FILIALA AGIR DOLJ SE PREZINTA
Data: 15-31 octombrie 2003
ISTORIE SI STATISTICA
Filiala AGIR Dolj s-a infiintat in 24 aprilie 1990, la aproape trei luni de la reconstituirea AGIR (13 ianuarie 1990), ca rezultat al initiativei catorva pasionati ingineri cu experienta in activitatea asociativa, printre care Dumitru Poenaru (Centrul Teritorial de Calcul Electronic Craiova), Gheorghe Georgescu (Combinatul Chimic Craiova), Carmen Dinu (Combinatul Chimic), Dan Bacleseanu (IIRUC Craiova), Traian Crisu (Electroputere), Ostap Boiko (Intreprinderea de Utilaj Greu Craiova), Dan Mitrea (IPA Craiova).
Dupa infiintare a urmat o perioada de cautare, de definire a obiectivelor specifice, a tipurilor de activitati care sa-i uneasca pe inginerii doljeni. Au fost inscrisi peste o suta de membri, multi dintre ace[tia fiind din intreprinderile in care lucrau initiatorii, s-au organizat si s-au desfasurat diverse activitati specifice de asociatie. Un rol important l-au avut presedintii Filialei: Ostap Boiko - primul presedinte si multa vreme membru in Biroul executiv national AGIR, Gheorghe Georgescu si Octavian Vulpescu.
Problemele economice ale judetului, printre care disponibilizarea masiva a inginerilor din intreprinderile Doljului, si-au lasat amprenta si asupra activitatii asociatiei. In acest context, aproape de la sine, activitatea filialei s-a deplasat spre mediul universitar si preuniversitar care au ramas stabile, desi s-au confruntat si se confrunta cu multe probleme determinate de recesiunea economica a judetului, de migrarea tinerilor catre Capitala, de emigrarea specialistilor mai varstnici sau mai tineri. Totusi, avand in vedere menirea invatamantului, printre obiectivele principale ale filialei se regasesc cele legate de activitatea membrilor din alte domenii decat scoala, (administratie, servicii, industrie) precum si inscrierea tinerilor ingineri motivati pentru activitati asociative profesionale.
In structura membrilor activi (adica cei care au cotizatia platita cel putin pana in anul 2002), procentajul cel mai mare il reprezinta membrii cu varsta cuprinsa intre 40-50 ani, iar procentajul imediat urmator apartine celor cu varsta cuprinsa intre 30-40 ani. De asemenea, cca 38% dintre membrii filialei lucreaza in invatamant, cel superior avand o pondere importanta (30%), iar invatamantul preuniversitar 8%, dar baza este reprezentata de inginerii care lucreaza in productie si servicii (62%).
Specializarile industriei doljene se regasesc si in procentajul ridicat al inginerilor cu profil electric (43%), mecanic (26%) si respectiv petrol-gaze (18%), restul (13%) avand alte specializari (chimie, industrie alimentara, inginierie economica etc.).
REVISTA FILIALEI
Filiala AGIR Dolj, impreuna cu Societatea Inventatorilor din Romania editeaza, cu sprijinul material al Casei de Cultura “Traian Demetrescu“ a municipiului Craiova, revista trimestriala 3I Informare –Inovare-Inginerie. Revista 3I isi axeaza continutul pe cele trei coordonate majore enuntate prin titlu, fiind utilizata de colectivul de redactie pentru a evoca personalitati doljene din domeniul ingineriei, de a prezenta rezultate ingineresti remarcabile si cu rezonanta in industria romaneasca, de a pune la dispozitia inginerilor o solutie de comunicare a rezultatelor obtinute in activitatea inginereasca, in activitatea de cercetare. Iata cateva titluri: “Un mare inventator roman – George (Gogu) Constantinescu”; ”Pompiliu Nicolau – primul decan si rector al Universitatii din Craiova”; “Chestiunea tramvaielor la Craiova" (brosura scrisa de inginerul Mitu Andreescu si tiparita in 1911 la Craiova); “O Biblioteca romaneasca la Paris: Biblioteca <
COLOCVIUL NATIONAL PARTENER
Comunicarea directa a preocuparilor, a rezultatelor, a proiectelor de viitor are un impact important asupra mediului in care se face expunerea. De aceea, Filiala AGIR Dolj si-a propus organizarea din doi in doi ani a unui Colocviu National, denumit generic PARTENER pentru a sugera obiectivul principal al intalnirii: crearea de parteneriate pentru a rezolva o problema, pentru a depasi o situatie critica.
Primul Colcviu, PARTENER 2002, a fost organizat in mai 2002 si a avut tema “Implicarea asociatiilor profesionale, componente de baza ale societatii civile, in relansarea activitatii economice la nivel national si local”. Au participat reprezentanti ai mai multor asociatii profesionale din Craiova si din tara: AGIR (membrii Filialei Dolj, presedinti de filiale din tara), UGIR 1903, Societatea Romana de TELELUCRU, SIEAR – Societatea de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania. Nu au lipsit nici parteneri cu implicare directa in viata economica: Camera de Comert si Industrie Oltenia, Consiliul Local al |ntreprinderilor Mici si Mijlocii Dolj, Primaria Craiova, Consiliul Judetean Dolj, Agentia de Dezvoltare Regionala SV Oltenia, Agentia Nationala pentru Parteneriatul Universitatilor cu Mediul Economic Bucuresti. Pentru noi, ca filiala, organizarea Colocviului a insemnat o “iesire la rampa“ pe plan local, fiind perceputi in mod direct atat de administratia locala, cat si de agentii economici, vizitati cu acest prilej, ca partener cu putere de implicare in viata economica a judetului.
Al doilea Colocviu, PARTENER 2004, va fi organizat in 15-16 aprilie 2004, pe tema Inginerii si ingineria mediului.
Obiectivele Colocviului:
* Identificarea initiativelor regionale in domeniul ingineriei mediului;
* Stabilirea de parteneriate pentru participarea la proiecte nationale, transfrontaliere si europene in domeniul protectiei mediului;
* Formularea strategiei partenerilor pentru educarea societatii in spiritul protectiei mediului.
Colocviul este organizat in colaborare cu Universitatea din Craiova, Agentia de Protectie a Mediului Craiova, Agentia de Dezvoltare Regionala SV Oltenia, cu participarea Agentiei de Dezvoltare Regionala Vidin – Bulgaria si a Universitatii Tehnice din Chisinau.
Calendarul organizatoric: 20.12.2003 - Expedierea talonului de participare I; 20.01.2004 - Transmiterea de catre organizatori a instructiunilor de redactare a lucrarilor si a detaliilor organizatorice; 15.03.2004 - Ultimul termen de primire a suportului scris in vederea editarii volumului cu lucrarile Colocviului; 10.04.2004 - Transmiterea de catre organizatori a Programului Colocviului PARTENER 2004.
PAGINA INTERNET
Pentru ca Filiala AGIR Dolj sa raspunda unor nevoi reale ale membrilor sai, nevoi legate in special de comunicare si timp dramuit, legate de oferta competentelor membrilor AGIR Dolj, s-a creat pagina speciala pe INTERNET, care poate fi accesata la adresa http://agir-dolj.ro
Dupa cum se poate observa si din harta paginii, membrii filialei au posibilitatea sa-si prezinte oferta de competente, produsele sau serviciile pentru care sunt interesati sa fie contactati. Speram ca prin aceasta facilitate creata pentru membrii filialei, interesele celor inscrisi pentru activitatea filialei sa creasca dar, mai ales, alti ingineri sa-si exprime dorinta de a deveni membri AGIR. Astfel, prin activarea butonului COMPETENTE se obtine o lista a domeniilor de activitate (materiale, masini electrice, rezistenta materialelor, actionari electrice etc.), iar prin activarea fiecarui domeniu se obtine o lista a specialistilor. Prin selectarea unui nume se face o legatura cu pagina proprie a specialistului, unde se gaseste un curriculum vitae detaliat, inclusiv fotografii relevante, sau, in cazul cel mai simplu se obtin coordonatele de contact ale acestuia. Butonul PRODUSE permite obtinerea unei liste cu produsele oferite de societatile la care lucreaza membrii AGIR Dolj fie ca salariati, fie ca administratori. Componenta COLABORARI CONTACTE are caracterul unei liste de discutii unde membrii AGIR Dolj pot face propuneri de proiecte de colaborare sau pot cere si primi raspunsuri la intrebari profesionale utile in activitatea proprie. Pe scurt, ne propunem ca pagina INTERNET a filialei sa fie o scoala pentru familiarizarea cu noile forme de comunicare, un FORUM in varianta secolului XXI.
ELABORARE CARTI
O preocupare constanta a membrilor filialei este cea legata de elaborarea unor lucrari stiintifice de certa valoare. Printre acestea se numara si lucrarea “Aliaje cu memoria formei“, avandu-i ca autori pe colegii nostri Sonia Degeratu si Nicu George Badoaca.
Lucrarea se refera la aliajele cu memorie a formei, o categorie noua de materiale, denumite si avansate, care poseda proprietati ce nu sunt detinute de materialele traditionale.
Dupa o enumerare a avantajelor aliajelor cu memorie a formei si dupa o descriere a proprietatilor lor caracteristice, in lucrare sunt dezvoltate anumite probleme de conceptie, cum ar fi forma elementului activ si incalzirea/racirea sa.
O parte importanta a lucrarii o constituie proiectarea dispozitivelor de actionare cu memorie a formei. Mai intai sunt furnizate date privind comportarea sub tensiune la o temperatura data si limitele aliajului cu memorie a formei, care se refera la: supraincalzire, durata de viata, viteza maxima de transformare, stabilitate, histerezis, imbatranire etc. Apoi sunt prezentate exemple concrete de proiectare a elementelor cu memorie, precum si montajele mecanice, sursele electronice, comportamentele dinamice, eficacitatea energetica si controlul pozitiei.
In scopul usurarii activitatii inginerilor din proiectare si productie, la lucrare sunt anexate si tabele cu valorile calculate ale unor marimi necesare in proiectare. De asemenea, la adresa http://robotics.ucv.ro/studii/sma pot fi accesate o serie de programe de calcul pentru cateva exemple de proiectare abordate.
In ultima parte a lucrarii sunt prezentate o serie de aplicatii care se bazeaza pe proprietatile spectaculoase ale aliajelor cu memorie a formei, pe functionarea lor eficienta, silentioasa, simpla si pe posibilitatea de control pas cu pas al modului de operare.
O alta lucrare de referinta, "Modelarea numerica a transferului termic. Metoda volumelor finite" a fost elaborata de un alt membru AGIR – Ioan Popa.
Dezvoltarea exploziva a tehnologiei informatiei in ultimele decenii a determinat mutatii pe harta metodelor de investigare si predictie a realitatii. Este din ce in ce mai mult acceptat faptul ca pe langa metodele traditionale, cea bazata pe experienta si cea analitica, o noua abordare bazata pe modelari si simulari numerice joaca un rol din ce in ce mai important. Practic toate domeniile stiintei si ingineriei au o componenta informatizata. Aceasta carte, scrisa in limba franceza, abordeaz` o astfel de componenta, fiind dedicata modelarii numerice a transferului termic. Scopul lucrarii este de a furniza cititorului o descriere sistematica si detaliata a metodei volumelor finite aplicata la probleme de transfer termic, apeland la exemple tratate.
Principalele avantaje ale metodei volumelor finite sunt simplitatea [i robustetea. Explicarea stabilitatii metodei consta in faptul ca metoda prezerva proprietatile de conservare ale marimilor fizice dupa discretizarea ecuatiilor cu derivate partiale. Dupa o scurta prezentare a notiunilor fundamentale ale transferului termic, in lucrare sunt prezentate ecuatiile cu derivate partiale care descriu aceste fenomene, eliptice, parabolice [i hiperbolice.
Lucrarea contine, pe langa dezvoltarile teoretice, o serie de exemple numerice ilustrative, complet rezolvate, care permit o mai bun` intelegere a metodei prezentate. Reluand la fiecare exemplu rationamentele care conduc la forma discretizata a ecuatiilor cu derivate partiale, lucrarea permite cititorului sa inteleaga usor cum “functioneazá” metoda volumelor finite.
Lucrarea este utila atat pentru cei care au nevoie de o introducere in metoda volumelor finite pentru a dezovolta programe proprii, cat si pentru cei interesati de metode avansate de modelare numerica a problemelor cuplate de curgere si transfer termic. Lucrarea se adreseaza celor care folosesc metodele numerice ca un instrument de conceptie si optimizare in ingineria asistata de calculator.
Alte articole



