UE: investitii de un miliard de euro in regiunile de la frontierele externe, inclusiv in Romania
Data: 16 - 31 ianuarie 2016
Comisia Europeana a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontaliera, care au un buget total de 1 miliard de euro si sunt destinate sa sprijine dezvoltarea sociala si economica a regiunilor situate de ambele parti ale frontierelor externe ale UE. România si Ucraina vor primi 3,8 milioane euro pentru un proiect în bazinul Dunarii.
Acest tip de cooperare transfrontaliera este un element important al politicii de vecinatate a UE, în cadrul caruia se va acorda prioritate proiectelor care sustin dezvoltarea durabila de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferentele dintre nivelurile de trai si abordându-se provocari comune prezente de o parte si de alta a acestor frontiere. În cazul fiecarui program, tarile participante si-au selectat un numar de pâna la patru prioritati, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul si schimbarile climatice, combaterea saraciei, educatia si cercetarea, energia, accesibilitatea si gestionarea frontierelor.
Prin noul pachet vor fi finantate proiecte din 30 de tari: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Bielorusia, Ucraina si Rusia - în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina si Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Ungaria, Slovacia), precum si Norvegia si Turcia. Finantarea este acordata în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si al Instrumentului European de Vecinatate (IEV). Acordurile de finantare dintre tarile partenere si UE vor fi finalizate pâna la sfârsitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizeaza ca vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.
În cadrul seriei de programe adoptate de CE, România si Ucraina participa cu proiectul „Fluviul curat". Proiectul beneficiaza de un buget de 3,8 milioane de euro, iar cooperarea transfrontaliera din cadrul IEV va contribui la pastrarea valorii ecologice în bazinul Dunarii, prin consolidarea cooperarii în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.
„Cooperarea transfrontaliera este esentiala pentru evitarea crearii unor noi linii de separare. Aceasta noua finantare va contribui la o dezvoltare regionala mai integrata si mai durabila a regiunilor frontaliere învecinate si la o cooperare teritoriala mai armonioasa în zona frontierelor externe ale UE", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeana de vecinatate si negocieri privind extinderea.
Alte articole


