Asociatii patronale din sapte tari, inclusiv Romania, au semnat o Declaratie comuna pentru o strategie industriala cuprinzatoare si eficienta a UE
Data: 16-31 ianuarie 2025
Asociații patronale din șapte state europene - România, Austria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Slovenia - au adoptat Declarația Comună pentru Politica Industrială a unei Europe Sustenabile și Competitive. Organizațiile patronale reunite sub Inițiativa Europei Centrale și de Est (CEEI) au făcut un apel la instituțiile europene pentru o strategie industrială a UE care să completeze Pactul verde european (Green Deal) și să sprijine industriile strategice, mari consumatoare de resurse și energie din Europa, se menționează într-un comunicat al Confederației Patronale Concordia.
Reprezentanții companiilor din regiunea CEE solicită măsuri urgente pentru a sprijini economia, industria și companiile europene și a reduce decalajul tot mai mare în materie de competitivitate, inovație și investiții față de concurenții globali, în contextul crizei globale actuale.
- Credit foto: www.freepik.com
Conform patronatelor din România, numirea noului Colegiu de Comisari și stabilirea noilor priorități ale Comisiei Europene coincid cu formularea unui nou Acord UE pentru o Industrie Curată (EU Clean Industrial Deal), completat de Actul legislativ privind accelerarea decarbonizării industriale (Industrial Decarbonization Accelerator Act).
Documentul comun îndeamnă instituțiile UE să ia o serie de măsuri, în săptămânile care vor urma, sub Președinția poloneză a Consiliului UE, și să le încorporeze în anticipatul EU Clean Industrial Deal.
Declarația CEEI propune cinci măsuri principale.
Prima dintre acestea are în vedere formularea și punerea în aplicare a unei politici industriale cuprinzătoare a UE, aliniată la obiectivele Pactului verde (Green Deal). „Îndemnăm noua Comisie Europeană și toate celelalte instituții ale UE să pregătească o politică industrială coerentă și eficientă, sub forma EU Clean Industrial Deal și cu
scopul general de a preveni dezindustrializarea Europei. Pactul trebuie să permită industriei UE să rămână competitivă și rezilientă în fața crizelor actuale și a nevoilor de tranziție, acoperind atât industriile upstream, cât și sectoarele critice ale industriilor downstream, în special pe cele mai vulnerabile la dezindustrializarea și externalizarea producției. EU Clean Industrial Deal ar trebui să permită industriilor în tranziție ale UE să prospere și să îndeplinească cu succes obiectivele Pactului verde al UE", se menționează în comunicat.
Totodată, se propune completarea EU Clean Industrial Deal cu o politică comercială a UE fermă și coordonată. „Susținem o revizuire cuprinzătoare a măsurilor actuale de apărare comercială pentru a proteja industria UE și, dacă este necesar, sprijinim introducerea de noi măsuri, inclusiv cote de salvgardare sectoriale sau regimuri de clasificare. Solicităm Comisiei Europene să consolideze eficacitatea instrumentelor și investigațiilor de apărare comercială ale UE, ținând cont de necesitatea unei abordări echilibrate pentru a evita intervenționismul dur. (...) Este esențial să acordăm prioritate negocierii și implementării acordurilor comerciale cu regiuni-cheie precum Mexic, Mercosur, Australia, India și ASEAN pentru a diversifica furnizorii și a promova parteneriate avantajoase reciproc, echilibrând în același timp interesele geopolitice și economice. Comerțul deschis trebuie să rămână o piatră de temelie a politicii economice a UE pentru a menține competitivitatea", se arată în Declarația comună.
De asemenea, se solicită abordarea deficiențelor din politica energetică a UE. „Solicităm instituțiilor UE să evalueze toate nivelurile componentelor prețului energiei, inclusiv prețul angro, rețelele și taxele/tarifele, precum și impactul acestora asupra competitivității industriale a UE. Susținem o analiză amplă a tuturor măsurilor posibile de reducere a costurilor energiei pentru consumatorii și întreprinderile industriale, în conformitate cu principiul neutralității tehnologice și cu scopul de a menține prețuri competitive la energie în UE, de exemplu prin viitorul Plan de Acțiune pentru Prețuri Accesibile la Energie. De asemenea, îndemnăm Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri care să transfere beneficiile din punct de vedere al costurilor energiei electrice regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon către industriile și companiile mari consumatoare de energie și, la nivel național, să reducă partea reglementată (de exemplu, tarife și taxe) din prețul final al energiei electrice, în măsura în care este posibil (...)", se subliniază în document.
Celelalte două măsuri principale menționate în document vizează reducerea sarcinii de reglementare și asigurarea unei armonizări interne sporite a politicilor europene în cadrul viitoarei legislaturi și eliminarea lacunelor de reglementare din politicile UE privind piața carbonului.
Alte articole




