Conectarea SEN la UCTE - un mare pas spre integrarea europeana
Data: 16-31 octombrie 2004
Desigur, nu este cazul sa li se spuna inginerilor, mai ales celor de specialitate, cat de important este ca, incepand din aceasta luna, Sistemul Energetic National (SEN) a fost conectat la UCTE (reteaua de transport a energiei electrice pe cea mai mare parte a continentului). Este o realizare tehnica remarcabila, pregatita de mai multi ani, cu eforturi deosebite, cu o investitie considerabila de inteligenta si resurse. Nu mai intram in detalii de acest gen, ci ne gandim, in special, la deosebirea dintre evenimentele autentice si cele "inventate".
In zarva provocata de campania electorala, informatia referitoare la interconectarea Romaniei la UCTE a trecut aproape neobservata. Dar, nu numai in raport cu lumea politica o asemenea stire a fost marginalizata, ci si cu cele care vorbesc despre accidente, incendii, crime, talharii, trafic de carne vie, evaziune fiscala de proportii etc.
Putem considera ca avem de-a face daca nu cu o rasturnare a valorilor, atunci cu modificari notabile pe aceasta scara. Nu este locul aici pentru o analiza psiho-sociala, dar un semnal tot trebuie tras: riscam, prin avalansa de false evenimente sau de evenimente
minore, sa nu mai evaluam corect ceea ce se intampla la noi si ... cu noi. Or, daca integrarea europeana a devenit o cauza cu adevarat nationala, s-ar cuveni ca orice se petrece important in acest domeniu sa se bucure de atentia cuvenita.
Cum este cunoscut, ENERGIA este un capitol distinct al negocierilor cu UE, data fiind importanta ei in ansamblul procesului de integrare. Se poate afirma - fara teama de a comite erori - ca reprezinta elementul cheie al conectarii economiei romanesti la spatiul comunitar. In afara de avantajele pe care le prezinta in materie de comert exterior, intrucat capacitatile existente permit un export semnificativ de energie electrica. De altfel, conectarea sistemelor in zona de sud-est a continentului a demonstrat, cu prisosinta, ca Romania poate sa fie un exportator net de energie electrica.
Avem, prin urmare, suficiente temeiuri sa consideram ca s-a facut un mare pas in dobandirea elementelor constitutive ale statutului de tara membra a Uniunii Europene. Atat din punct de vedere politic, cat si prin prisma considerentelor de ordin economic putem spune, cu toata convingerea, ca din punct de vedere energetic suntem in UE. Nu ne ramane decat sa adresam cu acest prilej traditionalul: "Sa fie intr-un ceas bun!"
Alte articole

