Actualitatea economica. Provocari si oportunitati
Data: 16-31 ianuarie 2025
În actuala perioadă, s-au intensificat dezbaterile care vizează identificarea proceselor și fenomenelor care definesc caracteristicile anului 2025. Chiar în condițiile existenței multor incertitudini, o constantă a comportamentului managerial este conferită de adoptarea de decizii privind continuarea, extinderea și aprofundarea procesului investițional, orientare la care, pe bună dreptate, ne referim frecvent. Experiența din 2024 confirmă fără putință de tăgadă că tocmai acest proces a permis depășirea multor dificultăți, consolidarea rezilienței și asigurarea, în special prin contracte ferme, a portofoliului de comenzi adecvat strategiilor de firmă.
- Credit foto: www.freepik.com
Ceea ce se consemnează, de pildă, în sfera infrastructurilor este de bun augur. În multe cazuri, partea cea mai mare a profitului este reinvestită în construcții și achiziții de tehnici și tehnologii avansate, într-o viziune de mai largă perspectivă. Lecțiile din 2024 sunt de folos și în privința promovării unei atitudini mai parcimonioase în materie de gestionare a resurselor, începând cu cele umane, continuând cu cele materiale și financiare și terminând cu folosirea bazei tehnico-materiale la parametri superiori.
Majoritatea întreprinzătorilor, a managerilor se pronunță categoric în favoarea păstrării actualului potențial al forței de muncă, dar nu oricum, ci cu accent pe adaptarea pregătirii personalului nu numai la cerințele prezentului, ci în special ale viitorului. De aici, amploarea fără precedent și diversificarea modalităților de însușire a celor mai performante tehnici și tehnologii în sfera politicilor de resurse umane. Totodată, este de consemnat că anul de învățământ 2024 - 2025 marchează creșterea semnificativă, cantitativ și - mai ales - calitativ, a legăturilor directe dintre entitățile economico-sociale cu școlile profesionale, liceele industriale, agricole și cu alte profiluri, astfel încât să se identifice și, apoi, să se selecteze tineri și tinere cu perspective reale de a fi angajați la terminarea cursurilor, în diferite tipuri de meserii. În același mod se acționează în relațiile cu instituțiile de învățământ superior, îndeosebi cu cele din domeniile tehnic și economic. Această orientare de perspectivă câștigă teren și în alte preocupări actuale.
În acest sens, reținem că, în ultimul timp, se înființează sau capătă noi dimensiuni compartimentele de creație din structurile firmelor. Sectoarele de concepție și proiectare și, într-o măsură mai mare, propriile centre de cercetare răspund cerințelor pieței interne și externe, care pun accentul pe bunurile și serviciile inovative, cu valori adăugate tot mai mari.
O altă orientare manifestată pregnant vizează așezarea activității multor firme pe fundamente ecologice mai solide. Fără să exagereze aplicarea principiilor și criteriilor Green Deal, întreprinzători și manageri își elaborează planurile de afaceri și în funcție de exigențele de mediu, investind mai mult nu numai în energia curată, ci și în tehnici și tehnologii nepoluante sub toate aspectele care privesc protecția naturii, a vieții pe planetă.
Nu putem neglija nici alocarea de resurse umane, materiale, financiare în vederea atingerii unor scopuri sociale, atât pe domenii, pe categorii de concetățeni, cât și la scara unor întregi comunități, respectiv sate, comune, orașe, județe, regiuni de dezvoltare. Beneficiile unei asemenea orientări sunt multiple, începând chiar cu firmele respective. Nu numai că este o formulă eficientă de publicitate, ci își asigură, în special, sprijinul autorităților locale, al ONG-urilor în realizarea propriilor proiecte.
Cum se vede, există direcții de acțiune menite să contracareze factorii negativi din prezent și din viitorul previzibil, care pot și trebuie consolidate și extinse, deoarece tocmai acestea sunt un izvor de certitudini fără de care nu au șanse de succes mai ales în vremurile și în lumea în care trăim acum.
Alte articole




