CANTITATEA DE BIOXID DE CARBON DIN ATMOSFERA CRESTE MAI REPEDE DECAT SE CREDEA
Data: 16-31 ianuarie 2008
Dupa cum sustine un colectiv de specialisti din mai multe tari, cantitatea de bioxid de carbon din atmosfera creste mai repede decat se credea. Cercetatorii – ale caror studii au fost partial finantate de UE – atribuie aceasta crestere la trei factori.
Incepand din anul 2000, o economie mondiala in crestere accelerata, o sporire a cantitatii de bioxid de carbon emisa pentru fiecare unitate de activitate economica, precum si o scadere a eficientei de captare a CO2 pe continente si in oceane s-au combinat pentru a conduce la cea mai rapida crestere pe sapte ani a continutului de carbon din atmosfera de cand a inceput monitorizarea continua a acestui continut, in 1959.
Cresterea economiei mondiale este responsabila de 65 % din accelerarea cresterii cantitatii de CO2 din atmosfera. Ceilalti doi factori contribuie fiecare cu jumatate din restul de 35 de procente. Dar principala preocupare o constituie chiar acesti doi factori.
Cercetatorii atrag atentia ca pana de curand, intensitatea carbonului in economie, care se refera la cantitatea de carbon emisa pe unitatea economica, se imbunatatea. Intensitatea carbonului pe unitatea de produs economic brut mondial a scazut de la 0,35 kg de carbon pe dolar in 1979 la 0,24 kg de carbon pe dolar in 2000. Aproape toate scenariile pentru emisiile viitoare presupun ca aceasta imbunatatire va continua si in viitor.
Dar cercetatorii au descoperit ca incepand din 2000, intensitatea carbonului in economia mondiala nu s-a mai imbunatatit, ci a inceput sa se deterioreze cu 0,3% pe an. Ei atrag atentia ca aceasta tendinta, cuplata cu marirea continua a cantitatii de emisii, amplifica dificultatile legate de incercarile de stabilizare a continutului de CO2 din atmosfera.
Cel de al treilea factor ce contribuie la cresterea brusca a cantitatii de bioxid de carbon din atmosfera este diminuarea eficientei stocarii naturale a acestuia. Proportia de bioxid de carbon ce ramane in atmosfera dupa ce vegetatia si oceanele absorb ceea ce pot a crescut in ultimii 50 de ani, ceea ce demonstreaza o scadere a capacitatii planetei de a absorbi emisiile antropogene. In 2006 se stocau in mod natural numai 550 kg per tona – fata de 600 kg acum o jumatate de veac – si aceasta cantitate este in scadere.
Jumatate din scaderea capacitatii de stocare a oceanelor este datorata modificarii traseelor vanturilor vestice din oceanele sudice, provocate si ele de activitati umane. Pe continente, o serie de secete dintre anii 2002 si 2005 au contribuit substantial la reducerea capacitatii terestre de stocare a carbonului in multe regiuni.
Ciclul carbonului genereaza „presiuni” asupra climei mai puternice si pe termen mai scurt decat ne asteptam, adica genereaza mecanisme care „forteaza“ schimbarea climei. La randul lor, schimbarile climatice afecteaza ciclul carbonului, scazand capacitatile de captare naturale oceanice si terestre.
Dupa dr. Mike Raupach, de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CIRO) din Australia, aceste noi descoperiri nu fac decat sa sublinieze urgenta aducerii sub control a emisiilor de CO2. „Constatam ca pamantul isi pierde capacitatea regenerativa de absorbtie a emisiilor de CO2 fata de masiva crestere a acestora din ultimii 50 de ani. Cu cat intarziem sa reducem emisiile, cu atat mai multa capacitate de regenerare va fi pierduta“, atentiona domnia sa.
Studiul a fost finantat din proiectele Carbocean si Carboeurope din FP6.
Alte articole


