Fonduri pentru dezvoltarea economica
Data: 16 - 31 ianuarie 2013
Interesul public, mai ales al colegilor care lucreaza in economia reala, vizeaza, inainte de toate, posibilitatile de dezvoltare mai puternica a bazei productive a tarii. Din acest motiv, evaluarea obiectivelor bugetare pe anul 2013 porneste tocmai de la fondurile alocate, pentru scopul amintit. O comparatie cu rezultatele bugetare din 2012 este elocventa. Daca luam in considerare dinamica exprimata in procente, cea mai spectaculoasa crestere in materie de investitii (cheltuieli de capital) se inregistreaza la Ministerul pentru Societatea Informationala, respectiv 1253%. Pentru aprecierea corecta a acestei evolutii se impune, insa, mentionarea cifrelor absolute: in 2012, s-au cheltuit 4,7 milioane de lei, iar pentru anul in curs sunt prevazute 64,5 milioane lei.
In ordinea descrescatoare, tot pe baza de procente, urmeaza Ministerul Economiei, cu un spor de 249,7%, numai ca este vorba despre un spor de la 5,3 milioane in 2012, la 18,5 milioane in 2013. Cea mai consistenta majorare se inregistreaza, in cifre absolute, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, respectiv de la un nivel de 50 milioane lei in anul precedent, la 86,2 milioane lei in 2013.
Dupa cum se poate constata, nu este vorba despre cresteri foarte mari in valoare absoluta, insa nu putem sa nu remarcam ca s-a deblocat, practic, un proces care marcheaza trecerea de la politicile de austeritate la cele de dezvoltare. In cazul in care aceasta tendinta va fi mentinuta si consolidata, se vor crea si premisele reale pentru mai buna fructificare a potentialului economic al tarii, in special a celui industrial, astfel incat sa fie depasite efectele crizei globale si Romania sa se inscrie pe linia unei cresteri economice sanatoase, durabile.