Puternicul ecou al celui mai mare show al tehnologiilor de varf - CES 2013
Data: 16 - 31 ianuarie 2013
In intreaga lume a stiintei si tehnicii
Editia din acest an a expozitiei de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) 2013, care s-a desfasurat in luna ianuarie a.c. la Las Vegas, cel mai grandios eveniment de profil la nivel mondial, a reprezentat cea mai mare editie de pana acum, suprafata de expunere atingand 170 000 de metri patrati. Targul a reunit peste 3000 de companii expozante si a atras un numar imens de vizitatori, printre care producatori, distribuitori si, evident, utilizatori de rand.
Evenimentul - devenit unul de traditie pentru lumea tehnologica - a reprezentat o oportunitate pentru producatorii de hardware si software de a-si prezenta si promova cele mai noi inovatii. Totodata, companiile de electronice au expus dispozitive mai subtiri, mai performante, mai frumoase sau mai mari.
Potrivit specialistilor, CES 2013 a marcat o oarecare deviere de la traditie, in contextul in care, potrivit studiilor efectuate, publicul nu a mai fost interesat neaparat de progres in zona hardware, ci mai degraba de gradul de diversitate sau de functionalitate al aparatelor expuse la standurile producatorilor. Dupa incheierea expozitiei se poate afirma, fara indoiala, ca CES 2013 - prima editie, din 1995 incoace, fara prezenta Microsoft - a fost, inainte de toate, o expozitie a televizoarelor. Astfel, daca 2012 a fost un an al smartphone-urilor sau al televizoarelor inteligente, organizatorii din acest an ai targului sustin ca evenimentul din 2013 a fost marcat in principal de televizoarele cu suport 4K (ultra-definitie), capabile sa redea imagini „desprinse parca din realitate“, noua tehnologie fiind una dintre principalele tematici ale targului. Companiile de profil au propus rezolutii mult mai mari, ecrane mult mai performante si dispozitive dotate cu o multitudine de functionalitati, de la conectarea directa la Internet, pana la conectarea cu alte dispozitive. In cadrul evenimentului au mai fost prezentate, intre altele, o serie de dispozitive si aplicatii dedicate imbunatatirii stilului de viata, masini care se conduc singure si alte inovatii in domeniu precum ceasul inteligent sau ochelarii capabili sa redea informatii din realitatea augmentata.
Prezentam, in cele ce urmeaza, o (mica) parte a inovatiilor care au surprins vizitatorii la editia din acest an a Consumer Electronics Show.
Display-uri flexibile si primul televizor OLED cu ecran curbat
Cel mai mare stand din cadrul CES 2013 a apartinut Samsung, lider mondial in industria produselor electronice, electrocasnice de larg consum si in industria componentelor de baza. Compania sud-coreeana investeste constant sume uriase in inovatie si cercetare, iar dispozitivele expuse au atras atentia sutelor de mii de vizitatori prezenti in Las Vegas. Samsung a prezentat, intre altele, un prototip de ecran flexibil care se poate indoi si impaturi, ideea urmand sa se regaseasca pe telefoanele si tabletele viitorului. De altfel, compania a mai adus display-uri flexibile si la editiile anterioare ale CES (prima oara in 2010), insa cele de la actuala editie sunt net superioare tehnologic si destul de aproape de productia de serie si vor aduce schimbari radicale in modul in care interactionam cu terminalele.
In context, Samsung Electronics a lansat la CES 2013 primul televizor OLED cu ecran curbat din lume. Ecranul OLED al noului televizor este curbat pentru a da un efect de adancime imaginii difuzate. In acest fel, consumatorii se pot bucura de o experienta vizuala complexa si cu adevarat realista, in stilul salilor de cinema. In plus, datorita noului produs, utilizatorii vor putea vedea imagini cu un puternic efect de panorama, care „invaluie“ privitorul, bucurandu-se astfel de o experienta ce nu poate fi oferita de televizoarele obisnuite cu ecran plat. Astfel, atunci cand va urmari scene captivante sau se va uita la cadre largi cu peisaje, orice persoana va putea simti cu adevarat ca este inconjurata de natura. Folosindu-se de puternica expertiza tehnologica detinuta in materie de ecrane, Samsung a imbunatatit calitatea televizoarelor OLED cu ecrane curbate, pentru a creste usurinta cu care consumatorii se pot uita la o imagine de la televizor. Ecranul curbat are o diagonala de 55 de inci (140 cm) si este modelat intr-o forma care acopera mult mai eficient campul vizual al utilizatorului pentru ca permite ca distanta dintre acesta si display sa ramana aceeasi, din aproape orice unghi de vizibilitate in care s-ar afla privitorul.
Ecranele flexibile de tip OLED consuma foarte putina energie, sunt construite pe un plastic extrem de subtire, dar foarte rezistent, si vor permite, in perspectiva, multe utilizari inedite, precum transformarea unei tablete in smartphone ce intra in buzunar printr-o simpla impaturire, exact ca o foaie de hartie.
LCD cu diagonala de 2,8 metri
Tot un produs care a facut senzatie la CES a fost televizorul 3D lansat de Toshiba, care beneficiaza de asa numita tehnologie glasses free sau - dupa cum o denumesc producatorii televizorului - multi-parallax. Aceasta face ca imaginea sa fie foarte buna, iar la el se pot uita, simultan, mai multe persoane, fara ochelari speciali. Dupa cum se stie, ca sa poti privi la un TV 3D fara astfel de ochelari, este necesar ca televizorul respectiv sa proiecteze separat cele doua imagini pentru fiecare ochi. Acest lucru, insa, nu se poate face pentru orice pozitie in care persoana respectiva se afla in camera, ci trebuie sa fie pozitionata intr-un anumit unghi, pentru ca imaginea sa nu fie distorsionata. In cazul noului produs realizat de Toshiba, imaginea este de foarte buna calitate 3D, in conditiile in care acest televizor are in spate un panel bazat pe tehnologia 4K x 2K, ca sa poata deservi simultan mai multi spectatori din mai multe unghiuri. In total - spun producatorii - exista circa 10 pozitii optime intr-o camera, de unde se pot vedea imaginile 3D in mod corect, din unghiuri de pana la 120 de grade. De asemenea, privitorul isi poate muta capul din pozitia respectiva pana la 30 de cm, fara sa piarda efectul tridimensional.
La randul ei, compania Panasonic si-a facut publice planurile de a lansa 32 de modele de televizoare in 2013. Unele dintre modele vor include si un dispozitiv de tip touch pen si posibilitatea ca utilizatorul sa poata face transferuri de fotografii catre si spre dispozitive mobile, precum smartphone-uri sau tablete.
LG Electronics a anuntat, in cadrul CES 2013, lansarea televizorului Laser Tv de 100 de inch (model: Hecto) care incorporeaza functiile Smart Tv si Digital Tv. Un sistem home cinema impresionant, noul LG Laser Tv de 100 de inch include un ecran avansat si o unitate externa de proiectie Ultra Short Throw (UST) cu capacitatea de redare a imaginilor la distante foarte scurte. Sistemul unic ofera o rezolutie Full HD de 1080p si un contrast foarte bun datorita sistemului avansat LG de iluminare pe baza de laser, oferind o experienta foarte apropiata de cea din sala de cinema.
Una dintre cele mai mediatizate lansari de la CES a fost a unui televizor LCD cu ecran de 110 inch (279 cm), unghiuri de vizualizare de aproape 180 de grade si o calitate foarte buna a imaginii. Modelul este produs de o companie americana mai putin cunoscuta (Westinghouse), are o rezolutie 4K HD (Ultra HD) si un pret urias - 300 000 de dolari - fiind, de altfel, cel mai scump exponat din aceasta gama de produse. Reprezentantii companiei au declarat, la lansare, ca toti cei interesati de noul LCD il pot achizitiona si primi pana la finalul primului trimestru al acestui an.
Creatii la superlativ
Alcatel a lansat oficial la CES 2013 cel mai subtire smartphone din lume - Alcatel One Touch Idol Ultra, un dispozitiv Android cu o grosime de 6,45 milimetri (cu 15% mai subtire decat iPhone 5), cu un ecran de 4,7 inch HD AMOLED, un procesor dual core de 1,2 Ghz si o camera foto de 8 megapixeli. La nivelul memoriei interne, producatorul a anuntat 1 GB de RAM, iar sistemul de operare va fi Android 4.1 Jelly Bean. Dispozitivul se va vinde, initial, pe piata chineza si va costa 444 de dolari.
Companiile Central Standard Timing si E-ink au lanasat la Consumer Electronics Show (CES) 2013 ceasul de mana CST-01, cel mai subtire ceas din lume, potrivit portalului CNET. Cu o grosime de numai 0,8 mm, ceasul este mai subtire chiar decat o carte de credit. Potrivit producatorilor, CST-01 este realizat prin laminarea unor componente flexibile si foarte subtiri intr-o singura banda de otel inoxidabil. Ceasul este alimentat de baterie Thinergy Micro-Energy Cell, care poate fi incarcata in doar 10 minute de la o sursa externa, operatiune ce poate fi repetata de 100.000 de ori, si are o durata de viata de 15 ani. Central Standard Timing intentioneaza sa lanseze productia de serie a ceasului, iar precomenzile incep de la 129 de dolari. Livrarile sunt estimate pentru trimestrul al doilea al acestui an.
Compania Genius a lansat cel mai mic mouse. Datorita dimensiunilor foarte reduse, acesta se poate purta pe deget, potrivit portalului engadget.com, insa are toate functiile unui astfel de produs de marime obisnuita. Ring Mouse 2 este un dispozitiv wireless, usurand mult munca utilizatorului. El are o sensibilitate de 1000 dpi. Raspunsul la comenzi este foarte bun, dupa cum au relevat testele efectuate. Pretul lui va fi de aproximativ 50 de dolari.
La randul ei, firma israeliana PrimeSense a prezentat la CES 2013 cel mai mic senzor 3D din lume, intr-atat de mic incat va putea revolutiona lumea telefoanelor mobile, potrivit Cnet. Senzorul 3D, numit Capri, este de 10 ori mai mic decat varianta actuala si are capabilitati imbunatatite, putand fi folosit la o multitudine de aplicatii practice. Potrivit specialistilor, una dintre aplicatii transforma orice suprafata intr-un touchscreen iar o alta, un scanner 3D, poate scana cladiri si crea randari 3D in doar cateva minute. Gama de aplicatii ce pot fi dezvoltate este foarte larga, intre ele numarandu-se si aceea ca vom putea face filmari 3D direct cu telefonul mobil.
Razer Edge, prima tableta destinata gamerilor, care poate rula orice joc sau program PC acasa ori in miscare, a fost desemnata cel mai tare gadget la CES 2013 (Best of CES 2013). Tableta are un ecran capacitiv IPS de 10,1 inch cu o rezolutie de 1366 x 768 pixeli, multi-touch in 10 puncte. Razer Edge are instalat sistemul de operare Windows 8, este echipat cu un procesor dual-core Intel Core i5 cu frecventa de 1,7 GHz si de 2,6 GHz in modul Turbo. Pretul gadgetului va porni, in Statele Unite, de la 999,99 dolari americani.
Kingston a prezentat stick-ul USB cu cea mai mare capacitate de stocare, de 1 TB. Oficial, dispozitivul se numeste DataTraveler HyperX Predator 3.0 si va fi lansat pe piata in prima parte a acestui an, cel mai probabil la un pret de 2500 de euro.
Cele mai inovative tendinte
Echipa de conducere a companiei romanesti QuickMobile, prezenta in Las Vegas, a evidentiat cateva dintre tendintele si produsele cele mai inovative de la aceasta editie. Redam, mai jos, o parte dintre ele:
? PaperTab, un display cu inalta rezolutie din plastic pentru PC-uri, care imita senzatia de hartie. Poate fi indoit si trantit pe birou;
? Tabletele TV, pentru moment disponibile doar in Statele Unite. O combinatie de facilitati oferite de Android pentru tabletele echipate cu acest sistem de operare si placerea „clasica“ data de privitul la televizor;
? Tehnologie de unica folosinta. Un exemplu este device-ul oferit de Bodymedia: se lipeste pe brat si se tine timp de sapte zile, timp in care monitorizeaza activitatea fizica, caloriile consumate si obiceiurile de somn ale utilizatorului. Dupa cele sapte zile, se poate conecta prin USB la un netbook, laptop sau desktop si dupa compilarea datelor poate oferi informatii pretioase de optimizare a stilului de viata;
? Conectare si control. Stim cu totii frustrarea in crestere pe care o produc device-urile conectabile ce nu inceteaza sa se aglomereze in sufrageria si in viata noastra. Alarm.com ofera o solutie prin connected home, un software pentru smartphone-uri care controleaza tot ecosistemul de device-uri printr-o interfata unica;
? Device-uri care se imbraca. FitBit, Jawbone UP si Xsens promit o tehnologie revolutionara de monitorizare 3D a corpului. Vuzix lanseaza ochelarii inteligenti M100, o varianta de hands-free audio si video, cu acces la Net. eHealth intra, de asemenea, intre aplicatiile de forta din aceasta categorie
La acestea mai adaugam cateva produse care au facut senzatie la CES:
? Tableta din ecranul careia apar taste in relief. Compania Tactus din California a prezentat la targ o tableta de 7 inch din al carei ecran tactil plat „rasar“ butoane fizice in situatia in care utilizatorul doreste sa tasteze la fel ca pe o tastatura mecanica. Butoanele apar din ecran datorita unor „buzunarase“ de fluid care se umfla la nevoie pe post de taste. Primele produse ar trebui sa apara pe piata in cea de-a doua jumatate a acestui an.
? Telefonul rezistent la apa. Sony a prezentat telefonul inteligent Xperia Z, care functioneaza cu sistem de operare Android de la Google si este dotat cu o camera foto de 13 megapixeli. Smartphone-ul are un ecran cu diagonala de 5 inch si rezolutie de 1920 x 1080 de pixeli si poate functiona fara probleme dupa ce este scufundat in apa timp de cel mult 30 de minute.
? Camera foto 3D. Samsung a lansat camera foto NX300, dotata cu obiectiv de 45mm F1,8 2D/3D; este primul obiectiv din lume dotat cu un sistem 3D, capabil sa redea, la o calitate 3D perfecta, atat fotografii, cat si videoclipuri Full HD cu rezolutie de 1080 pixeli.
? Masina care se conduce singura. Audi a prezentat, la expozitia de la Las Vegas, o masina care se conduce singura, actionata cu ajutorul telefonului mobil. Vehiculul dispune de o tehnologie inedita, cu ajutorul careia o masina Audi A7 poate fi condusa si parcata fara sofer.
? Incarcator wireless pentru telefoane mobile. Sustinut de Wireless Power Consortium, acesta permite incarcarea fara fir a mobilului.
Electrocasnice cu sistem Google Android
Cel mai raspandit sistem de operare pentru smartphone, Google Android, a inceput sa fie instalat pe frigidere, televizoare sau masini de spalat, producatorii de electronice si electrocasnice migrand catre interconectarea si controlarea tuturor aparatelor din locuinta prin WiFi. In acest context, producatorii de electronice si electrocasnice au prezentat, la CES 2013, noul val de dispozitive „inteligente“ care simplifica interactiunea dintre om si aparat. Precizam, in context, ca, potrivit unui studiu al companiei de cercetare IDC, se estimeaza ca piata aparatelor conectate la retea, precum frigidere, televizoare sau masini de gatit, va ajunge la 2000 miliarde de dolari in 2015 la nivel mondial. Un exemplu de utilitate a interconectarii electrocasnicelor ar fi aparitia unui mesaj de la uscatorul de haine pe televizor, care sa anunte ca hainele nu s-au uscat. Utilizatorul poate decide apoi, folosind doar telecomanda televizorului, prelungirea programului de uscare.
Peste cinci ani, computerele vor putea vedea, mirosi, atinge, gusta si auzi
Targul de tehnologie din Las Vegas a anuntat tendintele viitorului si a confirmat cele mai recente predictii facute de IBM privind viitorul industriei IT, potrivit carora, in 5 ani, computerele vor avea toate cele cinci simturi si vor percepe lumea inconjuratoare asemanator cu oamenii. Astfel, IBM a prezentat recent cea de-a saptea editie anuala IBM 5 in 5 - o serie de inovatii care au potentialul de a schimba, in urmatorii cinci ani, modul de lucru, de viata si de interactiune al oamenilor. Acestea se bazeaza pe tendintele pietei si ale societatii, precum si pe tehnologiile emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare-dezvoltare IBM din intreaga lume, capabile sa faca aceste transformari posibile.
Cele cinci previziuni care, in opinia specialistilor IBM, vor defini viitorul in acest domeniu:
? Atingere. Oamenii de stiinta IBM dezvolta aplicatii pentru comert, asistenta medicala si alte sectoare, folosind tehnologii „haptic“, senzori infrarosii si senzori sensibili la presiune, pentru a simula atingerea unor materiale, precum tesatura si textura dintr-un produs - ca si cum un cumparator ar atinge cu degetul imaginea unui articol afisat pe imaginea unui dispozitiv mobil. Utilizand capabilitatile de vibratie ale telefonului, fiecare obiect va avea un set unic de modele de vibratii, care reprezinta experienta senzoriala: modele scurte si rapide sau siruri de caractere mai lungi si mai puternice de vibratii. Modelul vibratiilor va diferentia matasea de in sau bumbac, ajutand simularea senzatiei fizice de atingere a materialului.
? Vedere. In urmatorii cinci ani, sistemele vor fi capabile, pe langa privirea si recunoasterea continutului imaginilor si a datelor video, sa dea un inteles pixelilor, similar cu modul de privire si interpretare al oamenilor. In viitor, o serie de capabilitati vor permite computerelor sa analizeze caracteristici, cum ar fi culoarea, textura sau informatiile importante si sa extraga intelesuri din elemente media vizuale. Acest lucru va avea un impact profund asupra mai multor sectoare, intre care industria medicala, comertul cu amanuntul si agricultura.
? Auz. Potrivit cercetatorilor, in urmatorii cinci ani, un sistem distribuit de senzori inteligenti va detecta elemente de sunet, precum presiunea acustica, vibratiile si undele sonore la frecvente diferite. Un astfel de sistem va „asculta“ miscarile imprejurimilor, „stresul“ dintr-un material, pentru a ne avertiza de pericolele iminente.
? Gust. Potrivit cercetatorilor, computerele vor putea ajuta oamenii sa prepare reteta perfecta prin descompunerea virtuala a alimentelor la nivel molecular pentru a determina, prin calcule complexe, combinatiile optime de arome. Pe baza acestor informatii, smartphone-ul va putea crea retete ideale, IBM considerand ca astfel oamenii vor manca mai sanatos. De altfel, in industria chimica se utilizeaza deja microchip-uri care pot detecta contaminarea aerului din incaperi prin descompunere la nivel molecular, oamenii de stiinta incercand in prezent sa adapteze aceasta tehnologie pentru analizarea structurii chimice a alimentelor.
? Miros. In urmatorii cinci ani, senzori mici incorporati in computer sau in telefonul mobil vor detecta eventualele raceli sau afectiuni. Prin analizarea mirosurilor, biomarkerilor si a miilor de molecule din respiratia umana, medicii vor avea un ajutor important in ceea ce priveste diagnosticarea si monitorizarea bolilor - afectiuni ale ficatului si rinichilor, diabetul zaharat, astm etc. - prin detectarea mirosurilor normale si a celor contaminate. In prezent, oamenii de stiinta IBM lucreaza la detectarea conditiilor de mediu si a gazelor pentru a ajuta la conservarea operelor de arta. Aceasta inovatie incepe sa fie aplicata pentru a aborda igiena in centrele medicale, una din cele mai mari provocari din domeniul medical. Datorita progreselor privind senzorii si tehnologiile de comunicatie, impreuna cu sistemele de invatare, senzorii vor putea masura date in locuri neimaginate pana acum. De exemplu, sistemele informatice pot fi utilizate in agricultura pentru a „mirosi“ sau analiza starea solului. In mediile urbane, aceasta tehnologie va fi utilizata pentru a analiza problemele importante, de salubritate si de poluare - ajutand autoritatile oraselor sa identifice potentialele probleme, inainte ca acestea sa scape de sub control.