Adunarea generala a AGIR
Data: 16 - 31 ianuarie 2013
La 25 ianuarie a.c, s-a desfasurat Adunarea Generala a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR). Evenimentul a avut loc la sediul central al asociatiei, din Calea Victoriei nr. 118, si a reunit membri alesi ai acestui for din intreaga tara, precum si, in calitate de invitati, membri sustinatori si membri colectivi.
Adunarea - intrunita statutar - a pastrat, la inceput, un moment de reculegere in memoria celor doi membri disparuti de la precedenta reuniune, ing. Gheorghe Buzuloiu si prof. dr. ing. Emil Sofron.
Intrandu-se in ordinea de zi, presedintele AGIR, Mihai Mihaita, a prezentat Darea de seama privind activitatea Consiliului Director in anul 2012. Amplul document, care a relevat atat realizarile importante si neajunsurile care se cer eliminate, cat directiile de actiune pentru 2013, urmeaza sa fie publicat integral in numarul viitor al Universului ingineresc.
Tot potrivit ordinii de zi, s-a prezentat, apoi, proiectul Programului de activitate pentru anul 2013 - care include, in detaliu, actiunile care vor avea loc atat la nivel central, cat si la nivel teritorial (document care va putea fi accesat pe site-ul AGIR). In continuare, ec. Magdalena Marinescu, contabil-sef al AGIR, a dat citire Raportului economico-financiar al asociatiei pentru anul 2012 si Proiectului de buget pe anul 2013, iar ec. Liliana Diaconu a prezentat Raportul Comisiei de cenzori.
Au urmat dezbaterea documentelor prezentate, la care au luat cuvantul: prof. dr. ing. Gheorghe Manolea (presedintele Sucursalei Dolj), ing. dipl. Traian Tomescu (presedintele Sucursalei Brasov), prof. dr. ing. Mircea Bejan (presedintele Filialei Cluj), dr. ing. Ulise Toader (Sucursala Alba), prof. dr. ing. Radu Pentiuc (presedintele Sucursalei Suceava), prof. dr. ing. Elisabeta Vasilescu (presedintele Sucursalei Galati), prof. dr. ing. Dumitru Mnerie (vicepresedinte al Sucursalei Timis), prof. dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu (Sucursala Prahova), ing. dipl. Maria Sinca (presedintele Sucursalei Avrig), prof. dr. ing. Alexandrina Sarbu (vicepresedinte al Sucursalei Valcea), prof. dr. ing. Rodica Alexandru (Sucursala Galati).
Principalele idei aduse in dezbatere au vizat modalitatile de implicare mai activa a AGIR, a structurilor teritoriale si profesionale, in dezbaterea si solutionarea unor cerinte vitale ale economiei la nivel central si local, prin cresterea vizibilitatii asociatiei, a prestigiului inginerilor. In acest sens, s-au formulat si numeroase propuneri referitoare la colaborarea cu autoritatile locale, cu alte entitati ale societatii civile, fructificandu-se mai bine potentialul creativ al intregii comunitati ingineresti din Romania. Totodata, s-au facut propuneri concrete de imbunatatire a activitatii organizatorice, tehnico-stiintifice, de educatie continua, de cultivare a traditiilor ingineresti, precum si a relatiilor cu mass media. O atentie deosebita s-a acordat achitarii cotizatiilor de membru, suma modica stabilita constituind, mai ales, o forma concreta si directa de legatura cu AGIR. S-au apreciat pozitiv rezultatele financiare la nivel central, faptul ca, intr-o perioada in care exista mari dificultati provocate de criza globala, AGIR - prin preocuparea continua si sustinuta a presedintelui asociatiei - a reusit sa obtina rezultate pozitive si in acest domeniu.
Propunerile si sugestiile patricipantilor vor permite completarea Programului de activitate al conducerii centrale si conducerii structurilor teritoriale si profesionale, participantii relevand - in mai multe randuri - marea raspundere ce revine conducerilor la nivel local, in special presedintilor de filiala si de sucursale.
Documentele prezentate au fost aprobate in unanimitate de participanti, astfel incat ele au devenit principalul ghid pentru organismele de conducere la nivel central si local, pentru toti membrii AGIR in activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare in acest an.
Nota dominanta a dezbaterilor a constituit-o dorinta unanima de a contribui la cresterea rolului AGIR in societate, la afirmarea mai puternica a asociatiei ca factor de gandire si actiune competenta, patrunsa de un autentic spirit patriotic, in procesul de modernizare a societatii romanesti, in special prin trecerea efectiva la reindustrializarea Romaniei.