Un nou Cod de masurare a energiei electrice
Data: 16 - 31 ianuarie 2015
Potrivit unei informatii furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a fost finalizata dezbaterea cu operatorii din piata a noului Cod de masurare a energiei electrice, care este utilizat in tranzactiile angro si cu amanuntul. In acest fel, s-a dat curs necesitatii de a se asigura alinierea la legislatia europeana in domeniu si a calitatii energiei electrice tranzactionate.
Codul revizuit pastreaza toate conditiile tehnice din varianta anterioara, insa le actualizeaza, in principal, conform evolutiei tehnologiilor. Reamintim ca precedentul cod a fost adoptat in urma cu 13 ani, perioada in care - cum se stie - au intervenit numeroase schimbari in intregul sistem energetic national, regional, european si mondial.
Codul prevede cadrul general de realizare a serviciilor energetice care includ accesul multi-utilizator direct la echipamentul de masurare (pentru accesarea datelor de decontare), servicii de agregare atat pentru producatori, pentru crearea de centrale virtuale (VPP-uri), cat si pentru consumatori (DSM-uri). Este stimulata orientarea spre servicii de eficienta energetica prin oferirea unui suport al pietei de servicii tehnologice prin inglobarea cerintelor contorizarii inteligente.
ANRE a precizat ca pentru transmiterea la distanta a datelor de masurare se utilizeaza protocoale de comunicatie conforme cu cele mai recente standarde europene. Este vorba despre securizarea comunicatiei la nivel egal sau mai bun decat cel utilizat in tranzactiile comerciale prin Internet.
Sistemele inteligente de masurare sunt concepute astfel incat sa permita schimbul de date cu sistemele utilizate de partile implicate contractual. In acest sens, sunt mentionate regulile obligatorii menite - la randul lor - sa asigure nu numai stabilitate si coerenta, ci si premise pentru cresterea eficientei intregului sistem. Infrastructura modalitatilor de masurare inteligenta include montarea de contoare suplimentare, respectiv integrarea de puncte potrivit unor cerinte in crestere fara sa mai fie necesara inlocuirea elementelor componente existente. Regulile care vizeaza, de asemenea, infrastructura sistemelor de masurare inteligenta au si menirea de a preveni accesul neautorizat, un fenomen nociv atat din punct de vedere economic, cat si tehnic. Totodata, se asigura detectarea si transmiterea semnalizarilor legate de accesul neautorizat catre subsistemul de gestiune a informatiilor.
Alte articole



