Atelier al Cercului Calitatii AGIR - Dolj
Data: 1-15 octombrie 2022
Sala de Training a fabricii ELPRECO din Craiova a găzduit, recent, o dezbatere pe tema „Bune practici în Managementul calității produselor din construcții", dezbatere organizată sub egida Cercului Calității AGIR - Dolj. Gazdele, în primul rând ing. Gheorghe Dondera și colega de departament, ing. Floarea Rodica Popa-Vesa, au asigurat condiții excelente de desfășurare a evenimentului.
Au răspuns invitației prof. dr. ing. Gheorghe Manolea, ing. Denisa Caimac, de la Domarcons SRL (o altă firmă de construcții din zonă), ing. Aurel Anghel, fost manager în domeniul calității la Electroputere, și ing. Dănuț Dobrin, responsabil de mediu la RAT SRL.
S-au prezentat două referate susținute de managerul Cercului, Traian Crișu, și, respectiv, Gheorghe Dondera, și cel al ing. Gabriel Vârtopeanu, director regional și formator UE, la Centrul European de Formare din Copenhaga (https://etcc.dk/etcc.html), care a adus informații incitante despre securitatea cibernetică în Danemarca și fișa cu idei de proiect care se colectează de către Centru.
Prima prezentare, „De la omologare la certificarea de produs și declararea performanțelor tehnice", a sintetizat experiența autorului și ideile de bază din Caietul albastru al CE (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016XC0726(02)&from=EN).
După evocarea unor momente din istoria Întreprinderii de Prefabricate din Beton Craiova, de la înființarea ei, în 1962, și până în momentul de față, când ELPRECO SA este membră a Grupului internațional CRH - Cement Roadstone Holdings, ing. Gheorghe Dondera a abordat pe larg tematica alinierii activității specifice la directivele, legile și standardele în domeniul calității.
S-a subliniat că pentru punerea pe piață a produselor fabricate după standarde armonizate sau la cererea beneficiarilor este nevoie de numeroase certificări și agremente. Pentru cele fabricate după standarde armonizate, de exemplu BCA, se emite Declarația de performanță, iar pentru cele necuprinse în standarde și agrementate, se emite Declarația de conformitate.
S-a pus accentul pe faptul că, în vederea menținerii pe piață, este nevoie de calitate, de respectarea cerințelor legale privind protecția mediului și securitatea muncii, ceea ce implică un proces investițional continuu. S-a amintit, în acest sens, de noua instalație de BCA, care va deveni, în curând, operațională și care conduce, practic, la creșterea semnificativă a volumului de vânzări.
Discuțiile - prelungite cu mult peste cele două ore estimate de organizatori - au contribuit la actualizarea informațiilor despre certificare și acreditare, la cunoașterea unor modificări ce se vor aduce directivelor europene privind materialele pentru construcții civile, la identificarea unor oportunități de cooperare între membrii Cercului. De exemplu, încă de la intrarea în curtea fabricii, participanții au fost plăcut surprinși de obligația de a orienta mașinile, în parcare, spre ieșire, impusă de realizarea unui timp de evacuare minim în cazul apariției unei situații de urgență.
Materialele prezentate sunt puse la dispoziția membrilor AGIR, la cerere, în format pdf.