Limbaje si terminologie in electrotehnica
Data: 16-31 ianuarie 2003
Sala AGIR din Bucuresti, Calea Victoriei nr. 118 a gazduit in ziua de 11 decembrie 2002, cu sprijinul MEC si in organizarea Comitetului Electrotehnic Român (CER), Academiei de Stiinte Tehnice din România (ASTR), Asociatiei Române de Terminologie (TERMROM) si Comisiei de Terminologie pentru Stiinte Exacte a Academiei Române, seminarul având ca tema "Limbaje si terminologie in electrotehnica".
In prezenta unor inalte personalitati - acad. Gleb Dragan, acad. Alexandru Timotin, prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu, presedintele CER - a unor manageri si specialisti din invatamântul universitar si din institute de cercetare de profil, asistenta a putut urmari un bogat program de comunicari stiintifice axate pe conceptul tezaurelor de cuvinte, al terminologiei specifice unor domenii ale tehnicii - electrotehnica, energetica, radiatii nucleare, managementul calitatii, informatica - sau asupra dictionarelor explicative elaborate pe baza terminologiei standardizate s.a.
In comunicarea facuta de presedintele CER, Florin Tanasescu, intitulata "Conceptia Tezaurului de cuvinte al Comitetului Electrotehnic Român", se prezinta unele consideratii privind rolul si functia terminologiei in conditiile progreselor tehnice din anumite domenii, care introduc termeni si concepte noi, definind o stiinta a termenilor utilizati in tehnica sau in arta, specifici acestora.
Necesitatea formatarii informatiei in strânsa legatura cu dezvoltarea tehnologiei informatiei, armonizarea conceptelor, tinând seama de vecinatatile semantice si de preluarile neologismelor, constituie un obiectiv important pentru limitarea pe cât posibil a imprumuturilor lingvistice si pastrarea puritatii limbii române.
Rod al unei activitati de cercetare inceputa cu peste 25 de ani in urma de acad. Remus Radulet, continuata apoi sub coordonarea acad. Al. Timotin, care impreuna cu CER si prin contributia autorului prezentei comunicari au pus bazele conceptiei "Tezaurului terminologiei electrotehnice standardizate", cu posibilitati de generalizare pentru orice domeniu.
Comisia Electrotehnica Internationala - CEI, inca din anul 1908 a semnalat necesitatea elaborarii unei terminologii corecte in domeniul electricitatii, energeticii, radioului si altor discipline, concretizata prin infiintarea Comitetului de Studii Terminologice (CTI) si elaborarea Vocabularului Electrotehnic International - VEI, care in editia 1956-1970 grupeza peste 9000 de notiuni si definitii. Se mentioneaza aportul remarcabil al acad. Remus Radulet care si in calitatea sa de presedinte al CTI - CEI, in perioada 1969-1981, a contribuit decisiv la editarea Dictionarului CEI multilingv de electricitate (1983) cu cca 20.000 de concepte definite in franceza si engleza ca limbi principale.
Pe plan national se subliniaza conceptia Remus Radulet - Al. Timotin privind constructia Tezaurului Electrotehnic Standardizat, a existentei unui limbaj rational in electrotehnica, deci a unei limbi de specialitate care impune definirea si incadrarea corecta a conceptelor din punct de vedere terminologic, evidentiind faptul ca Tezaurul pentru electrotehnica utilizeaza trei genuri de relatii: ierarhice binare intre concepte (ascendente si descendente), ierarhice prioritare si asociative (simetrice).
Problemele ridicate de vecinatatile semantice ale Tezaurului de concepte electrotehnice au facut obiectul interventiei acad. Al. Timotin, iar acad. Gleb Dragan a expus câteva aspecte legate de terminologia in energetica, impuse de noile moduri de organizare a sistemelor energetice intr-o economie de piata evoluata, noile legi si reglementari, care necesita o definire foarte clara a termenilor utilizati, si necesitatea realizarii unui tezaur de termeni din domeniul energetic.
Alte interventii au reusit sa elucideze numeroase aspecte legate de informatizarea Tezaurului, de utilizarea tehnicii de calcul la structurarea acestora, evaluarea resurselor terminologice prin Internet, subliniindu-se necesitatea elaborarii de dictionare explicative in domeniul calitatii, energeticii nucleare si altor discipline de larg interes.
Alte articole


