A 4-A CONFERINTA DE AFACERI IN REGIUNEA DUNARII
Data: 15-31 octombrie 2003
Urmare a prevederilor Memorandumului privind revitalizarea procesului de cooperare dunareana, cu sprijinul Comisiei Europene, semnat de ministrii celor 13 tari riverane, Conferinta s-a desfasurat in zilele de 8 - 9 octombrie a.c. la Bucuresti.
Trebuie subliniat faptul ca la aceasta reuniune nu au avut loc discursuri, ci au fost abordate problemele stringente, s-au prezentat proiecte si surse de finantare.
La reuniunea de la Bucuresti au participat expertii unor organisme ca Delegatia Comisiei Europene, Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, alaturi de reprezentantii tarilor dunarene. Au fost prezenti un numar de 160 de delegati straini si 500 rom@ni, care s-au intrunit in 14 grupe de lucru, unde au luat cuv@ntul 90 de experti.
Interesul major al reuniunii poate fi dedus din subiectele discutate, cum ar fi: armonizarea potentialului economic al regiunii; posibilitatile de transport combinat fluviatil, feroviar si rutier de la Rotterdam la Constanta; dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii; deschiderea de noi piete de desfacere; managementul problemelor de mediu din Delta Dunarii; parteneriatele public-privat; investitiile; finantele si asigurarile; turismul danubian; cercetarea si managementul educational; prevenirea inundatiilor; cooperarea din lumea afacerilor si stiintei s.a.
Conferinta a fost marcata de scaderea potentialului acvatic din acest an al Dunarii datorat secetei, dupa care au avut de suferit transporturile, productia de electricitate si turismul.
Dar au fost discutate si numeroasele inundatii care produc pagube materiale importante si pentru care sunt necesare masuri impotriva dezastrelor.
Organizarea evenimentului sub patronajul primului ministru al Rom@niei, dl Adrian Nastase, a fost realizata de un comitet international prezidat de dl George Cojocaru, presedintele CCIRB, si reprezentantii celor 13 tari riverane: Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Germania, R. Moldova, Rom@nia, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria.
Aceasta conferinta a demonstrat noul context de stabilitate in Balcani si datorita implicarii tot mai accentuate a tarii noastre in asigurarea stabilitatii in zona si imbunatatirea climatului investitional.
Alte articole

