Blitz
Data: 16 - 31 ianuarie 2015
? Copac... hi-tech, la Timisoara. O idee brevetata de un grup de tineri din Serbia si premiata de Comisia Europeana a fost importata de un tanar pasionat de tehnologie si implementata la Timisoara. Este vorba despre un copac... hi-tech, la umbra caruia poate fi alimentat orice model de telefon mobil si, in plus, ofera conexiune gratuita la Internet, informeaza digi24.ro. Copacul are panouri ce transforma energia solara in energie electrica. Cu trunchi si ramuri din metal, „copacul“ are o coroana formata din noua panouri ce transforma energia solara in energie electrica. O asemenea instalatie costa aproximativ 20 000 de euro. Cea de la Timisoara a fost cumparata cu bani din bugetul local. Copacul inteligent are saisprezece tipuri de incarcatoare pentru telefoanele mobile. In acest moment sunt instalate astfel de statii in trei tari: Bosnia, Serbia si Romania.
? Trenurile electrice cu baterii, din nou pe calea ferata din Anglia. Dupa zeci de ani, trenurile electrice cu baterii destinate traficului de calatori au reintrat, la mijlocul lunii ianuarie a.c., pe liniile de cale ferata din Marea Britanie, potrivit green-report.ro. Ca urmare a succesului inregistrat de prototipul testat anul trecut pe sinele de cale ferata care leaga orasele Derby si Leicestershire, modelul Class 379 Electrostar va rula timp de o zi pe saptamana, pentru o luna si jumatate, intre localitatile Harwich si Manningtree, in Essex, estul Angliei. Reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate a Angliei au declarat ca acest prim pas este inceputul obiectivului asumat de a-si reduce impactul asupra mediului, imbunatatirea durabilitatii si reducerea costurilor de functionare ale caii ferate cu 20% in urmatorii cinci ani. In cazul in care experimentul se dovedeste un succes, o flota de trenuri alimentate cu baterii ar putea fi vazuta in intreaga retea, oferind o varianta rentabila si cu zero emisii pentru scoaterea locomotivelor diesel de pe liniile secundare unde nu renteaza construirea unei retele aeriene de electrificare.
? Japonia investeste 1 miliard de euro in domeniul energiei din surse regenerabile. Guvernul japonez va asigura in 2015 circa 950 milioane euro pentru diverse programe privind cercetarea si utilizarea energiei din surse regenerabile, alocarea acestei sume fiind un efect al accidentului nuclear de la Fukushima. Din acest total, se estimeaza ca 31,8 milioane euro vor fi alocati masurilor de reducere a costului de generare a energiei solare, in timp ce 57,9 milioane euro vor fi directionati catre segmentul energiei geotermale si 57,1 pentru energia eoliana offshore. Japonia va continua, insa, sa ultilizeze si energia nucleara. Astfel, vor fi alocate 144,2 milioane euro pentru a acoperi costurile de intretinere ale reactorului Monju, construit pentru a juca un rol-cheie in politica de reciclare a combustibilului nuclear de lunga durata in Japonia.