Prof. dr. ing. Alexandru Marin, la 80 de ani
Data: 16 - 31 ianuarie 2016
„Sunt multi chemati, putini alesi" A. Vlahuta
Inginerul, pedagogul, savantul, inventatorul, editorul, publicistul Alexandru Marin va împlini, la 9 februarie a.c., vârsta de 80 de ani. Este un prilej pentru noi, toti cei care îl cunoastem si îl pretuim, de a evoca o viata marcata de importante si semnificative împliniri.
Alexandru Marin s-a nascut la 9 februarie 1936 în satul Brânza, judetul Cahul, într-o familie de profesori. Dupa absolvirea scolii medii din orasul Cahul (1953) si-a continuat studiile la Institutul Politehnic din Odessa, specialitatea Tehnologia Constructiei de Masini. Dupa absolvire, în 1958, a fost repartizat la Uzina Mecanica din Tiraspol, în calitate de maistru de schimb, în paralel desfasurând o merituoasa activitate didactica la Institutul Pedagogic din localitate. În 1960 a fost transferat la Scoala Profesionala nr. 2 din Chisinau, unde, în calitate de director-adjunct, a avut o contributie importanta la formarea a mii de muncitori calificati. În 1965, odata cu fondarea Institutului Politehnic din Chisinau, si-a început o prodigioasa cariera universitara, marcata si de obtinerea titlului de doctor (în 1970) în stiinte tehnice, în specialitatea Tehnologia Constructiei de Masini. La Universitatea Tehnica a Moldovei a fost, succesiv, asistent, lector superior, conferentiar, cercetator stiintific superior, profesor universitar interimar.
În 1993, în paralel cu activitatea didactico-stiintifica, a desfasurat o intensa activitate în domeniul editorial, sub coordonarea sa fiind publicate circa 600 de titluri de lucrari consacrate, în marea lor majoritate, diverselor domenii ale tehnicii si economiei. De remarcat ca o mare parte a acestor lucrari s-a editat în limba româna, în conditiile în care, la Universitatea Tehnica din Chisinau, toate cursurile erau predate, pâna în 1990, obligatoriu în limba rusa. La rândul lor, universitatile tehnice din România au contribuit esential la dotarea cu carte a institutiilor de învatamânt superior din Republica Moldova. Profesorul Alexandru Marin este coautor la sapte manuale, unul dintre ele - Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere, în doua volume - fiind propus, în 1994, pentru Premiul de Stat al Republicii Moldova.
De numele celui sarbatorit este indisolubil legata o directie stiintifica noua în tehnologia constructiei de masini: prelucrarea mecanica prin aschiere a suprafetelor pieselor preventiv deformate, domeniu în care a obtinut mai multe brevete de inventie si a publicat peste 80 de lucrari stiintifice în diverse reviste, inclusiv peste hotare. Multe dintre rezultatele sale stiintifice si-au gasit aplicarea în practica industriala si au fost prezentate la numeroase conferinte de specialitate din Chisinau, Bucuresti, Brasov, Iasi, Galati, Bacau, Maribor (Slovenia), Moscova, Novosibirsk, Taskent, Penza, Sevastopol s.a.
Profesorul Alexandru Marin este un om puternic si viguros, munceste intens, are satisfactia de a-i determina pe cei tineri sa cultive valorile pe care le promoveaza si în care crede. Cel sarbatorit considera ca munca este o binecuvântare, care da sens vietii, iar omului - tarie, frumusete, noblete. Profesorul Alexandru Marin, cu inteligenta si eruditia sa, a transmis generatiilor de cercetatori din anii 1970 - 2015 mesajul intelectualitatii interbelice românesti de a manifesta responsabilitate în slujirea obligatiilor asumate.
Profesorul Marin a participat activ la toate Simpozioanele Stiintifice ale Inginerilor Români de Pretutindeni. La una dintre editiile anterioare ale Simpozionului Stiintific al Inginerilor Români de Pretutindeni - SINGRO si-a destainuit un gând, daca vreti, un vis: „Mi-as dori foarte mult ca unul dintre simpozioanele în cauza sa se desfasoare la Chisinau, la noi, în Basarabia". Si acest vis s-a împlinit când, în 2014, s-au desfasurat lucrarile SINGRO, editia a XI-a, dl Marin fiind inima si sufletul acestui eveniment de amploare.
Pentru meritele sale, a fost distins cu numeroase premii si titluri pe plan national si international, între care cel de Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi (2005).
În recenta sa carte de memorii „Viata mea în fapte si imagini", profesorul Alexandru Marin scria: „Viata e împlinita daca o traiesti frumos, cinstit, onest, devotat. Dar e si complicata, fiindca traim într-o mare diversitate de specie umana, cu oameni buni si rai. Prin destainuirile expuse în aceste memorii am încercat sa-mi descriu în mod succint viata, pe care am trait-o alaturi de cei dragi, iubiti si apropiati, cunoscuti si mai putin cunoscuti de la care am învatat multe lucruri bune".
La acest ceas aniversar, stimate Domnule Profesor, îmi exprim, în numele meu si al tuturor celor care va cunosc, respectul si recunostinta, urându-va sanatate, succese în toate, putere de munca, inspiratie, dragoste si stima din partea familiei, colegilor si a tuturor celor dragi.