In memoriam profesor doctor docent in stiinte Ion Teoreanu
Data: 16 - 31 ianuarie 2014
Ne-a parasit o personalitate stiintifica recunoscuta in tara si strainatate, Marele Profesor Ion TEOREANU, daruit cu pasiune activitatii didactice si de cercetare. Este o mare pierdere pentru Universitatea Politehnica, Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, Departamentul de Stiinta Materialelor Oxidice si Nanomateriale.
Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, promotia 1952/1953, specialitatea Tehnologia Materialelor de Constructii, inginerul Ion Teoreanu a obtinut titlul de doctor in stiinte in anul 1962, in urma sustinerii tezei intitulate Contributii la studiul procesului de fluidizare, iar in anul 1971 i-a fost conferit titlul de doctor docent in stiinte.
Dupa absolvire, tanarul inginer Ion Teoreanu a lucrat, timp de 6 ani, in calitate de cadru didactic la Catedra de Procese si Operatii in Industria Chimica, condusa de academicianul prof. Emilian Bratu. Din anul 1958, a devenit membru al colectivului Catedrei de Materiale de Constructii si Ceramica, condusa de profesorul Serban Solacolu - membru corespondent al Academiei Romane. A parcurs succesiv toate treptele ierarhiei didactice, in anul 1968 devenind profesor universitar.
Profesorul Teoreanu a contribuit substantial la formarea de specialisti de inalt profesionalism, pentru cercetare si invatamantul superior, indeosebi. In cei peste 40 de ani de conducere a activitatii de doctorat, au finalizat si sustinut teze bine apreciate 37 de specialisti.
Preocupat de asigurarea materialului documentar necesar unei bune pregatiri a studentilor, in primul rand, dar nu numai, profesorul Ion Teoreanu a elaborat 16 tratate si monografii - fie ca unic autor, fie coautor. Primul tratat - Tehnologia liantilor si betoanelor - dateaza din anul 1967 si a reprezentat cartea de capatai in acest domeniu pentru multe serii de studenti si specialisti din diferite ramuri ale economiei, cu preocupari in domeniul liantilor si betoanelor. Ulterior, acest tratat a fost reeditat, de doua ori, in 1972 si 1993, aceste editii avand un continut mult imbunatatit.
Activitatea sa de cercetare stiintifica s-a concretizat in peste 420 de lucrari publicate in reviste de specialitate, din care 145 in strainatate. Personalitate stiintifica de inalta tinuta, profesorul Ion Teoreanu s-a facut remarcat si pe plan international, prin lucrarile sale, la conferinte (indeosebi, in cadrul ECERS) sau congrese de chimia cimentului, editiile VI-X. Profesorul a fost, de asemenea, coautor la 19 brevete, la cele mai multe ca prim autor, realizate in cea mai mare parte, pe baza investigatiilor contractuale, efectuate impreuna cu ingineri si colaboratori din institute departamentale de cercetare si din unitati industriale, cu doctoranzi a caror activitate a condus-o si colaboratori din catedra.
Datele continute in lucrarile publicate, in reviste sau in carti (uneori si brevete), s-au dovedit a fi de larga utilitate, multe fiind citate in lucrari publicate atat in tara, cat si in strainatate.
De numele profesorului Teoreanu sunt direct legate doua evenimente care au contribuit esential la imbunatatirea continua a calitatii cercetarii stiintifice din domeniul silicatilor si compusilor oxidici: infiintarea, in 1971, a Revistei de Materiale de Constructii, devenita, ulterior, Revista Romana de Materiale, si initierea, in 1972, a Conferintei Nationale de Chimia si Ingineria Materialelor Oxidice (CONSILOX). Cu o aparitie continua, de peste 42 de ani, si o ridicare continua a calitatii lucrarilor publicate bilingv, la care contributia profesorului Teoreanu a fost esentiala, Revista Romana de Materiale si-a castigat un binemeritat prestigiu, inclusiv pe plan international.
Conferinta CONSILOX, ca o manifestare de prestigiu, in domeniul silicatilor si compusilor oxidici, care s-a tinut fara intrerupere, de la prima editie, la cea de-a X-a, a fost marcata tot de personalitatea profesorului Teoreanu care, dupa ce a initiat-o, a contribuit nemijlocit la organizarea celor mai multe dintre editii, in calitate de presedinte si, la ultimele doua, ca presedinte de onoare.
Ca presedinte al Societatii Romane de Ceramica (CEROM), a initiat si a participat la organizarea simpozionului de „Pulberi Ceramice“, precum si a altor manifestari initiate de CEROM.
Profesorul Ion Teoreanu a fost membru al comitetelor de lucru si pentru alte manifestari stiintifice din tara si strainatate: Conferinta de Chimie si Inginerie Chimica - CANMET 2003, ECERS - editiile III-VIII.
In calitate de referent stiintific la reviste precum Revue Roumaine de Chimie, Roumanian Chemical Quaterly Review, Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Buletinul Stiintific al UPB, Revista de Chimie, Revista Romana de Materiale, prin binecunoscuta-i exigenta, profesorul Teoreanu a contribuit la asigurarea unei tinute academice a acestora.
O activitate la fel de sustinuta a desfasurat profesorul Teoreanu in Academia de Stiinte Tehnice din Romania - Sectia Inginerie Chimica, al carei membru corespondent a devenit in anul 2002, iar in 2004 a devenit membru titular. Incepand din 2003, profesorul Teoreanu a facut parte din biroul de conducere a sectiei, ca vicepresedinte. In aceasta calitate, a contribuit direct la cresterea efectivului sectiei, prin cooptarea de noi membri. De o larga apreciere s-a bucurat discursul sau de receptie, intitulat Ceramica si civilizatia. Ceramica - mestesug, arta, stiinta, inginerie, pe care profesorul Teoreanu l-a sustinut in anul 2005.
Capacitatea organizatorica deosebita si de larga cuprindere a fost valorificata de profesorul Teoreanu si prin activitatile de mare raspundere pe care le-a desfasurat in diferite etape si domenii, o mentiune speciala fiind necesara in legatura cu functia de ministru al Educatiei si Invatamantului (aprilie 1982 - decembrie 1989).
Intreaga activitate profesionala desfasurata cu multa daruire de profesorul Ion Teoreanu a fost apreciata prin acordarea a numeroase distinctii si premii, inclusiv ale Academiei Romane.
Prin plecarea dintre noi a profesorului Ion Teoreanu, model de tinuta profesionala, universitara, s-a naruit unul dintre cei mai importanti stalpi de sustinere ai Departamentului de Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomateriale. Este de datoria urmasilor ca, respectand personalitatea si cinstind memoria ilustrului disparut, sa continue sa actioneze cu seriozitatea si daruirea pe care Profesorul le-a imprimat activitatii in cadrul acestei comunitati.
Vom pastra vie, in timp, imaginea Marelui nostru Profesor ION TEOREANU.