Prioritati guvernamentale in anul 2003
Data: 16-31 ianuarie 2003
Potrivit premierului Adrian Nastase, "Suplimentarea programului de guvernare pe anul 2003 vizeaza, pe langa obiectivele integrarii europene, si cresterea nivelului de trai, a puterii de cumparare a populatiei. Daca anul 2001 a insemnat anul recuplarii Romaniei la tendintele europene de dezvoltare, iar anul 2002 a fost anul confirmarii cresterii economice si relansarii Romaniei, anul 2003 va fi un an al reformei profunde, un moment important in istoria tarii noastre ce se va reflecta, in conformitate cu programele Guvernului, in cresterea consumului populatiiei cu 4%, iar scaderea inflatiei sub 15% va reprezenta marea victorie economica a acestui an."
Momentele Praga si Copenhaga au determinat o politica de ajustare a planurilor si programelor in functie de traseul foii de parcurs impus de atingerea obiectivelor de aderare si integrare in structurile euro-atlantice.
¥n acest context, ministerele cu sarcini si responsabilitati in implementarea obiectivelor strategice ale Romaniei si-au definit prioritatile pe acest an si in perspectiva. Redam in continuare principalele aspecte prezentate de ministrii de resort la conferintele de presa sustinute de acestea in ultima perioada.
* Ministerul Industriei si Resurselor va trebui sa finalizeze cele doua capitole de negocieri cu UE: energie si evaluarea conformitatii produselor. Se vor continua eforturile in domeniul integrarii europene, pregatind industria si mediul economic romanesc pentru asimilarea standardelor ce functioneaza in sistemul economic si social al UE. MIR are ca obiectiv proiectarea pe termen mediu si lung a unui model industrial flexibil si productiv, impreuna cu patronatele, a caror decizie strategica va trebui sa aiba la baza analiza potentialului pietii romanesti si a oportunitatilor pe pietele internationale.
Mentinerea ritmului de crestere a industriei romanesti, si in anul 2003, la 7%, astfel ca PIB sa atinga o crestere de 5,5% se va baza pe modernizarea si dezvoltarea principalelor ramuri industriale: petrol, petrochimie, siderurgie, constructii de masini - care va redeveni principala ramura a industriei nationale - si textile-confectii.
Procesul de integrare europeana este un proces complex, care va trebui sa evidentieze nivelul tehnologiilor si produselor romanesti pe piata UE, in care exportul Romaniei detine deja o pondere de 60%. ¥n domeniul energiei se va continua dezvoltarea industriei energetice pe termen mediu si lung, bazata pe utilizarea carbunilor cocsificabili, prin investitii care sa asigure cresterea randamentului termocentralelor, urmarindu-se in principal reducerea cheltuielilor de exploatare si implicit a tarifelor aplicate consumatorilor.
Se va continua si dezvoltarea sectorului hidroenergetic, prin reabilitarea grupurilor de la Portile de Fier 1 si 2, la hidrocentralele din Oltenia, Moldova s.a. De asemenea, vor continua cu fermitate lucrarile de finalizare a Unitatii nr.2 a CNE Cernavoda pana in anul 2004-2005, primele livrari de energie in SEN fiind programate pentru inceputul anului 2006. Totodata, au inceput demersurile pentru gasirea de surse de finantare pentru atacarea lucrarilor la Unitatea nr.3 a CNE Cernavoda inca din anul 2004. Prin darea in functiune a Unitatii nr.2, Romania va beneficia de un aport de 17-18% din intreaga productie de energie electrica din sectorul energetic nuclear.
Se va coopera cu Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria la constructia unui gazoduct care sa permita transportul gazelor naturale din Turcia spre Europa Occidentala.
De asemenea, se are in vedere inceperea lucrarilor, in anul 2004, la constructia conductei Constanta-Trieste, cu o capacitate de transport de 10 mil.t titei/an.
* Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor abordeaza cu precadere finantarea si aplicarea programelor prioritare: revigorarea sistemului de imbunatatiri funciare (402 miliarde lei), prin achizitionarea de echipamente de irigat pentru 2500 ha, amenajari de desecare pe 1325 ha, reabilitarea acumularilor de apa si modernizarea statiilor de pompare; dezvoltarea culturilor cerealiere si legumicole, a pomiculturii si viticulturii (18.523 miliarde lei), avand ca obiectiv obtinerea unei productii cerealiere de 18,6 milioane t prin cresterea suprafetelor cultivate si a productiilor medii la hectar; reabilitarea si dezvoltarea zootehniei si a sectorului piscicol (3.807 miliarde lei) pentru asigurarea fondului de consum al populatiei din productie interna si promovarea unui sistem comercial eficient de desfacere a produselor agroalimentare, stimularea exportului etc.; dezvoltarea durabila a silviculturii (846 miliarde lei) prin executarea de lucrari de reconstructie ecologica pe 2.876 ha, refacerea a 187 km de drumuri forestiere s.a.; programul de supravegherea, profilaxia si combaterea bolilor la animale, controlul calitatii semintelor si materialului saditor (2.000 miliarde lei), in scopul asigurarii inspectiei si controlului in domeniul sanitar-veterinar aliniat la normele impuse de acquis-ul comunitar.
* Ministerul Apelor si Protectiei Mediului se va axa pe masuri care sa protejeze atmosfera si apele de poluatori cu emisii si substante periculoase, armonizate cu normele europene, precum si pe instituirea unui sistem de taxe pe emisii de poluanti in atmosfera cu impact asupra sanatatii omului si mediului.