuarie - august, 2048 unităţi sunt autoturisme hibrid plug-in (+53,6% faţă de primele opt luni din anul anterior), iar 587 sunt pur electrice, în creştere cu 213,9%. Datele Asociaţiei relevă că, la nivelul anului trecut, ponderea autoturismelor electrice şi hibrid în totalul vânzărilor de unităţi noi a atins 2,2%, numărul acestora ajungând la 2811 unităţi, în creştere cu 136,7% faţă de anul anterior.
Alte articole



