Profesorul universitar dr. ing.GHEORGHE PETRICEANU la 80 de ani
Data: 15-31 octombrie 2003
Recent, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a avut loc sarbatorirea a 80 de ani de viata a distinsului profesor universitar doctor inginer GHEORGHE PETRICEANU.
Intreaga viata si activitate se constituie intr-o pilda care face cinste atat omului deosebit care a fost si este domnul prof.univ.dr.ing. Gheorghe PETRICEANU, cat si profesiunii de dascal si cercetator, pe care a slujit-o cu toata fiinta sa.
S-a nascut la 24 aprilie 1923 in orasul Baia Mare, intr-o familie de muncitori. Intre anii 1937-1951 a lucrat la Uzinele “1 Mai” din Ferneziu, judetul Maramures, si in paralel a urmat la seral studiile liceale in Baia Mare in perioada 1947-1951. Atras inca din copilarie de problemele ingineriei mecanice, in anul 1951 s-a inscris si a urmat studiile superioare la Institutul Politehnic din Cluj, Facultatea de Mecanica. Obtine titlul de inginer in anul 1956 cu diploma de merit, fiind sef de promotie.
Ca tanar absolvent, isi incepe activitatea didactica in 1956, fiind admis ca asistent la Institutul Politehnic din Cluj, Facultatea de Mecanica, Catedra T.C.M. Dand dovada de o deosebita harnicie si perseverenta, a urcat toate treptele didactice universitare, sef de lucrari, in 1959, conferentiar din 1965, iar in 1972 a ocupat prin concurs postul de profesor la Catedra T.C.M., disciplina Tehnologia Constructiei de Masini.
In anul 1961 isi incepe studiile doctorale in URSS, la Institutul de Masini-Unelte si Scule din Moscova, la renumitul profesor Balacsin. Teza in domeniul “Tehnologiei Constructiilor de Masini” a sustinut-o in anul 1964, an in care i se confera titlul stiintific de doctor inginer.
Pe parcursul celor 32 de ani petrecuti la catedra, domnul profesor Petriceanu a depus o remarcabila activitate didactica si stiintifica, concretizata in elaborarea de indrumatoare de lucrari de laborator, indrumatoare de proiectare si cursuri universitare. A publicat 3 prestigioase lucrari de referinta in domeniul Tehnologia Constructiilor de Masini, la Editura Tehnica si respectiv Editura Didactica si Pedagogica.
Activitatea didactica a impletit-o in mod armonios si cu o bogata activitate stiintifica si de cercetare. Astfel a elaborat si publicat peste 100 de lucrari in buletinele stiintifice ale principalelor universitati din tara, precum si in reviste de specialitate.
In anul 1973 i s-a atribuit calitatea de conducator de doctorat in specialitatea “Tehnologia constructiei de masini”, activitate ce a continuat-o ca profesor consultant parca si cu mai multa daruire dupa pensionarea din anul 1988, cand a implinit varsta de 65 de ani. Datorita perseverentei si consecventei eminentului profesor Petriceanu, pana in prezent a finalizat un numar de 22 de teze, iar doi doctoranzi sunt in faza de redactare a lucrarilor. Este remarcabil faptul ca din cei 22 de doctori ingineri, 16 au devenit profesori universitari iar ceilalti prestigiosi ingineri in productie si cercetare. Putem spune fara nici o exagerare ca personalitatea si reputatia stiintifica a profesorului si-au lasat amprenta pe toate aceste realizari.
Pentru activitatea didactica si stiintifica depusa in cursul anilor a fost decorat cu Ordinul {tiintific Clasa a III-a si a obtinut din partea Ministerului Educatiei si Invatamantului diploma de “Profesor Evidentiat”.
Fiind inzestrat cu un spirit organizatoric elevat, profesorul Petriceanu a avut si functii de conducere. Astfel, timp de 15 ani a indeplinit functia de decan al Facultatii de Mecanica, 8 ani sef al Catedrei TCM, iar 23 de ani a fost un activ membru in Consiliul profesoral si in Senatul Institutului Politehnic din Cluj-Napoca.
A luptat intotdeauna pentru sporirea prestigiului invatamantului tehnic superior, dezvoltand in jurul dansului un puternic colectiv de cadre didactice si de cercetare in domeniul TCM. A abordat domenii de cercetare prioritare, carora l-i s-a dedicat cu toata fiinta si competenta sa. Profesorul Petriceanu a fost un dascal model, exigent dar iubit si respectat de studenti si colaboratori. Prin personalitatea sa puternica a imprimat colectivului in care a lucrat un climat fructuos de munca, la un inalt standard uman si profesional.
La multi ani, domnule profesor, si multa sanatate!