Blitz
Data: 16 - 31 ianuarie 2016
● Patru noi simboluri în Tabelul periodic al elementelor. Tabelul periodic al elementelor a fost completat recent cu patru noi simboluri reprezentând substante. Elementele au fost verificate si adaugate, în ianuarie a.c., de Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata (International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC). În urma acestei decizii, cel de-al saptelea rând din Tabelul periodic al elementelor a fost în mod oficial completat. Includerea acestor elemente chimice super-grele, realizate de om, temporar denumite 113, 114, 117 si 118, reprezinta primele adaugiri operate în sistemul periodic dupa 2011, precizeaza un comunicat emis de IUPAC. Elementul 113 a fost descoperit de Institutul RIKEN din Japonia. Numele sau provizoriu este ununtrium, iar simbolul sau este Uut. Elementele 115 si 117 au fost descoperite de savantii de la Institutul de Cercetari Nucleare Dubna din Rusia, Laboratorul National Lawrence Livermore din California si Laboratorul National Oak Ridge din Tennessee. Numele lor provizorii si simbolurile lor sunt ununpentium (Uup), respectiv ununseptium (Uus). Elementul 118 a fost descoperit de echipe de la laboratoarele din Dubna si California si a primit numele provizoriu ununoctium si simbolul Uuo. IUPAC a precizat ca celor patru noi elemente le vor fi alocate, în lunile urmatoare, denumiri permanente si simboluri.
● Renault, cel mai performant brand de masini electrice în 2015. Anul trecut, Renault a fost cel mai performant brand de masini electrice din Europa, informeaza auto-bild.ro. Astfel, compania franceza a vândut 23 086 de masini 100% electrice. De asemenea, una din cinci masini vândute de Renault a fost una cu emisii zero. Cel mai bine vândut produs a fost Renault ZOE, cu 18 453 de unitati vândute. Doar în Franta, Renault a vândut 10 670 de masini electrice, ceea ce se reprezinta 48,1% din numarul total de vehicule cu emisii zero comercializate în Hexagon în 2015. Ajutorul oferit de statul francez a avut un rol foarte important în decizia clientilor de a achizitiona un astfel de autovehicul.
● Peste 60% din centralele electrice si-ar putea diminua capacitatea de productie în urmatoarea jumatate de secol. Un grup de oameni de stiinta de la Institutul International pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA) din Austria a demonstrat - în urma analizarii datelor provenite de la 4500 de hidrocentrale si 1500 de termocentrale, inclusiv centrale nucleare si termocentrale alimentate cu combustibili fosili - ca, în perioada 2040 - 2069, peste 60% din centralele electrice din întreaga lume vor fi obligate sa-si diminueze capacitatea de productie, ca urmare a cresterii temperaturilor si a lipsei de apa dulce, potrivit green-report.ro. Potrivit IIASA, termocentralele pe baza de carbune si reactoarele nucleare sunt cele mai mari consumatoare de apa, cu 168 mc apa folositi pentru un MWh generat, în cazul centralelor nucleare, si 86 mc apa pentru un MWh generat de centrala electrica pe carbune.
Alte articole


