MODELE ECONOMICE DE ANALIZA A INVESTITIILOR IN SECURITATE SI SANATATE LA LOCUL DE MUNCA (II) (Urmare din nr. trecut)
Data: 16-31 ianuarie 2006
O problema importanta pe care o intampina managerul atunci cand trebuie sa investeasca in securitatea de la locul de munca este aceea a identificarii „rentabilitatii“ acesteia, in vederea sustinerii masurilor de minimizare a impactului riscurilor profesionale la care sunt expusi lucratorii. Resursele aflate la indemana managerilor sunt limitate, iar utilizarea acestora trebuie sa se fundamenteze pe criterii economice stabilite in baza metodelor analitice cost - beneficiu.
Pentru a determina impactul celor mai eficace proiecte de investitii in cresterea nivelului de securitate la locul de munca se pot utiliza diferite modele de calcul al „rentabilitatii“ acestora. In selectia proiectelor se pot lua in considerare criterii simpliste sau criterii bazate pe actualizare. Dintre acestea se prezinta cateva metode discrete prin care se actualizeaza valoarea banilor, ce incearca sa determine actualizarea beneficiilor viitoare in functie de ratele dobanzilor corespunzatoare.
1. Metoda determinarii valorii actualizate nete (VAN)
Presupunem ca beneficiile si dobanzile se actualizeaza la sfarsitul anului.
a) Actualizarea valorii a S unitati monetare pe parcursul unui an presupune cresterea acesteia cu o valoare Sk, unde k reprezinta dobanzi exprimate in procente (%). Rezulta o valoare actualizata la sfarsitul unui an, notata S1:
S1 = S + Sk = S(1 + k)
b) Daca se considera ca S va fi disponibila pentru investitor dupa un an, este echivalent cu a investi in prezent P unitati monetare, astfel incat:
P + Pk = P(1 + k) = S
c) In cazul in care trebuie sa se determine valoarea actualizata (in prezent) a unui venit estimat prin S unitati monetare, la sfarsitul unui an, se va calcula valoarea lui P:
d) Dupa n ani, presupunand ca avem o dobanda k constanta, relatia de mai sus va deveni:
In mod similar, fluxul insumat al valorilor ce reprezinta platile si veniturile actualizate determinate de investitie va fi urmatorul:
unde:
VAN = valoare actualizata neta sau valoare capital pentru toate componentele (platile si veniturile) procesului de investitie;
-A= cheltuiala initiala determinata de investitie (exprimata in unitati monetare)
Qi = beneficii diferentiale calculate pentru fiecare an.
Marimea VAN exprima surplusul de capital rezultat la incheierea duratei de viata a investitiei (inclusiv valoarea reziduala). Pentru a fi justificata investitia realizata in securitate, VAN trebuie sa fie mai mare ca zero. Daca VAN ia valori negative, proiectul de investitie in securitate trebuie respins. Cu cat VAN este mai mare, cu atat proiectul este mai rentabil.
In cazul particular in care:
Q1 = Q2 =…= Qn = Q
se obtine:
unde an/k exprima valoarea coeficientului de actualizare financiara, ce se obtine consultand tabele financiare.
Orice investitie cu VAN > 0 este rentabila, deoarece beneficiile diferentiale obtinute prin diminuarea riscurilor de accidentare sunt superioare investitiei initiale in securitate. In practica, VAN se utilizeaza de asemenea pentru a ierarhiza investitiile in functie de importanta rezultatului final, ce exprima valoarea economica totala actualizata a beneficiului diferential al unei investitii in securitate.
2. Indicele de rentabilitate (IR)
Acest indicator este util atunci cand managerul trebuie sa decida alegerea unui proiect de investitii in securitate, din doua sau mai multe variante ce presupun alocari de fonduri initiale inegale. IR caracterizeaza surplusul de trezorerie actualizat pentru fiecare unitate monetara investita.
Varianta de proiect de investitie al carei IR este supraunitar va fi cea acceptata si implementata. Se observa ca IR > 1 numai daca VAN > 0
3. Rata Interna de Rentabilitate (RIR)
Acest concept incearca sa raspunda intrebarii “Care este rentabilitatea interna a investitiei care anuleaza valoarea actualizata neta?” RIR este rata de actualizare a fluxurilor viitoare de trezorerie pentru care VAN este egala cu zero. In acest caz vom avea:
unde r = rata interna de rentabilitate
Se va calcula care este rentabilitatea determinata numai de beneficiile diferentiale. RIR este acea rata de actualizare pentru care valoarea actualizata a costurilor este egala cu valoarea actualizata a veniturilor, iar profiturile viitoare actualizate sunt zero.
In acest caz necunoscuta formulei este r, ce trebuie comparata cu o valoare de baza sau cu un nivel minim necesar pentru ca investitia sa fie realizata. RIR trebuie sa fie mai mare sau egala cu rata medie a dobanzii pe piata sau cu costul mediu ponderat al capitalului, pentru a justifica investitia efectuata in securitate. In acest mod, RIR permite compensarea costului finantarii.
Managementul, in baza strategiilor de investitii stabilite, determina, pentru fiecare exercitiu financiar, obiectivele minimale privind RIR corespunzatoare fiecarui tip de investitie. Spre exemplu:
Criterii de acceptare RIR
Crestere economica r1
Productivitate r2
Securitate rn
etc.
In mod simplificat, daca:
Q1 = Q2 =…= Qn = Q
vom avea
A = Q an/r
unde necunoscuta r se poate obtine din tabele ale coeficientului de actualizare financiara, cautand valoarea cea mai apropiata a coeficientului A/Q care corespunde celor n ani.
Rata interna de rentabilitate r reprezinta un indicator important pe care managerul il poate utiliza atunci cand este interesat de rentabilitatea proprie a unei investitii in securitate, independent de valoarea acesteia.
Securitatea si sanatatea la locul de munca trebuie sa se afle permanent intre prioritatile managerilor si sa beneficieze de o rata interna de rentabilitate care sa stimuleze investitia in proiecte ce au ca scop diminuarea si eliminarea riscurilor profesionale la care sunt expusi salariatii firmelor.