Blitz
Data: 16-31 ianuarie 2021
● Numărul de bancnote euro contrafăcute, la un nivel minim istoric în anul 2020. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că în 2020 au fost retrase din circulaţie 460 000 de bancnote euro contrafăcute (cu 17,7% mai puţine faţă de 2019), un nivel minim istoric în raport cu volumul de 25 de miliarde de bancnote euro aflate în circulaţie. Bancnotele de 20 de euro şi de 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Cumulat, acestea au reprezentat circa două treimi din total. 94,5% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro, în timp ce 2,8% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi 2,7% din alte regiuni ale lumii. În anul 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulaţie.
● Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au scăzut cu peste 30%, în 2020. Potrivit datelor publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,7% în 2019. Datele statistice sunt valabile pentru statele din UE, Regatul Unit şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 au avut un impact considerabil asupra vânzărilor de maşini, toate cele 27 de pieţe auto din UE înregistrând scăderi de peste 10%, Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat anul trecut la 405 472 de unităţi, faţă de 580 816 vehicule în 2019.
● Romfilatelia: O nouă emisiune de mărci poştale - „Pasiunile regilor României (I)". Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poştale cu o tematică incitantă: Pasiunile regilor României (I), care explorează interesele particulare ale monarhilor României dincolo de ocupaţiile lor oficiale, de implicarea în treburile statului. Emisiunea este alcătuită din patru mărci poştale şi două plicuri „prima zi" a emisiunii. „Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează sugestiv pasiunile cunoscute ale regilor României, începând cu echitaţia, în care se remarcă vizibil Carol I (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei) şi botanica, în care se înscrie, cu o recunoaştere internaţională, Ferdinand I (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei). Într-o epocă modernă a României, regăsim pasiunea pentru filatelie a regelui Carol al II-lea (redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei) şi cea a ultimului rege al României, Mihai I, pentru aviaţie (timbrul cu valoarea nominală de 19 lei)", precizează Romfilatelia, într-un comunicat. Fiecare dintre cele două plicuri „prima zi" a emisiunii reuneşte într-o compoziţie grafică timbre reprezentându-i pe cei patru monarhi ai României, emise în timpul domniilor acestora: între anii 1920 şi 1944 (primul plic) şi între anii 1909 şi 1945 (al doilea plic).