STAREA LUMII - VIITORUL NOSTRU URBAN 2007
Data: 16-31 ianuarie 2009
Lucrarea, alcatuita de un colectiv numeros de experti, cu contributia unor personalitati din intrega lume, a fost realizata datorita unei retele globale de informare si prin sustinerea financiara a peste 3500 de sponsori si prieteni ai The Worldwatch Institute. Aceasta a aparut in editia initiala la New York in 2007. Editura Tehnica a obtinut copyright-ul lucrarii in a doua jumatate a anului 2008.
Pornind de la ideea ca planeta Pamant sufera actiuni destructive provocate de evolutia naturala, dar si din cauza activitatii umane, seria de lucrari publicate sub genericul PROBLEMELE GLOBALE ALE OMENIRII prezinta cauzele si efectele acestor actiuni, dar si solutii pentru dezvoltarea durabila a societatii umane.
In anul 1950, singurele orase cu peste zece milioane de locuitori erau New York si Tokyo. In prezent exista mai mult de 20 de megapolisuri, majoritatea situate in tari in curs de dezvoltare.
Dupa definitia specialistilor in probleme demografice, orase mari sunt acelea care au peste zece milioane de locuitori. Aceste orase mari sunt greu de administrat, sunt focare de poluare, cu o contributie majora la schimbarile de clima.
In America de Nord, in tarile Americii de Sud si in Europa se pare ca procesul de urbanizare s-a stabilizat. S-a inventariat ca pe aceste continente populatia urbana reprezinta 75%. In Africa si Asia, numai 35% din populatie traieste in zone urbane, dar se prognozeaza o crestere a populatiei in marile orase cu 50% pana in anul 2030. Mahalalele sarace ale marilor orase sunt necontrolabile sub aspect social, sub aspectul securitatii populatiei si reprezinta locuri cu o rata de infractionalitate foarte ridicata.
La ONU, in 1969, pentru prima data s-a exprimat ingrijorarea fata de „situatia deplorabila a locuintelor lumii“. In 1977 a avut loc prima conferinta ONU privind asezarile umane – HABITAT 1.
Dar sesizarile mondiale asupra mizeriei de la periferia oraselor nu au avut niciodata efect, nu au fost programate finantari pentru imbunatatirea traiului celor care locuiesc in situatii grele in mahalale.
In anul 1996, 171 de tari au semnat agenda HABITAT 2.
In 2006 a avut loc la Vancouver World Urban Forum, la care au participat peste 10 000 de delegati, fapt care a demonstrat ca situatia dezvoltarilor urbane preocupa intreaga omenire.
In prezent in toate tarile autoritatile au in vedere situatia din mahalale, existand chiar ministere care se ocupa in mod special de aceste situatii. Populatiile au fost sensibilizate si in societatea civila s-au creat asociatii/fundatii care au ca obiectiv imbunatatirea standardului de viata al locuitorilor din periferii.
Secolul XX a fost al urbanizarii, raportul intre populatia urbana si cea rurala s-a inversat; secolul XXI va fi al dezvoltarii in continuare a oraselor, pentru care este nevoie de solutii ca: utilizarea surselor de energie astazi neconventionale, automobile nepoluante, noi forme de transport in comun, tehnologii care sa reduca nevoia de deplasare, democratizarea, raspandirea tehnologiilor care sa permita dezvoltarea armonioasa, in acord cu protectia mediului. In orasele viitorului trebuie sa actioneze dreptatea sociala.
Pentru dezvoltarea urbana sunt necesare noi pacte globale la care sa adere toate tarile. Solutiile pentru termen lung ar putea fi nepotrivite cu conditiile care vor exista peste 30 – 50 de ani.
Politicile urbane trebuie sa fie aplicate cat mai rapid. Viata oamenilor este scurta si trebuie sa profite si cei care s-au nascut ieri, dar si cei varstnici. La imbunatatirea standardelor de viata din orase, trebuie sa fie antrenati prin mijloacele existente toti locuitorii.
In anul 2008 a fost momentul in care mai mult de jumatate din locuitorii planetei – aproximativ 3,5 miliarde – locuiesc in orase. Migratia din mediul rural in cel urban este de aproximativ 50 de milioane de locuitori pe an, o populatie echivalenta cu cea a Frantei.
Dintre capitolele lucrarii mentionam: o lume in curs de urbanizare; accesul urban la apa curenta si instalatii sanitare; ecologizarea transportului urban; energie pentru orase; noi cai pentru sanatatea publica urbana; intarirea economiilor locale; combaterea saraciei si injustitiei in domeniul mediului urban.
Lucrarea, usor de citit, reprezinta o sursa de informare excelenta atat pentru autoritati, cat si pentru populatie.
Alte articole


