Blitz
Data: 1-15 octombrie 2022
● 1% dintre românii între 25 și 64 de ani au urmat cursuri de dezvoltare personală sau profesională, după finalizarea studiilor. Doar 1% dintre românii cu vârste între 25 și 64 de ani au urmat cursuri de dezvoltare personală sau profesională, după finalizarea studiilor, de două ori mai puțin decât bulgarii și de nouă ori sub media europeană, arată datele Eurostat incluse într-o analiză realizată de High-Tech Systems & Software, o companie specializată în furnizarea de soluții software de business. Potrivit sursei citate, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la ponderea persoanelor care continuă să învețe după finalizarea studiilor, iar la polul opus, printre țările europene unde există un interes crescut pentru educația continuă, se află Suedia (28,6%), Elveția (27,6%) și Finlanda (27,3%).
● Defibrilatoare externe automate cu instrucțiuni vocale instalate în cinci zone publice din Cluj-Napoca. Cinci defibrilatoare externe automate cu instrucțiuni vocale au fost instalate în zone intens circulate din Cluj-Napoca. Proiectul, implementat în urma procesului de bugetare participativă, a fost realizat de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu ISU Cluj. Defibrilatoarele cu acces public au fost amplasate în zone intens circulate din oraș: Baza Sportivă „La Terenuri", Baza Sportivă Gheorgheni, BTarena Cluj-Napoca, Cinema Dacia Cluj și Ciname Mărăști. Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul asistării la un caz de stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător. Potrivit municipalității, „un defibrilator extern automat poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: se așează electrozii pe pieptul pacientului și se așteaptă. În acest timp, aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de defibrilare". Valoarea investiției este de 12 500 lei/bucată.
● Plasticul folosit anual pentru producerea cardurilor bancare echivalează cu 80 de avioane Boeing 747. Cantitatea de plastic folosită pentru producerea cardurilor bancare, în fiecare an, este echivalentă cu greutatea a 80 de avioane Boeing 747, dar produsele de acest tip pot fi reciclate cu ajutorul unor metode ecologice și durabile, arată o analiză realizată de producătorul de carduri Thales. „Ciclul de viață al unui card ecologic implică o abordare globală. Băncile trebuie să aleagă tehnologia, procesele și produsele potrivite pentru a reduce substanțial impactul negativ asupra mediului, cum ar fi consumul de energie, amprenta de carbon și deșeurile de plastic", menționează specialiștii Thales. Potrivit acestora, din cele 3,5 miliarde de carduri fabricate anual rezultă o amprentă de carbon egală cu cea produsă de 300 000 de pasageri care zboară de la New York la Sydney.