Omagierea inventatorului Ion St. Basgan la Muzeul Tehnic din Bucuresti
Data: 16-31 ianuarie 2003
Muzeul Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida", situat in Parcul Carol I din Bucuresti, primul de acest gen din Romania, a fost infiintat in anul 1909, din initiativa celui al carui nume il poarta. Scopul acestui muzeu il constituie raspandirea cunostintelor stiintifice si tehnice in randul populatiei si in special al tineretului.
De-a lungul timpului, colectiile muzeului s-au imbogatit cu obiecte donate de persoane particulare si firme industriale. Organizarea muzeului s-a realizat dupa conceptele prof.ing. D. Leonida (1883-1965), pe care il citam: "Prezentarea materialului s-a facut in ordinea cronologica, plecand de la primele descoperiri si inventii, trecand la fazele de dezvoltare a tehnicii. Urmand calea istorica, vizitatorul isi da seama de munca, lupta si jertfele savantilor si inventatorilor inaintasi pentru aflarea legilor naturii si pentru aplicarea lor in tehnica, in scopul stapanirii si folosirii resurselor naturale." Intr-o sala special amenajata au loc manifestari publice, conferinte, simpozioane, proiectii de filme, experimentari urmarite cu interes de public, de prietenii muzeului nelipsiti la aceste manifestari "pentru minte si suflet".
Din initiativa directorului muzeului, dr.ing. Nicolae Diaconescu, in acest cadru, pe linia traditionala a acestui lacas de cultura tehnica au avut loc manifestarile prilejuite de incheierea Centenarului Ion St. Basgan (1902-1980). Manifestari in memoria marelui inventator roman au avut loc cu ocazia centenarului la Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), la Focsani, cu prilejul Zilelor culturale ale judetului Vrancea, si la Muzeul Petrolului din Ploiesti.
La Muzeul Tehnic din Bucuresti au avut loc urmatoarele manifestari: inaugurarea unui stand dedicat inventatorului, in care prin texte si fotografii sunt reprezentate viata si opera sa; dezvelirea bustului din bronz care il reprezinta, opera a maestrului Panaite Chifu, sculptor cunoscut in Europa, laureat la mai multe expozitii nationale din tara si din Italia, Franta, Olanda s.a. Bustul lui I. Basgan, o reala opera de arta, a fost donat muzeului de Fundatia Basgan. In cadrul simpozionului stiintific au rostit scurte alocutiuni dr.ing. N. Diaconescu, dr.ing. Mihai Hihaita, presedintele AGIR, conf.dr.ing. Gabriel I. Nastase, autorul monografiei inventatorului, ziaristul H. Lerea, Gheorghe Stroe, consilier parlamentar si prof.dr. Iulian Cretu.
Din partea presedintelui Ion Iliescu a fost citit un mesaj prin care se aprecia contributia mondiala a omului de stiinta Basgan la dezvoltarea exploatarilor zacamintelor de petrol.
Au fost decernate Premiile Basgan, editia a III-a, pentru contributia la mediatizarea operei ilustrului savant.
Muzeul Tehnic a fost in trecut o institutie frecventata de elevii din liceele bucurestene, multi dintre ei s-au decis sa imbratiseze cariera de inginer inspirati de istoria tehnicii exprimata prin obiectele si explicatiile ghizilor de specialitate.
In prezent, din lipsa de fonduri, personalul a fost redus si muzeul trece printr-o criza, totusi cei ramasi se straduiesc sa tina nestinsa flacara raspandirii cunostintelor stiintifice.
Sfatuim pe cei interesati sa viziteze muzeul si vor afla multe lucruri pe care nu le stiu, sau isi vor recapitula cunostintele.
Alte articole


