Blitz
Data: 16 - 31 ianuarie 2014
? Cea mai mare racheta fabricata vreodata. NASA a anuntat ca va construi cea mai mare racheta fabricata vreodata pe Terra, mult mai mare decat navetele spatiale si rachetele Saturn - folosite in programul Apollo in misiunile pe Luna -, care va fi utilizata pentru a transporta astronauti pe planeta Marte, potrivit dailymail.co.uk. Noua racheta va fi folosita pentru a transporta astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale si pentru a-i ajuta pe oameni sa exploreze limitele indepartate ale Sistemului Solar. Aflat inca in perioada de constructie, Sistemul de Lansare Spatiala (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume. Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spatiului si cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi si spre Marte, SLS va avea zborul sau inaugural in anul 2017.
? Mini-turbine eoliene. Un grup de cercetatori americani de la Universitatea Texas, Arlington, lucreaza la elaborarea celui mai mic parc eolian, care ar putea incarca, de pida, un smartphone. O trubina eoliana din acest proiect are o latime de numai 1,88 mm. Mini-turbinele sunt realizate dintr-un aliaj de nichel ales tocmai pentru rigiditatea si rezistenta sa. Fiecare dintre acestea este realizata printr-o tehnica similara origami. Potrivit inhabitat.com, pe un bob de orez ar putea fi instalate 10 astfel de mini-turbine. Oamenii de stiinta au vandut drepturile de comercializare pentru aceasta tehnologie fabricii taiwaneze WinMEMS.
? Masina care se transforma in avion si zboara cu 200 km/h. Designerul si inginerul slovac Stefan Klein (designer pentru masinile BMW, Volkswagen si Audi) a realizat o noua masina zburatoare, Aeromobilul, care poate zbura cu 200 km/h dupa ce ajunge in aer, potrivit core77.com. Masina are o lungime de 6 m si incape intr-un garaj normal. Cand ajunge insa la aeroport, Aeromobilul se transforma intr-un mic avion, in doar cateva secunde, si poate zbura 700 km, cu o viteza de 200 km/h.
? O noua inteligenta artificiala. IBM va investi peste un miliard de dolari pentru a crea Watson Group, o divizie cu 2000 de angajati, pentru a dezvolta supercalculatorul Watson. Acesta invata singur, citind orice, de la carti si reviste, pana la articole online. „Invata sa gandeasca logic, sa analizeze lucrurile. Si daca e vorba despre informatii contradictorii, trebuie sa discearna, la fel cum facem si noi“, a spus Mike Rhodin, cel care conduce Watson Group. In context, IBM a anuntat un parteneriat cu DBS, una dintre cele mai mari banci asiatice, ca Watson sa ajute la analizele financiare si sa ofere sfaturi personalizate in domeniul investitiilor. De asemenea, Watson a fost folosit si in doua spitale, acolo unde a fost invatat sa recunoasca diferite tipuri de cancer si tratamentele acestora. Watson poate fi creat in versiuni multiple, specializat pe un anumit domeniu, iar sistemul este suficient de mic, incat sa incapa pe un server obisnuit.