SESIUNEA PARLAMENTARA
Data: 15-31 ianuarie 2004
In conformitate cu prevederile Constitutiei, sesiunea parlamentara ordinara incepe in prima zi lucratoare a lunii februarie si se incheie la 30 iunie. Asa ca, dupa pauza de la inceputul anului, vom avea - din nou - prilejul sa-i vedem pe senatori si deputati in postura cu care ne-au obisnuit. Numai ca, aceasta sesiune va fi penultima din actuala legislatura, iar sesiunea din toamna va fi marcata, in toate articulatiile ei, de apropierea alegerilor parlamentare si prezidentiale. Din acest motiv, credem ca se vor petrece si unele schimbari de comportament.
Cum asupra fiecarui parlamentar planeaza sabia lui Damocles numita "posibilitatea" de a nu mai accede la Parlament, va exista - neindoios - o preocupare mai mare (indraznim sa spunem mult mai mare) fata de propria prestatie. Vor iesi din somnolenta de trei ani cei care nu s-au remarcat pana acum prin nimic, astfel incat sa creasca prestigiul lor in fata propriului partid si a propriului electorat. "Pericolul" de a pierde locuri eligibile la viitoarele alegeri este de natura a modifica - in multe cazuri - radical comportamentul senatorilor si deputatilor.
Este previzibil ca, inainte de toate, campania electorala isi va muta centrul de greutate in Parlament. Fiecare partid va actiona astfel - prin senatorii si deputatii pe care ii are - pentru a avea castig de cauza in competitia cu oponentii. Balacareala va fi la ordinea zilei. Din pacate, aici, pe malurile Dambovitei, nu s-a ajuns la concluzia ca alegerile se castiga nu prin politici "anti", vehemente, ci prin oferte electorale credibile.
Se vor inghesui parlamentarii sa apara cat mai des pe sticlele televizoarelor prin interventii socante, prin initiative de rasunet, prin replici memorabile, ma rog, prin toate procedeele bine cunoscute pentru captarea interesului publicului larg, adica al potentialilor votanti.
Intrebarea pe care noi, alegatorii, suntem indreptatiti s-o punem - in aceste circumstante - ar fi urmatoarea: oare actuala conjunctura va fi favorabila adoptarii unor legi mai bune? Daca interesul fata de propria imagine va determina si o activitate legislativa la nivelul asteptarilor populatiei, senatorii si deputatii n-au decat sa se poarte asa cum doresc. Cat priveste optiunile fiecaruia dintre noi, preferintele si, implicit, sansele electorale ale "actorilor" din arena parlamentara este dificil de prognozat in momentul de fata. Dar, multe vor depinde de prestatiile actualilor "alesi".