Romgaz va participa, alaturi de OMV si Exxon, la exploatarea zacamintelor din Marea Neagra
Data: 16 - 31 ianuarie 2013
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o „participare corecta“ a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni. „Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat doua luni cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand «gata, nu mai negociem». Sigur, intotdeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman“, a afirmat primul ministru.
Reamintim ca OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat anul trecut o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42 - 84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3 - 6 ori consumul anual al Romaniei. Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011. Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura - potrivit specialistilor - independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.
Suprataxa pentru companiile care produc gaze in Romania
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector. Taxa intra in vigoare in luna februarie a.c. si va fi aplicata pana la finele anului 2014. „Operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra, sunt obligati la calcularea, declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale“, se arata in actul normativ. Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream (investitii de dezvoltare si extindere a zacamintelor existente, explorarea si dezvoltarea de noi zone de productie), fara a depasi 30% din veniturile suplimentare. Precizam ca productia interna de gaze naturale este asigurata aproape in totalitate de companiile OMV Petrom si Romgaz Medias.