Premiile Fundatiei Ion St. Basgan pentru personalitati ale stiintei si ingineriei romanesti
Data: 16-31 ianuarie 2006
In ziua de 14.12.2005, la sediul central al AGIR a avut loc Adunarea comemorativa 25 de ani de la trecerea in nefiinta a dr. ing. Basgan St Ion – inventator (24 iunie 1902, Focsani – 15 decembrie 1980, Bucuresti), organizata de Academia de Stiinte Tehnice din Romania, AGIR si Fundatia Ion Basgan.
Basgan St. Ion, dupa ce a absolvit ca bursier Scoala de Mine si Metalurgie de la Leoben, Austria, a lucrat ca inginer de foraj pe santierele societatii petroliere Steaua Romana.
Spirit inovator, cercetator innascut, a pus bazele teoretice ale forajului, utilizand legile lui Arhimede, ale sonicitatii (stiinta creata de G. Constaninescu), descoperind un efect fizic denumit ulterior efectul Basgan. Dupa cercetari practice aprofundate, aduce numeroase inovatii la saparea sondelor de explorare si exploatare pentru petrol. In 1933 si-a sustinut doctoratul la Leoben.
In 1934 a inregistrat brevetul de inventie nr. 22789 in Romania si la Biroul de Brevete din SUA la 21.12.1937, sub nr. 2103137. Inventiile sale au fost autentificate prin brevete inregistrate si utilizate in toate tarile producatoare de petrol din Europa, America, Africa.
La inceputul celui de Al Doilea Razboi Mondial, in 1940, inventiile lui Basgan St. Ion au fost sechestrate si utilizate de marile companii petroliere din SUA fara plata drepturilor de proprietate intelectuala/autor. In 1965, sub administratia lui Lyndon Johnson, guvernul SUA desechestreaza inventiile. De atunci a urmat un proces continuu pentru recuperarea de la companiile petroliere americane a unor sume uriase datorate inventatorului si statului roman, care continua si in prezent.
Basgan St. Ion a lasat prin testament sa se constituie o fundatie care sa-i poarte numele, iar sumele datorate de SUA, daca vor fi recuperate, sa constituie un fond pentru promovarea stiintei si tehnicii romanesti si ajutorarea personalitatilor cu greutati.
La adunarea comemorativa, moderator acad. Radu Voinea, au fost sustinute urmatoarele comunicari: Basgan St. Ion – Omul, viata si opera, scriitor Dorel Dorian; Activitatea tehnico-stiintifica a inventatorului, prof. dr. ing. Dorel Zugravescu. Domnul drd. ing. Ion Basgan jr., presedintele fondator al fundatiei, a prezentat stadiul actual al procesului intentat companiilor petroliere americane pentru recuperarea dreptului de autor.
Au fost inmanate diploma si medalia de merit urmatoarelor personalitati: acad. Radu Voinea – pentru contributia adusa la dezvoltarea invatamantului superior si pentru intreaga activitate stiintifica si academica; ec. Vasile Stanescu – pentru activitatea stiintifica si academica, autorul unei noi stiinte sociale - stiinta globalizarii; senator Radu Campeanu – pentru activitatea politica in slujba libertatii si propasirii poporului roman, figura marcanta a vietii politice romanesti; prof. dr. ing. Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei Romane – pentru intreaga activitate desfasurata in domeniul invatamantului si cercetarii in domeniul geofizicii; Gl. Ca. dr. H.C. Vasile Candea – pentru intreaga activitate stiintifica si academica; dr. ing. Mihai Mihaita – pentru contributia deosebita la infiintarea si dezvoltarea asociatiilor profesionale si stiintifice ingineresti, dezvoltarea stiintei si a culturii tehnice, la cresterea stimei si demnitatii profesiei de inginer; prof. dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu – pentru merite deosebite in dezvoltarea invatamantului superior si a cercetarii stiintifice romanesti, in special din domeniul de petrol si gaze; scriitor Dorel Dorian – pentru competenta si profesionalism in activitatea de publicist, reprezentant marcant al vietii social-politice din tara si strainatate; ing. Mihai Olteneanu – pentru competenta si profesionalism in domeniul jurnalismului, prin promovarea marilor personalitati ale ingineriei romanesti; dr. ing. Nicolae Diaconescu – pentru activitatea de protectie a patrimoniului national tehnic; jurnalist Lerea Haralambie, post-mortem – pentru competenta si profesionalism in domeniul jurnalismului, prin promovarea marilor personalitati ale stiintei si culturii din tara si strainatate.
Cu aceasta ocazie a fost lansata de domnul Mihai Olteneanu monografia Ion St. Basgan – un inventator pentru eternitate, editia a II-a, Editura Performantica, Iasi, 400 pag., autor Gabriel I. Nastase, dr. ing./ec. Editia I, Ion St. Basgan - un inventator de geniu, a aparut in Editura Rapana, Bucuresti, 1997, 320 pag., (epuizata); ea a fost tradusa in limba engleza si prezentata la Pavilionul Romaniei de la Expozitia secolului XX si mileniului 3, Hanovra, 2000, cu ocazia Zilei Inginerului Roman, sub titlul Ion Basgan - a Romanian Inventator, Editura AGIR, in colectia Personalitati ale stiintei si tehnicii.