Vant prielnic pentru investitorii in parcuri eoliene in Romania
Data: 16 - 31 ianuarie 2013
La finalul anului 2012, capacitatea totala a parcurilor eoliene din Romania era de circa 2000 MW, aproape cat trei reactoare de la Cernavoda, dupa investitii de circa 3 miliarde de euro realizate in ultimii trei ani. Astfel, 2012 a fost cel mai bun an pentru industria eoliana, cu peste 1000 MW noi pusi in functiune, ceea ce a condus la dublarea capacitatii instalate, fata de situatia inregistrata in 2011.
Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica, in acest moment sunt functionale sau in probe 23 de proiecte eoliene cu o capacitate totala de 1941 MW. Cele mai mari dintre acestea sunt cele din localitatile dobrogene Fantanele si Cogealac, o investitie realizata de compania ceha CEZ. Dincolo de aceste proiecte, mai sunt alti 203 MW montati in proiecte eoliene de mici dimensiuni care nu intra in coordonarea dispecerului national. Astfel, tinand cont de datele publicate de Transelectrica, in acest moment in Romania se invart in total circa 800 de turbine eoliene.
In acest context, in zilele de 15 si 16 ianuarie 2012 a avut loc in Bucuresti cea de-a treia Conferinta si expozitie internationala Wind Power Romania, organizata de GreenPower Conferences. Cei peste 400 de participanti la eveniment au avut ocazia sa asculte si sa dezbata prezentarile a peste 60 de vorbitori de exceptie, sa afle noutati din domeniu, sa viziteze expozitia si sa stabileasca noi contacte. Subiectele abordate au avut in vedere, printre altele, noutatile legislative si de reglementare, integrarea in reteaua nationala, finantarea proiectelor, realizarea, operarea si comercializarea lor. Cu ocazia acestui eveniment au fost decernate premii pentru cel mai bun proiect eolian (Grupul CEZ, pentru proiectul Fantanele), pentru cel mai bun grup de proiecte (Grupul Monsson) si pentru personalitatea anului in domeniul energiei eoliene in Romania (Asociatia Romana pentru Energie Eoliana).
Dupa cum a subliniat Arne Osborg, presedintele grupului Monsson, tara noastra a devenit una dintre primele 10 destinatii pentru investitii in proiecte eoliene din lume atat pentru conditiile excelente („In primul rand viteza vantului. Nu gasesti multe tari in Europa unde sa avem un vant de 7 m/s“, remarca Arne Osborg) si puternica retea nationala, cat si pentru reglementarile atractive dintre care se remarca atribuirea, pana in 2018, fiecarui producator, a doua certificate verzi pentru fiecare MW produs (la care se adauga, evident, contravaloarea energiei electrice produse).
Evolutia investitiilor realizate in acest domeniu in Romania contrasteaza cumva cu situatia inregistrata la nivel global in domeniul investitiilor in energie regenerabila. Astfel, potrivit informatiilor publicate de Ernst&Young, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.