Curier legislativ
Data: 16-31 ianuarie 2005
Lege nr. 31/1990 (r2)
din 16/11/1990
privind societatile comerciale
Republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1066, din 17/11/2004
Actul a intrat in vigoare la data de 20 noiembrie 2004
In prezenta lege a societatilor comerciale republicata sunt cuprinse modificarile aduse formei republicate din luna ianuarie 1998.
Guvernul va putea modifica anual, prin hotarare, valoarea minima a capitalului social stabilita la art. 10 alin. (1) din lege, tinand seama de rata inflatiei, astfel incat, pana la data de 31 decembrie 2005, pentru societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni, capitalul social sa nu fie mai mic decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro. Hotararea Guvernului va cuprinde si termenul pentru completarea capitalului social.
Ordin nr. 1753/2004
din 22/11/2004
pentru aprobarea Normelor privind organizarea si
efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1174, din 13/12/2004
Actul a intrat in vigoare la data de 13 decembrie 2004
Au fost publicate Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv. Aceasta inventariere reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, dupa caz, la data la care aceasta se efectueaza.
Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de activ si de pasiv ale fiecarei unitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei unitatii pentru respectivul exercitiu financiar.
Organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv din cadrul societatilor comerciale, societatilor/companiilor nationale, regiilor autonome, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, societatilor cooperatiste, institutiilor publice, asociatiilor si celorlalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, precum si ale persoanelor fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, denumite in continuare unitati, se efectueaza potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale reglementarilor contabile aplicabile, precum si ale prezentelor norme.
Rezultatele inventarierii trebuie inregistrate in evidenta tehnico-operativa in termen de cel mult 3 zile de la data aprobarii procesului-verbal de inventariere de catre administrator sau ordonatorul de credite.
Lege nr. 500/2004
din 12/11/2004
privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1067, din 17/11/2004
Actul a intrat in vigoare la data de 17 decembrie 2004
Orice text scris sau vorbit in limba romana, avand caracter de interes public, trebuie sa fie corect din punct de vedere al proprietatii termenilor, precum si sub aspect gramatical, ortoepic si, dupa caz, sub aspectul punctuatiei si ortografic, conform normelor academice in vigoare.
Orice text scris sau vorbit intr-o limba straina, indiferent de dimensiuni, avand caracter de interes public, trebuie sa fie insotit de traducerea sau de adaptarea in limba romana.
in sensul prezentei legi, prin text cu caracter de interes public se intelege orice text care, in cadrul unor atributii de serviciu, este afisat, expus, difuzat sau rostit in locuri publice ori prin mijloace de informare in masa, avand ca scop aducerea la cunostinta publicului a unei denumiri, a unei informatii sau a unui mesaj, cu continut direct ori indirect publicitar.
Lege nr. 537/2004
din 25/11/2004
pentru ratificarea Tratatului privind dreptul brevetelor, adoptat la Geneva la 1 iunie 2000
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1206, din 16/12/2004
Actul a intrat in vigoare la data de 19 decembrie 2004
A fost ratificat Tratatul privind dreptul brevetelor, adoptat la Geneva la 1 iunie 2000 si semnat de Romania la Geneva la 1 iunie 2000, si regulamentul de aplicare al acestuia.
Prevederile tratatului si ale regulamentului se aplica cererilor nationale si regionale de brevete de inventie si de perfectionare, depuse la sau pentru Oficiul unei parti contractante si care sunt: tipuri de cereri care pot fi depuse ca cereri internationale conform Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor, semnat la 19 iunie 1970, si cereri divizionare de tipul celor prevazute mai sus, pentru brevete de inventie sau brevete de perfectionare. in sensul prezentului tratat, in cazul in care nu exista o alta mentiune expresa, Oficiu inseamna autoritatea unei parti contractante careia i s-au incredintat acordarea brevetelor sau alte sarcini, conform Tratatului privind dreptul brevetelor.
Prevederile prezentului tratat si ale regulamentului se aplica brevetelor de inventie nationale si regionale si brevetelor de perfectionare nationale si regionale, care au fost acordate cu efect pentru o parte contractanta.
Lege nr. 589/2004
din 15/12/2004
privind regimul juridic al activitatii electronice notariale
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1227, din 20/12/2004
Actul a intrat in vigoare la data de 23 decembrie 2004
Parlamentul Romaniei a adoptat legea ce stabileste regimul juridic al actelor notariale in forma electronica, indeplinite de notarul public in cadrul activitatii notariale reglementate prin Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
Valabilitatea in strainatate a actului notarial in forma electronica este stabilita prin conventii internationale la care Romania este parte.
Documentele in forma electronica provenind de la autoritatile sau notariatele altui stat pot fi luate in considerare de notarii publici in instrumentarea unui act notarial in forma electronica numai daca semnaturile electronice straine sunt bazate pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.
Urmatoarele acte notariale pot fi indeplinite in forma electronica: legalizarea copiilor electronice de pe documentele originale; darea de data certa prin marcare temporala a documentelor ce indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (1) si atestarea locului unde s-au incheiat acestea; primirea si pastrarea in arhiva electronica a documentelor ce indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (1); legalizarea traducerilor in forma electronica; eliberarea de duplicate; alte operatiuni prevazute de lege.