Canada: Participare romaneasca la al 24-lea Congres Mondial al Petrolului
Data: 1 – 15 octombrie 2023
Recent, a avut loc, la Calgary (Canada) 24th WPC / Congresul Mondial al Petrolului, ediția a 24-a, cu tema „Energy Transition: The Path to Net Zero“ / „Tranziția energetică: Calea către zero net“. Au fost prezente peste 10 000 de persoane, participanți unici la evenimente din peste 250 de companii care își desfășoară activitatea în 109 țări.
Cea de-a 24-a ediție a Congresului Mondial al Petrolului poate fi apreciată drept o punte importantă între sectorul energetic tradițional și o industrie mai neutră din punct de vedere al carbonului în următorii 25 de ani. Multe dezbateri deosebit de interesante au avut loc în Calgary pentru a ajuta la definirea unor căi realiste și viabile către un viitor net zero.
Delegația României, condusă de reprezentantul Ministerului Energiei, Pavel Casian Nițulescu, secretar de stat, a beneficiat de sprijinul Comisiei de Știință și Tehnologie a Camerei Deputaților, Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) și Comitetului Național Român WPC, cu participarea reprezentanților Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Conpet SA Ploiești, Oil Terminal SA Constanța, Intervenții Active în Atmosferă SA București, MIG Consultants Ploiești și altor instituții.
Menționăm că RNC WPC a avut stand în cadrul expoziției 24th WPC organizat de Conpet SA și Oil Terminal, profilat pe promovarea unor proiecte din domeniu ale mai multor instituții: Ministerul Energiei, Conpet SA, Oil Terminal, ASTR, Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul Geologic al Românei, Institutul GeoEcoMar București, WPC YP RO, UAIC Iași, AGIR etc.
Participarea delegației României s-a concentrat atât pe problemele științifice și de afaceri, cât și pe cele organizatorice ale Congresului, țara noastră fiind membru fondator al Consiliului Mondial al Petrolului din Londra. În cadrul Adunării generale a 24th WPC s-au aprobat Strategia viitoare de cooperare în cadrul WPC, upgradarea WPC, care a devenit WPC ENERGY, și locul de desfășurare a viitorului Congres, 25th WPC Energy în 2026, la Riad, Arabia Saudită, noile comitete EC și CPC ale WPC Energy și s-au examinat probleme curente.
În ceea ce privește activitatea științifică și de afaceri, s-a participat la mai multe sesiuni ministeriale, inclusiv cea organizată de Ministerul Energiei, sesiuni de mese rotunde bilaterale, business to business lounge, coordonarea forumului F02 „Innovations for Cleaner Production“, vizite la Universitatea din Calgary, SAIT și alte întâlniri de afaceri.
În cadrul noii strategii aprobate la 24th WPC Congress s-a lansat un hub logistic universitar având ca direcții de activitate conexiunea, colaborarea, schimbul de cunoștințe și experiență direct între universități și companii, precum și proiecte studențești comune de cercetare și dezvoltare, școli doctorale. Startul practic de dezbateri și implementare a avut loc la Universitatea din Calgary și SAIT, unde mai multe instituții de învățământ superior si-au manifestat interesul pentru participarea la acest proiect sub patronajul WPC Energy: KBTU Almaty, U Baku, ASTR, UAIC Iași, UBB Cluj-Napoca.
Mai menționăm lansarea și donarea către bibliotecile Universității din Calgary și SAIT a următoarelor cărți: „PETROLUL ȘI GAZELE NATURALE ROMÂNEȘTI – Istorie în imagini“ / „ROMANAN OIL AND NATURAL GAS – History în images“, autori Gheorghe Stănescu, Mihail Minescu, Dragoș Gabriel Zisopol, Cătălin Niță; „Petrolul Românesc. 160 de ani de istorie ilustrată“ / „Romanan Oil. 160 years of history by pictures“, autori Gheorghe Stănescu, Gabriel Octavian Nicolae, Mihail Minescu; „Gaz de România – istorie ilustrată“ / „Gas of Romania – illustrated history“, autori Gheorghe Stănescu, Mihail Minescu, Cătălin Niță; cartea „Universitatea din Iași – Omnes in Uno“, autor Gheorghe Iacob, și prezentarea în stand a cărții „Până la Cer te mănâncă Pământul“, autor Costel Nedelcu. n