Ramnicu Valcea - Workshop-ul „Standardizarea in societatea bazata pe cunoastere“
Data: 16 - 31 ianuarie 2016
La 18 ianuarie a.c., s-a organizat la Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice (FMMAE) Râmnicu Vâlcea din cadrul Universitatii Constantin Brâncoveanu, în parteneriat cu reprezentantii Asociatiei de Standardizare din România (ASRO) Bucuresti si Asociatiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) - Sucursala Vâlcea, workshop-ul cu tema Standardizarea în societatea bazata pe cunoastere. Acest atelier de lucru, realizat în urma unui protocol de colaborare de tip educational-profesional între institutiile organizatoare, a reunit circa 70 de participanti, studenti de la FMMAE, cadre didactice, membri AGIR Vâlcea, dar si invitati - elevi ai Colegiului Economic Vâlcea, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie - Vâlcea, alti specialisti.
Workshop-ul a debutat cu prelegerea sustinuta de ing. Valentina Dinca, expert standardizare si reprezentant ASRO Bucuresti, fiind succedata de prezentarea unor studii de caz si comentarii. Unul dintre principalele obiective ale acestei actiuni a constat în informarea cu privire la activitatea de standardizare internationala, europeana si nationala, punându-se accent pe rolul organismelor nationale de standardizare în elaborarea standardelor, dependent de sfera de actiune a acestora. Prin studiile de caz si problematica abordata, discutiile au contribuit la cresterea vizibilitatii ASRO în comunitatea vâlceana si constientizarea tinerilor referitor la implicatiile tehnico-economice ale standardizarii. S-au argumentat principiile care guverneaza activitatea de standardizare si modalitatile de aplicare la nivelul comitetelor tehnice.
De asemenea, s-au prezentat si comentat aspecte privind tipologia si importanta standardelor pentru a facilita schimbul de marfuri si/sau de informatii pe o piata competitiva, în acest sens fiind punctate anumite bune practici de lucru în domeniul tehnico-economic referitoare la elaborarea si utilizarea standardelor. Punctele de vedere exprimate în timpul workshop-ului referitoare la standardizare si rezultatele acesteia au fost unitare.
Având în vedere ca manifestarea s-a adresat si tinerilor cursanti de la Stiinte economice care au acumulat anterior cunostinte generale privind standardizarea prin curricula universitara/scolara la disciplinele Managementul calitatii, Fundamentele tehnologiei si merceologiei si, respectiv, Studiul calitatii, s-a urmarit si îmbunatatirea activitatilor curriculare legate de tematica standardizarii.
La finalul atelierului s-a concluzionat ca aceasta tematica este exhaustiva si necesita o abordare pro-activa, motiv pentru care s-a propus derularea unor actiuni viitoare pe aceeasi tema.
Alte articole


