Potrivit unui sondaj, unul din doi angajati considera ca birourile post-pandemie trebuie regandite
Data: 16-31 ianuarie 2022
Un angajat din doi crede că birourile post-pandemie trebuie regândite, pentru a include spaţii de lucru diferite, în funcţie de tipul de activitate şi de nevoile de colaborare, iar şase angajaţi din zece vor tehnologii pentru limitarea riscurilor pentru sănătate, arată rezultatele unui sondaj publicat de un dezvoltator imobiliar pe segmentul de birouri de clasa A. „Pe măsură ce angajaţii se vor întoarce tot mai mult la birou din 2022, se conturează nevoia de transformare a birourilor pentru a răspunde modului de lucru post-pandemic. Jumătate dintre angajaţii din România consideră că biroul trebuie regândit pentru a crea spaţii diferite care să le ofere mai multă flexibilitate şi posibilităţi multiple de lucru, în funcţie de tipul de activitate şi de nevoile de colaborare, pe modelul Activity-Based Workspace (ABW)", arată sondajul iniţiat de Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre sănătatea clădirilor.
În acelaşi timp, 60% cred că e nevoie de tehnologii avansate care să îmbunătăţească igienizarea în spaţiile de lucru şi, implicit, să limiteze riscurile pentru sănătate, arată sondajul, efectuat în rândul a 1100 de angajaţi din toată ţara. Astfel, angajaţii consideră că biroul lor trebuie să ţină tot mai mult cont de modelul de lucru hibrid al viitorului şi de flexibilitatea de care aceştia au nevoie în activitatea lor, atât din perspectiva prezenţei la birou, cât şi a interacţiunii cu alţi membri ai echipei.
Totodată, peste 45% consideră că birourile trebuie să ofere spaţii largi, cu birouri de tip open-space, iar 43% se aşteaptă să includă şi zone flexibile de lucru, de tip cafenea sau inspirate din spaţii de co-working.
Aproximativ 72% dintre respondenţi consideră că e nevoie şi de spaţii închise, cu capacitate adaptată nevoilor de colaborare - de dimensiuni mai mari pentru colaborare în echipe extinse de peste 20 de oameni, de dimensiuni medii pentru şedinţe cu 15 - 20 de oameni, de dimensiuni mici pentru activităţi care presupun colaborarea în echipe mai mici de 15 oameni, dar şi foarte mici pentru activităţi care necesită linişte şi concentrare şi în care pot lucra cel mult 5 oameni.
Circa 95% dintre angajaţii care au răspuns sondajului confirmă nevoia pentru mai multe tehnologii inovatoare în clădirea lor de birouri. Alţi 80% cred că ar fi util să existe şi ecrane digitale care să afişeze indicatori de stimulare a imunităţii, iar 70% cred că în clădirile de birouri este nevoie de o zonă special concepută, complet echipată şi gata de utilizare în cazul nevoii imediate de izolare.
Sondajul a fost desfăşurat, la nivel naţional, prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1100 de utilizatori de internet din România.