Conferinta Euro-CASE 2014
Data: 16 - 31 ianuarie 2015
Motto: „Misiunea Academiei de Stiinte Tehnice este sa promoveze
stiintele ingineresti si dezvoltarea industriei in beneficiul societatii.“
Biroul Prezidiului ASTR m-a delegat sa particip la Conferinta Euro-CASE 2014 care a avut loc la Bruxelles, la finalul anului trecut. Lucrarile s-au desfasurat in Palatul Academiilor.
In cele ce urmeaza, voi prezenta cateva date, mai ales unele tendinte rezultate din desfasurarea lucrarilor, inclusiv din cadrul panelurilor organizate in cursul acestei intalniri a conducerilor academiilor nationale care fac parte din Euro-CASE .
1. Ce este Euro-CASE si ce obiective promoveaza
Euro-CASE este Consiliul European al Academiilor de Stiinte Aplicate, Tehnologii si Inginerie care - in prezent - are 22 de academii membre, intre care Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR).
Reamintesc faptul ca Euro-CASE este o organizatie independenta, non-profit, a academiilor nationale din tarile continentului nostru, care actioneaza ca un forum de schimburi de idei si de consultatii intre institutiile europene, industrie si cercetare. Prin intermediul membrilor academiilor, Euro-CASE are acces la cea mai valoroasa expertiza a celor circa 6000 de membri cu ajutorul carora pot fi facute recomandari impartiale, independente si echilibrate de politica, in probleme tehnologice si de inovare, catre institutiile europene si guvernele nationale.
Cum se stie, inovarea este fundamentala pentru dezvoltarea viitoare, pentru prosperitatea Europei. Din acest motiv, Uniunea Europeana promoveaza inovarea si a facut din aceasta initiativa esentiala a Strategiei Europa 2020. In acest context, Platforma Euro-CASE de Inovare face, in continuare, recomandari de politica a inovarii, de parteneriate public - privat in cercetare si inovare, de finantare a inovarii si de transformare a fabricatiei industriale. Euro-CASE considera ca cercetarea, inovarea si tehnologiile, conduse pe cai viabile, precum si schimbarile in cultura inovarii si a activitatilor antreprenoriale, vor reprezenta elementele preliminare devenirii Europei ca regiunea cea mai inovativa din lume.
Euro-CASE are ca obiective: ? incurajarea si promovarea excelentei in domeniul ingineriei, pornind de la ideea ca „excelenta creeaza excelenta“; ? asigurarea conditiilor pentru a deveni lider european in promovarea excelentei in inginerie si in stiintele aplicate; ? desfasurarea activitatii ca forum stiintific pentru promovarea schimburilor de idei si crearea retelelor adecvate de informare.
Incepand cu anul 2008, Euro-CASE, prin intermediul academiilor membre, a organizat conferinte anuale pe teme majore ale Europei:
2008 (Londra): „Can Europe Meet its 2020 Renewables Targets?“;
2009 (Stockholm): „Increasing the Interest in Mathematics, Science and Technology“;
2010 (Berlin): „Innovation - Best Practices“;
2011 (Madrid): „Water and Food Security in Europe“;
2012 (Paris): „Energy Independence for Europe“;
2013 (Lisabona): „Boosting Innovation in Europe“.
Conferinta anuala din 2014 a fost organizata, in cooperare, de Academia Germana de Stiinta si Inginerie (acatech), Academia Regala de Stiinte, Litere si Arte Frumoase din Belgia (ARB) si Academia Regala de Stiinte Ingineresti din Suedia (IVA).
Activitatea Euro-CASE se desfasoara, intre altele, in legatura cu unele platforme tehnologice. Aceste platforme sunt organizate ca grupe de lucru in care reprezentantii diferitelor academii studiaza o anumita tema si alcatuiesc rapoarte care, adeseori, sunt trimise autoritatilor din diferite institutii europene si pot deveni o baza pentru viitoare actiuni comune. Exemple de platforme actuale: Platforma de Inovare, Platforma Educatie, Platforma Energie, Platforma Bio-economica (din 2015).
Euro-CASE a initiat simpozioanele interdisciplinare „Frontierele ingineriei EU - USA“, pentru tinerii ingineri (sub 40 de ani) de pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru a stabili contacte intre urmatoarele generatii de lideri in inginerie si pentru crearea retelei de tineri ingineri prin care sa se realizeze colaborarea transatlantica in interesul societatii. De asemenea, a organizat mese rotunde, pe unele teme actuale, ca de exemplu: ? „Cum sa creasca contributia universitatilor in stiinta si inginerie“; ? „Dialogul dintre stiinta, tehnologie si societate in legatura cu energia si cu schimbarile climatice“; ? „Cum poate tehnologia sa mareasca puterea Europei in competitivitate si inovare“.
2. Programul Conferintei Euro-CASE 2014
In prima zi a reuniunii, au avut loc urmatoarele doua evenimente:
a) Intrunirea consiliului de conducere al Euro-CASE;
b) Politicile Europene privitoare la Energie si Clima dupa 2030.
A doua zi a fost dedicata in intregime temei centrale a conferintei;
c) Recomandari politice de baza si politica de inovare dincolo de orizontul 2020.
Salutul de bun venit a fost rostit de presedintele Academiei Belgiene de Stiinte, Litere si Arte Frumoase, Jean-Louis Migeot, urmat de cuvantul introductiv rostit de Reinhard F. H?tll, presedintele Euro-CASE si presedinte al Academiei Nationale de Stiinta si Inginerie (acatech) din Germania.
Pe langa conducatorii academiilor care fac parte din Euro-CASE, la conferinta au participat presedintii urmatoarelor organizatii: Federatia tuturor Academiilor Europene (ALLEA), Consiliul Consultativ al Academiilor de Stiinte Europene (EASAC) si Federatia Europeana a Academiilor de Medicina (FEAM).
Discutiile au avut loc in plenul adunarii si s-au desfasurat pe principiul panelurilor dedicate unei anumite teme, astfel: un raportor prezinta elementele esentiale ale temei panelului, dupa care 4 - 6 experti - sub coordonarea unui moderator - abordeaza si dezvolta, fiecare, alt aspect al problematicii expuse de raportor. In final, in limita timpului strict respectat pentru fiecare etapa, sunt invitati colegii din auditoriu sa puna intrebari expertilor si sa discute - la randul lor - pe marginea temei panelului.
La punctul b, primul panel - cu tema „Sunt Politicile Europene asupra Energiei si Climei suficient de ambitioase? Care sunt consecintele pentru COP 2015 de la Paris?“ - l-a avut ca raportor pe Jerzy Buzek, presedinte al Comitetului pentru Industrie, Cercetare si Energie al Parlamentului European. Intre expertii care au dezvoltat diferite aspecte ale problemelor expuse s-au aflat: Dominique Ristori - director general al DG Energy al Comisiei Europene, Bo Normark - copresedinte al Platformei Euro-CASE pentru energie, membru al Academiei Regale Suedeze de Stiinte Ingineresti.
Cel de al doilea panel de la punctul b s-a referit la „Politicile Europene asupra Energiei si Climei dupa anul 2030“ si l-a avut ca raportor pe Peter Van Kemseke de la Cabinetul vicepresedintelui UE pentru Energia Uniunii. Printre experti au fost Gianluca Alimonti - membru al Consiliului Italian de Stiinta Aplicata si Inginerie si profesor de Fundamentele Energiei la Universitatea din Milano, Bertrand van Ee - presedintele Academiei de Tehnologie si Inovare din Olanda, Peter Lund - membru al Academiei de Tehnologie din Finlanda si profesor de Fizica ingineriei si Sisteme de energie avansata, la Universitatea Aalto.
S-au pus in discutie, intre altele, urmatoarele:
- implicarea academiilor de stiinte in influentarea decidentilor politici, cu recomandari fundamentate;
- colaborarea oamenilor de stiinta cu politicienii in problemele energiei si climei;
- importanta tripletei inovare, industrie, energie;
- inovarea, factor esential pentru bunastarea viitoare a cetatenilor Europei;
- realizarea de tehnologii curate pe baza de carbune;
- lupta impotriva schimbarilor climatice;
- reducerea emisiilor poluante in cele trei zone geografice (SUA, Europa, China) care sunt „responsabile“ pentru 50% din poluarea globala actuala;
- trecerea de la starea actuala la o revolutie in domeniul energiei, in Europa;
-transformarea rezultatelor stiintifice in bunuri materiale etc.
La punctul c, intai a fost prezentata expunerea „Viitorul inovarii in Europa vazuta de Euro-CASE “, de profesorul Bj?rn Nilsson, presedintele Academiei Regale Suedeze de Stiinte Ingineresti, conducatorul platformei Inovare a Euro-CASE si vicepresedinte al Euro-CASE . Alegerea raportorului nu a fost intamplatoare, deoarece Suedia este recunoscuta ca una din tarile lumii lider in inovare, iar Academia Regala Suedeza de Stiinte Ingineresti, infiintata in anul 1909, este cea mai veche institutie de acest fel. Are, in prezent, peste 900 de membri.
Platforma Inovare a Euro-CASE cuprinde experti din domeniile stiinta, inginerie si business, nominalizati de academii.
A urmat primul panel cu discutii pe tema „Recomandari politice de baza pentru UE - noi abordari ale formatelor de dialog“. Printre expertii care au dezvoltat unele idei pe tema panelului au fost: Reinhard F. Huttl - presedintele Euro-CASE, Jos van der Meer - presedintele Consiliului Consultativ al Academiilor de Stiinte Europene, Gunter Stock - presedintele Federatiei tuturor Academiilor Europene, profesor la Universitatea din Heidelberg, Anne Glover - consultant stiintific principal la Comisia Europeana, profesor la Universitatea Aberdeen.
Au urmat expunerile:
- Viitorul inovarii in Europa, vazut de „Expertii in Politici de Cercetare, Inovare si Stiinta“ (RISE), prezentata de Luc Soete, conducatorul grupului RISE al Comisiei Europene, fost profesor si in prezent Rector Magnificus la Universitatea din Maastricht;
- Viitorul inovarii in Europa, vazuta de „Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT)“, prezentata de Bruno Revellin-Falcoz, membru al Comitetului Executiv al Institutului European de Inovare si Tehnologie.
Aceste expuneri au fost urmate de discutii purtate de participantii din sala de conferinta.
O expunere aparte pe tema „Viitorul inovarii in Europa“ a fost sustinuta de Esko Aho, fost prim-ministru al Finlandei, presedinte executiv al Consiliului Biroului Estic al Industriei Finlandeze.
Panelul „Dimensiunea internationala a politicilor de inovare“ a inclus doua expuneri, urmate de discutii:
- Perspectiva SUA: „Dezvoltarea companiilor prin inovare cu ajutorul universitatilor“, sustinuta de Randall S. Wright de la MIT Industrial Liaison Program;
- Perspectiva Asiei: „Sisteme de inovare nationale in regiunea cea mai mare din China“, sustinuta de Otto C.C. Lin de la Academia de Stiinte Ingineresti din Hong Kong.
Ultimul panel a avut ca obiectiv examinarea temei „Politica de inovare in UE dupa orizontul 2020“. Dezbaterile au fost initiate prin prezentarea unora dintre problemele caracteristice acestei teme de catre experti, intre care Bj?rn O. Nilsson - presedintele Academiei Regale Suedeze de Stiinte Ingineresti, Karl Klingsheim - profesor de Inovare si Antreprenoriat la Universitatea Norvegiana de Stiinte Tehnologice si membru al Academiei Norvegiene de Stiinte Tehnologice, Peter Dr?ll - director la Directoratul General de Cercetare si Inovare al Comisiei Europene.
Au fost discutate, intre altele:
- nivelul cercetarii inovative in Europa;
- inovarea, factor determinant in marile provocari ale societatii;
- comunicarea si interactiunea intre academii si decidentii politici;
- abordarea transdisciplinara si interdisciplinara a cercetarii;
- cooptarea sau neimplicarea oamenilor de afaceri in comisiile care decid politica aplicarii inovarii;
- schimbari ale structurii industriei in viitor;
- inovarea, in companiile mari si in cele care se dezvolta rapid;
- contributia universitatilor la un ecosistem inovativ care sa devina puternic in viitor;
- realizarea unui sistem dedicat inovarii, tot mai competitiv;
- cooperarea europeana in domeniul stiintei;
- implementarea rezultatelor inovarii in industrie;
- statul - motorul inovarii;
- finantarea inovarii si industrializarea inventiilor;
- reducerea birocratiei in legatura cu competitiile pentru granturi;
- integrarea programelor europene cu cele nationale etc.
Din analiza unor rapoarte anuale ale unor academii a rezultat - indeosebi in cazul Suediei - aportul acestora la orientarea decidentilor politici, prin realizarea si prezentarea unor rapoarte documentate, cu propuneri concrete pe anumite teme, utile dezvoltarii industriale a tarii respective.
Ca o concluzie, rezulta ca ASTR, prin membrii sai, poate si trebuie sa se implice in problemele majore ale economiei romanesti.
Din 2015 sper sa se produca schimbari majore in constiinta noastra participativa, a membrilor ASTR, prin analiza starii actuale a industriei, prin redactarea de propuneri concrete care sa fie publicate, dar si inaintate si sustinute decidentilor politici, la cel mai inalt nivel.
Alte articole



