Academia Romana a aniversat 155 de ani de la nasterea poetului national al tuturor romanilor - Mihai Eminescu
Data: 16-31 ianuarie 2005
La 15 ianuarie 1850 s-a nascut, la Botosani, Mihai Eminescu, cel care a devenit poetul national, poetul nepereche, luceafarul poeziei romanesti, nemuritorul Mihai Eminescu.
Evenimentul a fost aniversat la 15 ianuarie a.c. in Sala de expozitii a Bibliotecii Academiei Romane, in prezenta unui public initiat, format din membri ai Academiei Romane, o delegatie a Academiei de Stiinte si Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ministri si fosti ministri, jurnalisti, poeti actuali consacrati, iubitori de poezie. Au vorbit despre viata si opera marelui poet: presedintele Academiei Romane, dl Eugen Simion; directorul general al Bibliotecii Academiei Romane, dl Gabriel Strempel; ministrul culturii, dna Mona Musca; presedintele Academiei de Stiinte din Republica Moldova, dl Gheorghe Duca; presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dl Mihai Cimpoi; Constantin Barbu, scriitor s.a. A recitat poezii actorul Eusebiu Stefanescu.
Cu acest prilej a fost lansat primul volum al manuscriselor eminesciene, editie facsimila coordonata de Academia Romana in colaborare cu Editura Enciclopedica, lucrare tipografica de inalta performanta tehnica.
Eminescu a urmat scoala primara si o parte a gimnaziului la Cernauti si la Botosani. A debutat ca poet in 1886 cu poezia “La mormantul lui Aron Pumnul”, fostul lui dascal. In acelasi an, revista “Familia” din Pesta i-a publicat poezia “De-as avea”, semnata Mihai Eminescu (nu Mihai Eminovici), urmata de altele publicate in anii urmatori. In anul 1869 a plecat la Viena pentru continuarea studiilor, unde a frecventat cursurile de filozofie, drept, economie politica, limbile romanice, anatomie, fiziologie si medicina legala. La Viena a scris poezia “Venera si Madona”, pe care a trimis-o revistei Convorbiri literare, urmata de altele. In toamna lui 1872 a plecat la Berlin pentru continuarea studiilor, unde a frecventat cursurile de filozofie, filozofia stiintei, istoria antica, istoria religiilor, geografie si etnografie. Revenit la Iasi in 1874, a fost numit director al Bibliotecii Centrale, dupa care a fost revizor scolar pentru districtele Iasi si Vaslui. In 1876 a fost numit redactor administrator la Curierul de Iasi, in care a publicat poezii, nuvele, recenzii, critici. In paralel si-a continuat colaborarea la Convorbiri literare. In 1877 s-a stabilit la Bucuresti si a lucrat timp de sapte ani in redactia ziarului Timpul, in care a publicat peste 300 de articole, o cronica a vietii contemporane valabila si in prezent.
Primul volum de poezii al lui Eminescu a aparut in 1883, sub ingrijirea lui Titu Maiorescu (1840-1917), critic literar, estetician, reunind in paginile sale 64 dintre creatiile poetice cele mai cunoscute, dupa care au aparut sute de editii ale operelor eminesciene in Romania, au fost traduse si publicate in toate limbile, in toate tarile de pe Pamant. Astfel prin opera sa a contribuit la globalizarea culturii romanesti.
A trecut in nefiinta la 15 iunie 1889 la Bucuresti, mormantul lui de la Cimitirul Belu fiind un loc de pelerinaj. A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane la 28 octombrie 1948.
Caietele continand manuscrisele operei lui Eminescu pe 14 mii de pagini, dupa moartea poetului au fost recuperate de Titu Maiorescu, care le-a donat Bibliotecii Academiei Romane. Caietele fabricate din hartie fara conservant, pe care autorul a scris cu cerneala, sufera un proces de degradare continua. Marele istoric, savantul Nicolae Iorga (1871-1940) a sesizat Academia Romana privind conservarea si reproducerea prin metode tehnice a acestor caiete de valoare incomensurabila.
Intre anii 1940-1942 s-a incercat conservarea caietelor prin fotografiere, insa cu rezultate slabe. Filozoful Constantin Noica (1909-1987) si-a consacrat zece ani din viata sa conservarii si reproducerii in facsimil a caietelor.
In anul 1999, actorul Ion Caramitru, pe atunci ministru al culturii, a initiat un proiect pentru editarea in facsimil a caietelor continand opera in manuscris a lui Mihai Eminescu. Astfel a fost achizitionat un scanner special, cu care prin mijloacele actuale IT a fost pregatita tiparirea celor 23 de volume continand manuscrisele eminesciene, dintre care primul volum de 900 de pagini, cu dimensiuni de 30/25 cm, insotit de un CD-rom, a fost lansat la 155 de ani de la nasterea poetului. Proiectul prevede ca urmatoarele 22 de volume sa vada lumina tiparului in urmatorul interval de cca 2 ani si 6 luni.