GALILEO GALILEI - 1564 - 1642
Data: 16-31 ianuarie 2009
Matematician, fizician, astronom, filozof
Dupa numele inregistrat oficial Galileo Bonaiuti de’ Galilei, s-a nascut la 15 februarie 1564 la Pisa, care facea parte din ducatul Florenta. A fost primul din cei sase copii al familiei lui Vicenzo Galilei, muzician, lutier (constructor de viori) si al Giulianei Ammarnnati. Educatia initiala i-a fost facuta la manastirea Carmaldolese Vallambrosa, situata la 34 km sud de Florenta. La 17 ani si-a inceput studiile superioare de medicina la Universitatea din Pisa, pe care le-a abandonat dupa moartea tatalui sau si a studiat matematica. In anul 1592 a plecat impreuna cu fratele sau mai mic Michelangelo la Universitatea din Padova, unde a studiat geometria, mecanica si astronomia.
In anul 1609, Galileo Galilei, pe atunci profesor de matematici la Universitatea din Pisa, isi construieste o luneta (telescop dioptric) cu care si-a impresionat contemporanii. Din anul 1609 s-a dedicat foarte serios studiilor de astronomie, utilizand luneta construita de el. Galileo nu a inventat luneta, dar a fost primul savant astronom care a indreptat luneta spre cer si a publicat cartea Mesagerul stelar sau Mesajul din stele, care a revolutionat cunostintele existente pana atunci despre cosmos. Pana la aparitia acestei carti, in 1609, astronomii, fizicienii si oamenii de rand credeau ca traiesc intr-un cosmos ordonat, sferic, inchis si mic, avand in centru planeta PAMANT (Terra), creatia divinitatii, inconjurat de stele si planete (sfere solide), cristaline, constituite din materie diferita decat cea din care este facuta Terra. Astronomii anteriori, printre care Ptolemeu, Kepler s.a., isi imaginau Terra ca fiind centrul Universului, iar observatiile astronomice erau facute cu ochiul liber.
Galileo a descoperit mai intai relieful lunar, apoi alte planete mari, cum ar fi Jupiter si inca trei planete pe care nu le-a observat nimeni pana atunci. Tot el a constatat alcatuirea stelara a Caii Lactee.
Mesagerul stelar afirma ca toate teoriile existente referitoare la cosmos sunt gresite. O noua editie a cartii sale apare in anul 1610 la Frankfurt.
Unul dintre primii savanti care s-au alaturat lui Galileo a fost astrologul imperial Johannes Kepler, care desi nu a avut luneta, a confirmat descoperirile lui Galileo si a semnalat inceputul unei noi ere in astronomie.
Galileo este considerat intemeietorul mecanicii clasice si al metodei experimentale in stiinta. A descoperit o serie de legi, ca: legea inertiei; a izocronismului; a micilor oscilatii ale pendulului (1583); a caderii corpurilor (1602). El a afirmat ca Pamantul si planetele se rotesc in jurul Soarelui. Cartea, ajunsa la Papa Urban al VIII-lea, l-a trimis in judecata Inchizitiei ca eretic.
In anul 1633 a fost torturat si umilit de Inchizitie, fiind obligat sa isi renege conceptiile. Scapat de instrumentele de tortura, se spune ca a murmurat: „Eppur (e pur) si muove“ (si totusi se misca), referindu-se la miscarea planetelor in jurul Soarelui. Scapat de ardere pe rug, a fost condamnat in arest la domiciliu pe viata. A murit la 8 ianuarie 1642 si este inmormantat la catedrala Santa Croce din Florenta.
Abia in anul 1992, Vaticanul a anulat sentinta de condamnare pentru erezie a lui Galileo Galilei. In martie 2008, Papa Benedict al XVI-lea a omagiat contributia lui Galileo Galilei pentru intelegerea Universului si legilor naturii. Faptul a fost comentat de mass-media din toata lumea.
In gradina de la Vatican va fi expusa o statuie a lui Galileo Galilei, ca semn de impacare cu biserica.
Anul 2009 a fost recomandat de UNESCO ca An International al Astronomiei si dedicat omagierii lui Galileo Galilei, la implinirea a 400 de ani de la primele observatii astronomice facute cu luneta, fapt care a schimbat mentalitatea stiintifica a omenirii si poate chiar istoria lumii.
Alte articole


