Banca Europeana de Investitii majoreaza finantarea proiectelor destinate protejarii mediului
Data: 16-31 ianuarie 2020
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat că intenţionează până în 2025 să aloce 50% din finanţare sustenabilităţii mediului şi acţiunilor de protecţie a climei, în creştere faţă de 31% anul trecut. BEI - instituţie financiară deţinută de statele membre ale UE - intenţionează să-şi schimbe strategia şi să-şi asume un rol cheie în cadrul Pactului ecologic european, un program despre care publicaţia noastră a informat pe larg, inclusiv în numărul de faţă.
Până în 2030, instituţia vrea să mobilizeze 1000 de miliarde de euro (1100 miliarde de dolari) pentru finanţare ecologică, de exemplu furnizând garanţii pentru a atrage investitori privaţi. BEI va contracta probabil împrumuturi pe pieţe în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro în 2020, în diverse valute, aproximativ acelaşi nivel ca în 2019, a declarat preşedintele BEI, Werner Hoyer.
BEI, cea mai mare bancă multilaterală de investiţii din lume, îşi finanţează activitatea împrumutându-se ieftin de pe pieţe, datorită ratingului său de top AAA. Din cei 72,2 miliarde de euro investiţi anul trecut de BEI, aproape o treime au fost pentru a preveni schimbările climatice, a explicat Hoyer. El a adăugat că investiţiile în tehnologii pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice reprezintă o oportunitate uriaşă de afaceri pentru ca Europa să o ia înaintea restului lumii în inovare.
După cum am mai informat, în noiembrie 2019, BEI a anunţat că va opri finanţarea proiectelor în domeniul combustibililor fosili la finalul lui 2021, la câteva zile după ce miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au declarat în favoarea acestei decizii.
Noua politică a băncii de creditare în domeniul energiei, care a fost aprobată cu o susţinere „impresionantă", va interzice majoritatea proiectelor în domeniul combustibililor fosili, inclusiv folosirea tradiţională a gazelor naturale. Conform noii politici, cei care solicită finanţare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui să arate că pot produce un kWh de energie emiţând mai puţin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finanţarea tradiţionalelor centrale unde se ard gazele.